Šport > Kolesarstvo
14159 ogledov

Dva največja Tadejeva nasprotnika o Pogačarju: "Kot da ne obstajamo!"

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar bo po dnevu počitka odločno branil rumeno majico, njegove dosedanje predstave pa so naravnost strle duh največjih nasprotnikov.

Po prvem dnevu počitka na letošnjem Touru v ponedeljek se bo v torek na kolesarski dirki po Franciji začel naslednji tekmovalni teden. Najprej čaka kolesarje 190 km dolga preizkušnja od Albertvilla do Valencea.

Rumeno majico vodilnega bo branil lanski zmagovalec Tadej Pogačar iz ekipe UAE Emirates, ki ima po devetih etapah natančno dve minuti in sekundo prednosti pred prvim zaseldovalcem. Najbližje je Avstralec Ben O'Connor, zmagovalec nedeljske devete etape, ko si je Pogačar privozil dodatnih 32 sekund prednosti pred tekmeci v lovu za skupno zmago.

"Ni konec, še zdaleč ne. Tour ima 21 dni, mi pa nismo še niti na polovici. Zaenkrat kaže dobro. Lahko pa imam kakšen slab dan in gre vse na glavo," je na spletni novinarski konferenci dan pred nadaljevanjem dirke strasti umirjal Pogačar in poudaril: "Sem zadovoljen in srečen, da sem v rumenem na prvi prosti dan. To je neverjetno, vse je kul."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

V skupnem seštevku ima 22-letnik s Klanca pri Komendi pred tretjim Kolumbijcem Rigobertom Uranom že 5:18 minute naskoka. Od najmočnejših hribolazcev na francoski pentlji sledijo Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki se zdi drugi najmočnejši navkreber, ter Španec Enric Mas (Movistar). Vsi zaostajajo med petimi in šestimi minutami za Pogačarjem.

Prav Carapaz in Mas pa sta na prosti dan spregovorila o superiornosti slovenskega kolesarja. Ineos si po nedeljski etapi ni mogel očitati ničesar. Pogačar je na samem koncu ostal sam, Carapaz je poizkusil z napadom, a je bil Slovenec preprosto premočan in je do cilja v Tignesu Ekvadorcu odvzel še dodatne pol minute.

Prav Ekvadorec je deloval najmočneje izmed vseh preostalih favoritov, ki so v lovu na Pogačarja poizkušali omejiti svoje izgube. Vsaj po izjavah v medijih pa lahko sklepamo, da se je Carapaz že vdal v svojo usodo ter da mu preostane le boj za drugo mesto: "Pogačar vozi drugo dirko glede na vse nas ostale. Mi ostali bomo poizkušali oddirkati svojo dirko na svoj način."

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

Potem ko je Geraint Thomas po padcu in poškodbah že izločen iz bitke za skupno uvrstitev, je tako Carapaz edino Ineosovo upanje, da še drugo Dirko po Franciji zapored ne ostanejo brez stopničk.

"Ciljati na stopničke je zelo pomembno, pred nami pa je še veliko časa, ki se ga da pridobiti. Poizkušamo biti pozitivni, kajti nihče ne ve, kaj še lahko najdemo na poti do Pariza," je zaključil vidno razočarani Carapaz, ki je po zmagi na Giru pred začetkom Toura upal, da bi lahko na seznam zmag dodal še svoj drugi Grand Tour, potem ko je jeseni za vsega nekaj sekund izgubil Vuelto proti Primožu Rogliču.

Pogačarjeve predstave pa se je dotaknil tudi Mas. Ko so ga v ponedeljek vprašali, kakšen se mu je zdel Tadejev napad na nedeljski deveti etapi, je bil zelo nazoren: "Bilo je, kot da ostali sploh nismo obstajali."

Enric Mas | Avtor: Epa Epa

"Sploh ni šel na polno, kot to zna. Vsi ostali nasprotniki smo razmišljali zgolj o mestu na stopničkah, ne o zmagi, tako da se nam je preprosto odpeljal, kot da ne bi obstajali. Nismo mu sledili, ker smo se bali, da bi nam napravil to, kar nam je napravil dan prej." je odnos ostalih kolesarjev do Pogačarja pojasnil Španec, ki bo letos poizkušal še izboljšati lansko peto mesto iz skupnega seštevka.

Komentarjev 1
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 09:11 07.julij 2021.

    TamauPogi je kolesarski McGyver!!!

Sorodne novice