Šport > Kolesarstvo
42371 ogledov

Predsednik UCI: Roglič si je sam kriv

primož roglič Epa
Prvi mož kolesarstva je okrivil kolesarje.

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze David Lappartient je mnenja, da organizatorji Toura niso naredili napake pri izbiri ozkih cest v zaključku tretje etape, ko je zaradi gneče med najboljšimi prišlo do številnih padcev. 

"Kolesarstvo je kolesarstvo, čeprav trpim, ko vidim padce kolesarjev. Če si želimo, da se etape zaključujejo v središčih mest, morajo vsi sprejeti dejstvo, da bo vse skupaj bolj tehnično," je Lappartient, ki prihaja prav iz mesta Pontivy, kjer je bil včeraj tudi cilj, dejal za Ouest France.

Ta je še dodal, da so bile visoke hitrosti povsem logične, saj je šlo za zaključek po zadnjem klancu. "Ceste so bile dobre, konstantne širine in ni bilo prometnih otočkov. Bilo je tehnično, a je šlo za lepo končno ravnino. Bilo je hitro, saj je Pontivy na dnu strme doline," je še povedal prvi mož svetovnega kolesarstva.

Krivdo za padce je pripisal izključno kolesarjem: "Predvsem je šlo za to, da so bili v glavnini zelo nervozni. Roglič je bil načeloma sam, ko je padel, Ewan je bil sam. Večina padcev se zgodi zaradi nepozornosti, a lahko razumem kolesarje, saj so pod stresom celoten dan. Posledica tega je napetost v peletonu, vsi si želijo biti v ospredju in tam preprosto ni prostora za vse. A zato ni moč kriviti začrtane trase."

V pogovoru se sicer niso dotaknili teme, da so nekateri kolesarji zaradi zahtevnega zaključka že pred etapo zahtevali, da pravilo o treh kilometrih pred ciljem tokrat razširijo na osem kilometrov. S tem pravilom se ob morebitnih padcih vsem kolesarjem znotraj omenjenega območja pripiše enak čas kot zmagovalcu, s tem pa se ponavadi ekipe najboljših v skupni razvrstitvi umaknejo s čela dirke in mesta prepustijo najboljšim sprinterjem. Gneča tako ni več neznosna. Organizatorji so predlog kolesarjev zavrnili.

Lappartientovi komentarji so že naleteli na ogorčeno kritiko med nekdanjimi kolesarji. "Vidi se, da nikoli ni vozil v karavani. Oprostite moji francoščini... amapk to je sr... To je nespoštljivo do kolesarjev," je dejal sokomentator na televiziji Eurosport Brian Smith, nekdanji kolesar in športni direktor.

Komentarjev 5
  • Ender3 13:56 30.junij 2021.

    Res je, za vse smo si v principu sami krivi. Ampak takšno razmišljanje nikamor ne vodi in ničesar ne opravičuje. Globok priklon Rogli za vstrajnost, zmagovalnost glede, na fizične napore in nevarnosti, ki mu pretijo. Velikan Slovenskega športa !

  • Tupamaros 09:19 30.junij 2021.

    Vsi so podpisali pogodbo o udeležbi in in tako prevzeli svoj delež odgovornosti.

  • marsal22 20:09 29.junij 2021.

    se strinjam s Hornerjem, slaba taktika TJV! Roglič mora zamenjati klub !

Sorodne novice