Šport > Kolesarstvo
1932 ogledov

Pogačar: "Ko sem bil mlad, sem gledal Quintano in Frooma ..."

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar po silovitem napadu in zmagi tako rekoč odločil Giro.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec kraljevske 15. etape dirke po Italiji od Manerbe do Livigna (222 km). Petindvajsetletnik se je na predzadnjem klancu odločil za napad in najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku znova vzel ogromno časa. Pred zadnjim tednom ima namreč skoraj sedem minut naskoka.

Ekipa emiratov, med njimi tudi drugi Slovenec Domen Novak, je na predzadnjem prelazu Foscagno (14,6 km/6,3 %) pripravljala teren za Pogačarjev napad, ki se je zgodil okoli 15 km pred ciljem.

Čeprav je slovenski as pridobival proti tekmecem v skupnem seštevku, je moral vseeno loviti Kolumbijca Naira Quintano (Movistar), ki je najdlje vztrajal med ubežniki. 

Pogačar je na zadnjem klancu do cilja ujel še nekdanjega zmagovalca Gira (2014) Quintano, in se odpeljal četrti zmagi na letošnji italijanski pentlji naproti. Skupno je bila to že njegova 74. zmaga v karieri in 11. letos.

"Ne bi ravno rekel, da je bil to najboljši dan na kolesu v moji karieri, a to je bila res sijajna etapa. Teren je bil pravšnji z lepimi vzponi. Ekipa je opravila odlično delo, to etapo smo imeli v mislih vse od decembra. Sem zelo zadovoljen, da smo nadzorovali njen potek. Zelo sem zadovoljen, saj sem slavil zmago v kraljevski etapi v zame enem najljubših krajev v Italiji," je v prvem odzivu organizatorjem Gira dejal Pogačar.

"Med etapo smo se v ekipi ves čas pogovarjali. Imeli smo veter v hrbet. Morali smo dirkati pametno, ubežnike ne pustiti predaleč v ospredje. Na predzadnjem vzponu je Majka opravil odlično delo, sam pa sem le nadaljeval in upal, da bom napravil razliko," je dodal Pogačar. Ta je po številu etapnih zmag na italijanski pentlji zdaj ujel rojaka Primoža Rogliča.

Pred desetimi leti je kot mladenič po televiziji spremljal Quintano v boju za zmago na Giru. "Ko sem bil mlad, sem gledal Quintano in Frooma, kako sta se napadala, a vselej preblizu cilja. Vedno sem bil nekoliko jezen na Quintano, zakaj ni napadel bolj od daleč. Toda danes je super dirkal, tudi Steinhauser. Zagotovo si zaslužita častno omembo," je še zaključil Pogačar.

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 21:14 19.maj 2024.

    Mater vola, a zdaj je pa že star? Samo vprašam...

  • Ender3 20:41 19.maj 2024.

    Bravo Pogi ! 🚴🚵 💪

Sorodne novice