Šport > Kolesarstvo
3802 ogledov

Žirija zavrnila predlog kolesarjev, tudi zato je prihajalo do padcev

Caleb Ewan Epa
Vodstvo Toura zavrača krivdo za padce.

Tekmovalni direktor 108. kolesarske dirke po Franciji Thierry Gouvenou je ostro zavrnil kritike nad prireditelji dirke za hude padce kolesarjev. "Vedno je preprosto reči, da je nevarno, a treba je vedeti, da je vse težje najti prave kraje za zaključek etape," nemška tiskovna agencija dpa povzema izjavo Gouvenouja v časniku L'Equipe.

Ta  se je posvetil tretji etapi dirke, kjer je grdo podel tudi slovenski zvezdnik Primož Roglič. A Gouvenou trdi, da je za padce kriva tudi sodobna prometna infrastruktura.

"Morali smo izpustiti Lorient, Lanester, Hennebont in Plouay, ker so bili prenevarni. A v Franciji ni več srednje velikega mesta brez prometnega otoka, krožišča ali pa zožitve ceste," je dejal Gouvenou in dodal, da je bilo pred desetletjem v Franciji tisoč nevarnih odsekov za kolesarje v Franciji, danes pa so jih identificirali že 2300.

Ob Rogliču, ki si je pri padcu "pridelal" več kot minuto zaostanka, je zelo grdo padel tudi Avstralec Caleb Ewan. Izjemni avstralski sprinter si je pri tem zlomil ključnico, zanj je tako dirke po Franciji že konec. Že pred tem si je ramo izpahnil nekdanji zmagovalec Toura Britanec Geraint Thomas.

Caleb Ewan | Avtor: Epa Epa

Del krivde pa bodo morali bržkone prevzeti tudi prireditelji. Kolesarji so pred ponedeljkovo etapo opozorili na nevaren zaključek etape in od vodstva tekmovanja zahtevali, da pravilo o treh kilometrih pred ciljem tokrat razširijo na osem kilometrov.

roglič Tour Šport "Ne čutim se krivega za Rogličev padec"

Omenjeno pravilo veleva, da se vsem kolesarjem, ki se nahajajo v tem območju, na koncu šteje enak čas kot zmagovalcu, s čimer se za etapno zmago v končnici borijo le najboljši, tisti z zagotovljenim časom pa pred končnico lahko nekoliko popustijo. Gneča v glavnini se s tem pred ciljnim sprintom občutno zmanjša. To je tekmovalna žirija sicer zavrnila.

 
Komentarjev 1
  • krucefiks 12:06 29.junij 2021.

    ne vem zakaj se ne dirka po dirkališčih od formul in motorjev,vse bolj varno gledalci majo kaj videti itd ,ne pa cela mesta zapirat pa ne vem kaj