Šport > Kolesarstvo
1296 ogledov

Roglič in Pogačar zadržala svoji uvrstitvi, zmaga Cavendisha

mark cavendish Epa
Mark Cavendish (Deceuninck-Quick-Step) je dobil šesto etapo na dirki po Franciji. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) je zadržal rumeno majico.

Britanec Mark Cavendish je zmagovalec šeste etape od Toursa do Chateaurouxa v dolžini 160,6 km. Tekmovalec moštva Deceuninck-Quick-Step je dosegel 32. etapno zmago na kolesarski dirki po Franciji. Drugo mesto je zasedel Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix), tretje pa Francoz Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic).

mark cavendish | Avtor: epa epa

Rumeno majico vodilnega v skupni razvrstitvi je zadržal Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki ima osem sekund prednosti pred lanskim zmagovalcem najbolj prestižne kolesarske preizkušnje na svetu Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates), medtem ko je Primož Roglič (Jumbo-Visma) zadržal deseto mesto (+1:48).

Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je v skupni razvrstitvi na 33. (+4:59), Luka Mezgec (BikeExchange) pa na 70. mestu (+12:38). Prav vsi slovenski kolesarji so na današnji etapi v cilj prikolesarili v času zmagovalca.

roglic | Avtor: Epa Epa
Za kolesarsko karavano na francoski pentlji je po razburljivem uvodu in ponedeljkovem masakru v Normandiji - zloglasno tretjo etapo med Lorientom in Pontivyem so zaznamovali številni skupinski padci, med največjimi žrtvami pa je bil Roglič, ki je po padcu deset km pred koncem etape izgubil skoraj minuto in pol v skupni razvrstitvi - je današnja etapa minila brez posebnih pretresov, kar je bila tudi želja lanskega zmagovalca in včerajšnjega zmagovalca vožnje na čas Pogačarja, a tudi drugih pretendentov za končno zmago.

Večji del današnje etape sta bila v vodstvu Belgijca Grega Van Avermaeta in Nemca Rogerja Klugeja, ki sta se dokaj hitro odločila za pobeg in si prikolesarila poldrugo minuto naskoka. Glavnina je oba najbolj aktivna kolesarja današnje preizkušnje dobra dva km pred ciljem ujela in začela pripravljati teren za svoje sprinterske specialiste.

V zaključku etape se je odvijal oster in neizprosen boj za čim boljši izhodiščni položaj. V tej bitki so najbolj pretkano in spretno taktiko pripravili kolesarji moštva Deceuninck-QuickStep, smetano pa je pobral neuničljivi 36-letni Cavendish ter se še bolj približal legendarnemu Belgijcu Eddyju Merckxu, s 34. etapnimi zmagami rekorderju na dirki po Franciji.

"Deset let je minilo od moje zadnje zmage v Chateaurouxu. Ne morem verjeti, briljantno," je po drugi etapni zmagi na letošnjem Touru dejal Cavendish in odločno zavrnil kakršnokoli vprašanja z rekordom legendarnega Merckxa. "Ne postavljate mi teh vprašanj, o tem sploh ne razmišljam. Danes sem na Touru dosegel novo etapno zmago, številni kolesarji se za to trudijo celotno svojo kariero, a je še niso dosegli," je dodal kolesar z otoka Man, ki je že tretjič slavil zmago na etapah s ciljem v Chateaurouxu. Prvič leta 2008, drugič 2011, tretjič pa letos.

tadej pogačar | Avtor: Epa Epa
Slovenska kolesarska asa Pogačar in Roglič sta na današnji etapi hranila moči za veliko zahtevnejše in usodnejše etape na Touru, ki bodo sledile v naslednjih dveh tednih, v osredje nista silila niti Mohorič in Mezgec. Vsi so v cilj prikolesarili v času zmagovalca, Mohorič, Pogačar in Mezgec so se zvrstili od 24. do 26. mesta, Roglič pa je zasedel 74. mesto.

V petek bo na sporedu najdaljša etapa na letošnji francoski pentlji med krajema Vierzon in Le Creusot v dolžini 249,1 km.

Izidi, 6. etapa, Tours - Chateauroux (160,6 km):
 1. Mark Cavendish (VBr/Deceuninck-QuickStep)              3:17:36
 2. Jasper Philipsen (Bel/Alpecin-Fenix)
 3. Nacer Bouhanni (Fra/Arkea-Samsic)
 4. Arnaud Demare (Fra/Groupama-FDJ)
 5. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
 6. Cees Bol (Niz/DSM)
 7. Tim Merlier (Bel/Alpecin-Fenix)
 8. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)
 9. Michael Matthews (Avs/BikeExchange)
10. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
...
24. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)
25. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
26. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)
74. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     vsi isti čas

- skupni vrstni red:
  1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)             20:09:17
  2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                  + 0:08
  3. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                          0:30
  4. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-QuickStep)            0:48
  5. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                1:21
  6. Pierre Latour (Fra/TotalEnergies)                        1:28
  7. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  1:29
  8. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       1:43
  9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   1:44
 10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                          1:48
...
 33. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                   4:59
 70. Luka Mezgec (Avs/BikeExchange)                          12:38
...

pogačar | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice