Šport > Kolesarstvo
54211 ogledov

Strokovnjak: Roglič ima problem

primož roglič Epa
Primoža Rogliča bi lahko v neposrednem dvoboju s Tadejem Pogačarjem na dirki po Franciji ugonobila prevelika želja po zmagi, opozarjajo strokovnjaki.

Z etapo od Bresta do Landerneauja (197,8 km) se bo danes začela 108. kolesarska dirka po Franciji. Že prva preizkušnja ponuja poligon za morebitni obračun favoritov in tistih sprinterjev, ki jim ležijo kratki klanci. Na startu bodo štirje Slovenci, med njimi tudi branilec lanske skupne zmage Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar : Primož Roglič Kdo več ve? Šport Slovenska asa in rivala pred Tourom obračunala še v kvizu o Sloveniji

Začetek v Bretanji bo razgiban, zadnja 2,6 km pa potekata navkreber na Cote de la Fosse aux Loups (5,7 %). V lovu na prvo rumeno majico bodo predvsem v tovrstnih zaključkih domači Nizozemec Mathieu van der Poel, Francoz Julian Alaphilippe, Italijan Sonny Colbrelli, Avstralec Michael Matthews, Slovak Peter Sagan in v kolikor bo dobil proste roke tudi Belgijec Wout Van Aert. Med kandidati za visoko uvrstitev sta tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Wout Van Aert in Primož Roglič Odnosi v Jumbo-Vismi Šport Rogličev sotekmovalec razkril, da se ne namerava takoj podrediti Primožu

Poleg obeh favoriziranih slovenskih kolesarjev bosta na startu še Matej Mohorič in Luka Mezgec. Prvi bo v treh tednih dirkanja po francoskih cestah lovil posamično zmago, s katero bi zaokrožil trojček etapnih uspehov na velikih tritedenskih pentljah. Drugi pa bo v vlogi pomočnika Matthewsu, na katerega ekipa BikeExchange stavi v zahtevnejših sprinterskih zaključkih.

Dirka po Franciji se bo sicer končala 18. julija na Elizejskih poljanah v Parizu, na sporedu pa bo skupaj osem sprinterskih, šest gorskih ter pet razgibanih etap ob dveh vožnjah na čas.

Dirka po Franciji V pričakovanju Toura Šport Slovenski as pred Tourom: "Sem premlad, previsok in pretežek..."

Kdo so favoriti?

Med favoriti za skupno zmago najvišje kotirata slovenska kolesarska zvezdnika, aktualni prvi in drugi kolesar sveta, Primož Roglič in Tadej Pogačar. O glavnih kandidatih za osvojitev prestižne rumene majice na francoski pentlji so spregovorili ustvarjalci revije Procycling. Odgovorni urednik Edward Pickering kot veliko težavo prvega kolesarja sveta vidi  preveliko željo po zmagi.

Edward Pickering, urednik in novinar revije Procycling

"Kar zadeva prvega favorita, je zelo težko izbrati med Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem, vendar sumim, da bo Pogi odnesel tesno zmago. Roglič si preveč želi zmage, kar bo delovalo proti njemu. Tretji bo Geraint Thomas, ker mu je od kolesarjev Ineosa trasa še najbolj pisana na kožo," je zapisal Pickering.

"Zanimivo bo videti, na kakšen način bo Ineos, najmočnejša ekipa na Touru, poskušal ugnati najboljša kolesarja, Rogliča in Pogačarja. Ker ju ne morejo premagati z nogami, bodo morali uporabiti glavo," je prepričan Pickering.

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa

Sophie Hurcom, namestnica urenika in novinarka revije Procycling

"Rada bi bila drzna, vendar ne vidim nikogar, ki lahko preprečil zmago Slovencev ali Ineosa. Mislim, da bo zmagal Roglič, četudi je znan po tem, da v zadnjem tednu popusti. Pogačar je enako močan, vendar bo bolj dovzeten za kakšno napako, kar je lahko že usodno. Njegova ekipa UEA Team Emirates ni tako močna kot Jumbo-Visma ali Ineos. Slednji bo enega izmed svojih kolesarjev vrinil med oba Slovenca," meni Hurcomova.

Adam Becket, novinar revije Procycling

"To bo dvoboj med Rogličem in Pogačarjem. Zaradi števila ravninskih voženj na čas se nagibam k Rogliču. Geraint Thomas bo končal na tretjem mestu. Za prevlado na čelu glavnine se bosta borili moštvi Jumbo-Visma in Ineos. Pričakujem, da bodo poskušali Pogačarja spraviti v neugoden položaj," je napovedal Beckett.

Tadej Pogačar Po Franciji Šport Stavnice na strani slovenskega dvojca
 
Komentarjev 1
  • sam1 12:53 26.junij 2021.

    Dirka še začela ni,pa že strokovnjaki serjete po kolesarjih in nabijate neumnosti.....