Šport > Kolesarstvo
1461 ogledov

S solzami v cilj: To etapo sem si posebej označil

Matej Mohorič Epa
"Do zadnjih trenutkov nisem mogel verjeti."

Matej Mohorič je z izjemno predstavo dobil sedmo etapo dirke po Franciji. V cilj je prišel skoraj minuto in pol pred najbližjim zasledovalcem, v skupnem seštevku pa se je povzpel kar na četrto mesto.

"Včeraj sem vedel, da bi lahko bil danes dober dan zame po pregledu etapne knjižice. Preučil sem tudi ostale etape in videl, da bo za moje karakteristike morda v igri le še ena etapa, zato sem si dejal, da je to dobra priložnost, da se znajdem v pobegu in se osredotočim le na današnjo etapo. Vse tri etape, ki sem jih dobil na tritedenskih dirkah, so bile najdaljše. Dober sem na dolgih trasah. Dolgo lahko držim dober ritem in najbrž je to razlog, da sem si to etapo posebej označil," je po etapi organizatorjem Toura dejal Mohorič.

"Nekako sem se v pravem trenutku priključil ubežnikom. Med njimi so bili zelo močni kolesarji. Zdelo se mi je, da skupaj z njimi na zadnjem vzponu ne bom zdržal, zato sem v napad krenil prej. Nisem si predstavljal, da bom napadel že po prvem gorskem cilju, saj sem sprintal le za točke v boju za pikčasto majico. Ampak imela sva (z Brentom Van Moerom, op. STA) dovolj prednosti in poskusila. Seveda sem kolesaril z zavedanjem, da je pred nama še ogromno kilometrov. Odšteval sem kilometre, počutil pa sem se zelo dobro. Do zadnjih trenutkov nisem mogel verjeti, kaj mi je uspelo," je etapo ocenil 26-letnik, ki je v cilj pripeljal v solzah.

Matej Mohorič | Avtor: Epa Epa

"Na Giru in Vuelti sem že dobil etapo, ampak to je nekaj povsem drugega. To je največja dirka na svetu. Nekaj časa bom še potreboval, da dojamem, kaj mi je uspelo," je pogovor sklenil slovenski državni prvak. V soboto pa bo majico s slovenskimi simboli zamenjal za pikčasto.

V cilju je sicer drugega, Belgijca Jasperja Stuyvena (Trek-Segafredo), zmagovalca prestižne dirke Milano - Sanremo, Mohorič ugnal za 1:20 minute. Tretji je bil Danec Magnus Cort (EF Education-Nippo) z zaostankom 1:40 minute. V tej skupini sta v cilj prišla tudi nosilec rumene majice Mathieu van der Poel in njegov najbližji zasledoval v skupni razvrstitvi Wout Van Aert.

Nekaj mest v boju za rumeno majico je izgubil tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Ta se je v cilj pripeljal v razredčeni glavnini 5:15 minute za zmagovalcem.

Matej Mohorič Epska etapa Šport Mohorič tretji Slovenec z zmago na Touru, Roglič izpadel iz boja

"Težka etapa res. Zelo težka. Vsak trenutek in vsaka sekunda, ki preteče od prihoda v cilj, sem bolj ponosen na danes. Mislim, da smo lahko iz vsega tega spoznali, da smo zelo močni in imamo super ekipo. Danes so fantje veliko garali, tudi naslednja dva dneva bosta težka. Vseeno smo lahko optimistični za naslednja dva tedna." je za RTV Slovenija dejal lanski zmagovalec Toura.

Po etapi je bil presenečen, da ostali niso pomagali v lovu na ubežnike. "Edina ekipa smo bili, ki nam je bilo v interesu, da kontroliramo ubežnike. Ne vem, očitno niso ravno spoštovali Van Aerta, Nibalija in ostalih," je še dodal in zaključil: "Na koncu ni bilo posebnih razlik. Videli smo, kako stojijo stvari. Od zdaj naprej bo šlo za drugačno dirkanje."

Hud udarec je doživel načeti Primož Roglič. Ta je z najboljšimi izgubil stik na predzadnjm vzponu. Z zaostankom 9:11 sekund je izpadel iz najboljše trideseterice.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

V soboto bo na vrsti prva prava gorska etapa od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda (150,8 km).

Komentarjev 1
  • malarin 08:41 03.julij 2021.

    Bravo, HEROJ MATEJ MOHORIČ, s tvojo zmago si napravil za našo ljubo, edino SLOVENIJO več, kot vsi naši politiki v TRIDESETIH LETIH! ! ! HVALA TI! ! !

Sorodne novice