Šport > Kolesarstvo
1996 ogledov

Umaknjena obtožnica proti gledalki, s tožbo ji zdaj grozi padli zvezdnik

Nesreča, Tour de France Reševalni pas/Twitter
Organizatorji Dirke po Franciji so se odločili, da umaknejo tožbo proti gledalki, ki je zakrivila grozljiv padec kolesarjev. A 30-letnica ima še vedno lahko pravne težave...

Pri ASO-ju (organizatorji Dirke po Franciji) naj bi vendarle umaknili tožbo proti gledalki, katero je v sredo prijela bretanska policija, potem ko je s kartonskim transparentom tekom prve etape Toura stala na cesti in zadela kolesarja Jumbo-Visme Tonyja Martina ter povzročila grozljiv množičen padec.

Pri Reutersu so se že v četrtek pred šesto etapo razpisali, da ASO ne namerava sprožiti nobenega pravnega postopka, kasneje pa je govorice potrdil tudi direktor dirke Christian Prudhomme"Umaknili bomo pritožbo. Vse skupaj je preseglo meje dobrega okusa, bi pa radi še enkrat opozorili vse o varnostnih pravilih na dirki. Če se udeležite dirke in imate s seboj otroka ali domačo žival, ju držite pri sebi in poskrbite, da nihče neprevidno ne prečka ceste. Predvsem pa spoštujte kolesarje! Oni so tisti, ki si zaslužijo biti na televiziji, ne vi!"

tour de france nesreča | Avtor: Epa Epa

Po otvoritveni etapi je sicer namestnik direktorja dirke Pierre-Yves Thouault naznanil, da bodo nespametno gledalko zaradi njenega neprimernega vedenja tožili, saj želijo s tem zagotoviti, da ne bi zgolj ena manjšina ljudi, ki se tako nepremišljeno obnaša, vsem pokvarila spektakla.

Gledalki je sicer grozila obtožba za nenamerno povzročitev poškodbe ter kazen 1.500 evrov zaradi svoje vloge pri nesreči, po kateri je moral Jasha Sütterlin odstopiti, prav tako pa zaradi posledic padca naslednji dan ni mogel z dirko nadaljevati zvezdnik ekipe Movistar Marc Soler, ki je utrpel zlom komolca in zapestja. Vsega skupaj je kar osem kolesarjev na kraju nesreče potrebovalo nujno zdravniško pomoč, medtem ko so številni drugi utrpeli mnoge manjše poškodbe.

 

Poškodovani Soler razmišlja o tožbi

A 30-letni gledalki vendarle grozi še ena nevarnost, to pa je civilna tožba s strani katerega izmed kolesarjev, ki so bili zaradi njenega početja udeleženi v padec. Prav prej omenjeni Marc Soler, ki je na dirko prišel kot eden izmed favoritov za generalno razvrstitev, je medijem omenil, da razmišlja o tej pravni potezi.

"Ne vem, kaj naj naredim. Resno razmišljam, da bi gledalko spravil na sodišče, saj mi je uničila celoten Tour in sem zato zelo jezen," je pojasnil za časnik La Vanguardia.

Marc Soler | Avtor: Epa Epa

Soler je po padcu na zadnjem mestu komajda še uspel pravočasno končati prvo etapo, a nato zaradi zlomljenega komolca in zapestja ni bil sposoben startati druge etape, tako da je bil prisiljen odstopiti še z drugega letošnjega Grand Toura, potem ko je zaradi padca na 12. etapi predčasno zapustil že Dirko po Italiji.

"Že na Giru sem bil poln frustracij, saj sem se za to dirko dolgo pripravljal in sem imel lepo priložnost. Toda to na Touru je še huje, saj ni šlo za kak dirkaški incident, ampak se je vse skupaj zgodilo zaradi gledalke, ki očitno ne mara kolesarjenja. Vse te priprave so mi tako splavale po vodi že prvi dan dirke."

"Do padca je prišlo na kraju, kjer se je cesta zožila, poizkušali smo se prebiti v ospredje, ko sem naenkrat videl, kako kar po vrsti padajo kolesarji Jumbo-Visme. Mike Teunissen je padel tik pred menoj. Poletel sem s kolesa, v zraku naredil preval in pristal na svojih dlaneh. Obe sta me boleli, prav tako obraz, saj so se mi zlomila očala, in tudi rama. Poizkusil sem vstati, a nisem mogel. Nobene moči nisem imel v rokah."

"Naš mehanik me je privzdignil, a sem moral sesti na rob ceste, vrtelo se mi je. Do konca je bilo še 50 kilometrov. Ekipa me je vzpodbujala, naj nadaljujem, in še zdaj ne vem, kako mi je uspelo. Nisem mogel spreminjati prestav ali zavirati. Ko sem prečkal cilj, me je sicer še skrbela časovna zapora, a na avtobusu nisem mogel niti sleči svojih oblačil. Razrezati so jih morali s škarjami. Ko sem obiskal zdravniško službo, so potrdili moje poškodbe."

Soler na srečo ne bo potreboval nobene operacije, a se še vsaj štiri tedne ne bo smel vrniti na kolo, le upa pa lahko, da se bo v letošnjem letu še udeležil kakšne dirke. Prav zagotovo pa bo moral izpustiti svojo najljubšo dirko sezone, špansko Vuelto.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:30 03.julij 2021.

    Gledalka ni storila nikakršnega prekrška kar bi bilo prepovedano . Organizator bi moral poskrbeti za varnost kolesarjev !

Sorodne novice