Šport > Kolesarstvo
506 ogledov

Potok solz za zvezdnika po prečkanju ciljne črte

Mark Cavendish Epa
Sprinterski šampion je po šestih letih znova slavil na Touru.

Britanec Mark Cavendish je zmagovalec četrte etape kolesarske dirke po Franciji. Na ravninski trasi od Redona do Fougeresa (150,4 km) je bil za 31. etapno zmago na Touru hitrejši od Francoza Nacerja Bouhannija in Belgijca Jasperja Philipsena. Današnja etapa je minila brez padcev, skupno vodstvo pa je obdržal Nizozemec Mathieu van der Poel.

Član Alpecin-Fenixa bo v sredo v vožnji na čas branil osem sekund naskoka pred Francozom Julianom Alaphilippom (Deceuninck-Quick-Step) in 31 pred Ekvadorcem Richardom Carapazom (Ineos Grenadiers). Najboljši Slovenec v skupnem seštevku ostaja Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) na šestem mestu. Za van der Poelom zaostaja 39 sekund. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je 20. (+1:35), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) zaostaja 3:29, Luka Mezgec (BikeExchange) pa 7:41 minute.

Danes so vsi slovenski kolesarji varno pripeljali v cilj v času zmagovalca. Pogačar je v cilj pripeljal kot 28., Mohorič je bil 43., Roglič 61., Mezgec pa 76.

Etapa se je sicer začela neobičajno, saj je prišlo do napovedanega protesta, uperjenega proti organizatorjem zaradi slabe varnosti tekmovalcev. Kmalu po začetku etape so se za kratko zaustavili na cesti, saj menijo, da so prisiljeni dirkati v nevarnih razmerah. Protest sicer ni bil enoten, saj se nekateri niso želeli ustaviti, tudi do pričakovanega dialoga med vodstvom dirke in kolesarji pa ni prišlo. Številni padci na bretonskih cestah so doslej poskrbeli za obilico jeze med kolesarji, na tleh pa se je v ponedeljek znašel tudi Roglič.

Po počasnem in umirjenem začetku v prvih desetih kilometrih sta nato pobegnila dva kolesarja, Belgijec Brent Van Moer (Lotto Soudal) in Francoz Pierre-Luc Perichon (Cofidis). V glavnini so potekali boji zgolj na vmesnih sprintih, ob koncu pa so šele nekaj 100 metrov pred ciljem ujeli Van Moera, ki je sijajno bežal, a za las ostal brez etapne zmage.

V sprintu je bil v najboljšem položaju Philipsen, a je nekoliko prehitro začel pritiskati pedala, po levi strani pa ga je nato prehitel Cavendish in slavil 152. zmago v karieri in pomembneje 31. etapno zmago na Touru. S tem je 36-letnik z otoka Man zdaj le še tri etapne zmage oddaljen od absolutnega rekorda Belgijca Eddyja Merckxa (34).

Cavendisha, ki mu v zadnjih sezonah ni šlo, so po prihodu v cilj prevzela čustva, dolgo je jokal in objemal moštvene kolege. Tudi ob obveznem intervjuju po dirki je le stežka našel besede.

"Ne vem, kaj naj rečem. Že to, da sem tukaj, je nekaj posebnega. Nisem mislil, da se bom še kdaj vrnil sem. Nismo vedeli, ali bomo ujeli Van Moerja, toda v zaključku smo videli, kakšna ekipa je to. Svetovni prvak v zeleni majici Julian Alaphilippe je delal za to, da bi ujeli ubežnika. Dal je vse od sebe in vse to kaže na karakter ekipe," je razlagal kolesar, ki je pred šestimi leti prav v Fougeresu slavil 26. etapno zmago na Touru.

"Toliko ljudi ni verjelo vame, ti fantje pa so. Verjamejo vame. Iskreno povedano nisem pričakoval, da bom spet dirkal tukaj, kaj šele dobil etapo. Ko prideš k Deceuninck-Quick-Step, si obkrožen z najboljšimi kolesarji, zato ne pričakuješ, da boš v ekipi za Tour. Nikoli si ne želim, da se komu kaj zgodi, ampak lepo je, da se je tudi meni nasmehnila sreča po zadnjih letih," je čustveno organizatorjem dirke razlagal Cavendish.

V sredo bo na vrsti prvi od dveh kronometrov na letošnjem Touru. Kolesarje čaka 27,2 km dolga vožnja na čas od Changeja do Laval Espace Mayenna. Gre za poglavitno ravninsko traso, ki pa bo kljub temu postregla z razlikami v boju za skupno zmago.

Favorita za zmago v peti etapi sta sicer Švicarja Stefan Küng (Groupama-FDJ), Steffan Bissegger (EF Education-Nippo) ter Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice