Šport > Kolesarstvo
433 ogledov

Napoved pisana na kožo Pogačarju

tadej pogačar Epa
Karavana kolesarske dirke po Franciji se bo v 11. etapi od Sourgesa do Malaucena (198,9 km) kar dvakrat podala na mitski vzpon Mont Ventoux v osrčju Provanse.

Cilj ne bo na vrhu "plešaste gore", temveč po 22 km dolgem spustu v dolino. Slovenski as Tadej Pogačar bo v eni od ključnih etap na Touru branil zajetno prednost v skupnem seštevku.

Najboljši kolesar na letošnji francoski pentlji ima namreč v generalni razvrstitvi 2:01 minute naskoka pred Avstralcem Benom O'Connorjem ter 5:18 minute pred Kolumbijcem Rigobertom Uranom.

Tadej Pogačar Spet so tu Šport Pogačar besen na namigovanja: "Mislim, da imamo dovolj..."

Preostala Slovenca na dirki, Matej Mohorič in Luka Mezgec sta daleč zadaj, a imata na Touru drugačni vlogi in se ne borita za visoko uvrstitev. Četrti Slovenec, ki je začel dirko po Franciji, Primož Roglič, je odstopil pred deveto etapo.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia
Prestižna narava današnje trase bi utegnila med favoriziranimi kolesarji izzvati tudi boj za etapno zmago, obenem pa bo na vrhu drugega prečkanja slovite gore na voljo tudi nekaj bonifikacijskih sekund.

Osem jih bo pobral prvi, drugi pet, tretji pa dve sekundi. V cilju bo kot vedno na voljo še 10, 6 oziroma 4 sekunde za najboljše tri.

Drugo prečkanje Ventouxja (15,7 km/8,8 %) je precej težje kot prvo, okoli 55 km prej v etapi, iz mesta Sault. Od tam do vrha vodi 22 km dolga pot s povprečnim naklonom 5,1 %, kar pa bo kljub vsemu razredčilo glavnino na poti do Bedoina in vznožja težje smeri vzpona.

Mont Ventoux je bil doslej desetkrat cilj etape na Touru, del etape s ciljem v dolini pa še šestkrat. Prvič ga bodo kolesarji na največji dirki na svetu prečkali kar dvakrat.

Etapa se bo začela ob 12.15, v cilju pa bodo kolesarji predvidoma okoli 17.30. Vremenska napoved predvideva dež in razmeroma hladno vreme okoli 15 stopinj Celzija na vrhu "provanskega velikana". Razmere, ki sicer Pogačarju zelo ustrezajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice