Šport > Kolesarstvo
3715 ogledov

Grozljivka v Španiji: kolesarskemu asu amputirali tri prste

Koen de Kort Profimedia
Nizozemski kolesar je v nesreči utrpel hudo poškodbo dlani.

Nizozemski kolesar Koen de Kort je zaradi posledic nesreče v Pirenejih izgubil tri prste desne roke, je sporočila njegova ekipa Trek-Segafredo. Kljub hudim poškodbam bo 38-letnik ohranil delno funkcionalnost desnice, saj so mu z operacijo rešili palec in kazalec.

"Na žalost je Koen izgubil tretji, četrti in peti prst na svoji desni roki. Amputacija je bila popolna odstranitev," je v uradni izjavi Trek Segafreda razložil ekipni zdravnik dr. Manuel Rodríguez Alonso.

O podrobnostih prometne nesreče ekipa ni poročala, za zdaj je znano le, da je do nesreče prišlo, ko je de Kort po gorati pokrajini vozil izven cest.

Kolesarja, ki je nazadnje nastopil na državnem prvenstvu na Nizozemskem in v cestni dirki končal na 25. mestu, so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Barcelono. Z operacijo so preprečili, da bi izgubil še palec in kazalec, zdravniki pa niso mogli rešiti sredinca, prstanca in mezinca.

Koen de Kort | Avtor: Profimedia Profimedia

"Dr. Jorge Serrano, ki ga je operiral in kateremu smo hvaležni za vso opravljeno delo, mi je povedal, da prve ugotovitve kažejo, da bo zahvaljujoč rešenemu palcu in kazalcu ohranil funkcionalnost svoje dlani. Slednja sta sicer tudi utrpela precejšnjo škodo, a so ju zdravniki s svojim trudom uspeli rešiti," je pojasnil dr Rodríguez Alonso.

"Zaradi precejšnje količine prsti okoli ran še vedno obstaja nevarnost infekcije, tako da so mu predpisali najbolj primerne antibiotike. Koen bo tako moral vsaj še nekaj dni ostati v bolnišnici," je zaključil ekipni zdravnik.

Koen de Kort | Avtor: Profimedia Profimedia

De Kort je lani kot kapetan ekipe sodeloval na dirki po Španiji in bil na koncu 82., skupno ima tudi osem nastopov na dirki po Franciji, za letošnjo dirko pa ni bil v postavi ekipe.

V svoji bogati 19-letni profesionalni karieri je sicer nastopal za Rabobank (današnji Jumbo-Visma), Astano, Skil-Shimano (današnji DSM), zadnjih pet let pa nastopa za ameriško ekipo Trek-Segafredo, s katero ima pogodbo še do konca sezone.

Koen de Kort | Avtor: Epa Epa

Kljub zavidljivi karieri pa ni nikoli izpolnil vseh pričakovanj iz začetka kariere, ko je med drugim tudi zmagal na dirki Pariz-Roubaix za kolesarje mlajše od 23 let, prav tako pa je dobil tudi etapo na Tour de l'Avenir, ki velja za Dirko po Franciji za mlade kolesarje. V profesionalni karieri je sicer zbral dve zmagi, udeležil pa se je kar 18 največjih tritedenskih dirk (8 Tourov, 3 Girov in 7 Vuelt).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice