Šport > Kolesarstvo
2874 ogledov

Po grozljivih množičnih padcih rumena majica Francozu, blestela tudi Slovenca

Dirka po Franciji Epa
Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) je prvi nosilec rumene majice na letošnjem Touru.

Z nepričakovanim zgodnjim napadom na samem začetku poslednjega trikilometerskega vzpona na Cote de la Fosse je domači matador Julian Alaphilippe prepričljivo slavil na 198 kilometrov dolgi etapi od Bresta do Landerneaua.

Na prvi etapi letošnje Dirke po Franciji sta se izkazala tudi oba slovenska favorita za skupni seštevek, Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki sta kljub grdemu padcu vendarle končala v skupini najboljših, ki je za zmagovalcem Alaphilippom zaostala 8 sekund.

Dirka po Franciji | Avtor: Epa Epa

Roglič si je z zaključnim sprintom, ko je zaostal le še Michaelom Matthewsom (BikeExchange) celo priboril tretje mesto in štiri bonusne sekunde, medtem ko je Pogačar končal na šestem mestu. Prav zaradi bonifikacijskih sekund Roglič v skupnem seštevku na tretjem mestu za Alaphilippom zaostaja za 14 sekund, Pogačar pa na šestem za 18.

Izjemno predstavo Alaphilippa pa so na žalost povsem zasenčili grozljivi padci, ki so zaznamovali prvo etapo Dirke po Franciji.

Tour de France Kaos v Franciji Šport Gledalka zakrivila grozljiv množičen padec, udeležen tudi Roglič!

Začetek etape je bil sicer povsem miren, saj se je po približno 15 kilometrih uspel oblikovati beg, katerega je sestavljala šesterica kolesarjev, ki si je privozila prednost štirih minut, preden je glavnina začela nadzorovati situacijo.

Izmed ubežnikov je bil najbolj aktiven Ide Schelling, ki je tudi najdlje zdržal v ospredju, obnem pa si je nabral največ točk na gorskih ciljih, tako da bo na drugi etapi nosil pikčasto majico za najboljšega hribolazca.

Dirka po Franciji | Avtor: Epa Epa

Schelling je bil končno ujet 28 kilometrov pred ciljem, še pred tem pa je glavnino pretresel prvi grozljivi padec, ko je dobrih 40 kilometrov pred ciljem gledalka s transparentom uspela sklatiti kolesarja Jumbo-Visme Tony Martina, zaradi česar se je na tleh znašla polovica glavnine, med drugimi tudi Pogačar in Roglič. Jasha Sütterlin je bil celo prisiljen celo odstopiti.

To pa še ni bil konec kaosa na francoskih cestah, saj je znotraj zadnjih sedmih kilometrov prišlo še do enega množičnega padca v glavnini, ko so hud udarec doživeli tudi mnogi favoriti za skupni seštevek, medtem ko je okrnjena skupina kakšnih 40 kolesarjev nadaljevala proti zaključnemu vzponu na Cote de la Fosse.

Dirka po Franciji | Avtor: Epa Epa

Tam se je za izjemno zgoden napad 2 kilometra pred ciljem odločil Alaphilippe, kateremu je sprva sledil le Pierre Latour, nato sta se malce za njim podala tudi Pogačar in Roglič, preden sta popustila ter se priključila skupini favoritov, ki je narekovala svoj tempo.

Najprej se je zdelo, da je Alaphilippe skočil prezgodaj, a je svojo prednost le še povečeval, na koncu pa prečkal ciljno črto 8 sekund pred vsemi zasledovalci, izmed katerih je Roglič končal na tretjem in Pogačar na šestem mestu.

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je v cilj prišel kot 45. z 1:49 minute, Luka Mezgec (BikeExchange) pa kot 74. s 3:17 minute zaostanka za zmagovalcem.

Medtem ko je Alaphilippe v cilju že veselo praznoval, pa so ciljno črto prečkali tudi številni favoriti za skupni seštevek, ki so zaradi padcev praktično že izpadli iz pravega boja za najvišja mesta.

Dirka po Franciji | Avtor: Epa Epa

Miguel Angel Lopez in Steven Kruijswijk sta tako zaostala za minuto in 59 sekund, Richie Porte za 2 minuti in 26 sekund, Simon Yates za 3 minute in 27 sekund, medtem ko lanski zmagovalec Gira Tao Geoghegan Hart zaostaja že 5 minut in 43 sekund. Še huje pa so jo odnesli Michael Woods, Ion Izagirre, Chris Froome in Marc Soler saj prvi zaostaja za skorajda 9 minut, drugi za več kot 11, Froome že skorajda 15 in Movistarjev zvezdnik za slabih 25 minut.

V nedeljo bo na sporedu podobna etapa po Bretaniji od Perros-Guireca do slovitega vrha "bretonski zid". Dolga bo 183,5 km.

Kolo Jumbo-Visme Konec ugibanj Šport Razkrito, zakaj bo Roglič vozil z modro obarvanimi gumami in kaj pomenijo
* Izidi, prva etapa, Brest - Landerneau (197,8 km):
 1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step)         4:39:05
 2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)                     + 0:08
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       isti čas
 4. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)
 5. Wilco Kelderman (Niz/bora-Hansgrohe)
 6. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
 7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)
 8. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo)
 9. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
10. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)
...
45. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                    1:49
74. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                            3:17
...

- skupni vrstni red:
 1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-Step)         4:38:55
 2. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)                     + 0:12
 3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                           0:14
 4. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                        0:18
 5. Wilco Kelderman (Niz/bora-Hansgrohe)                  isti čas
 6. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
 7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)
 8. Sergio Higuita (Kol/EF Education-Nippo)
 9. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
10. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers)
...
45. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                    1:59
74. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                            3:27
...
Wout Van Aert in Primož Roglič Odnosi v Jumbo-Vismi Šport Rogličev sotekmovalec razkril, da se ne namerava takoj podrediti Primožu Tadej Pogačar : Primož Roglič Kdo več ve? Šport Slovenska asa in rivala pred Tourom obračunala še v kvizu o Sloveniji primož roglič Pred spektaklom Šport Strokovnjak: Roglič ima problem
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice