Šport > Kolesarstvo
3533 ogledov

Mohorič tretji Slovenec z zmago na Touru, Roglič izpadel iz boja

Matej Mohorič Epa
Slab dan za Primoža Rogliča, Matej Mohorič pa z življenjsko predstavo.

Sedma etapa je poskrbala za novo dramo na letošnjem Touru. Na najdaljši etapi v zadnjih desetletjih je uspel beg skoraj tridesetih kolesarjev, ki je vključeval tudi nosilca rumene majice Mathieuja van der Poela in nekatere kolesarje, ki merijo visoko v skupni razvrstitvi, predvsem je bil za najboljše nevaren nekdanji zmagovalec Vincenzo Nibali.

Tadej Pogačar, ta je s Primožem Rogličem ostal v glavnini, je očitno na kronometru prestrašil vse tekmece, zato nobena od ekip moštvu UAE Team Emirates ni pomagala v lovu na ubežnike. Ti so dobro sodelovali, Pogačarjevi moštveni kolegi, ki jih je bilo precej manj, pa jim seveda niso mogli slediti. Prednost je vseskozi naraščala, 60 kilometrov pred ciljem je razlika znašala krepko čez sedem minut.

Takrat je že bil v vodstvu Matej Mohorič, ki je v lovu na pikčasto majico skočil na prvem gorskem cilju in pobegnil ostalim ubežnikom. Sledil mu je le Belgijec Brent van Moer. Dvojec si je pred veliko ubežno skupino prikolesaril minuto prednosti, glavnina s Pogačarjem in Rogličem je zaostajala že sedem minut in pol. Mohorič je bil v tem trenutku v skupni razvrstitvi virtualno že pred Pogačarjem.

Mohoriča in Van Moera je v naslednjih kilometrih skušalo ujeti še nekaj posameznikov iz ubežne skupine. Dobrih 46 kilometrov pred ciljem sta se jima pridružila še dva Belgijca - Jasper Stuyven in Victor Campenaerts. Četverica je hitro povečala prednost pred ubežno skupino z rumeno majico na minuto in 45 sekund, glavnina je še vedno zaostajala za okoli sedem minut in pol.

Matej Mohorič, Mathieu van der Poel | Avtor: Epa Epa

Na naslednjem vzponu je hitro odpadel Campenaerts, v ozadju pa je iz ubežne skupine, ki je razpadla, napadel Nibali. Medtem je glavnina za dobro minuto zmanjšala zaostanek. Mohorič je bil prvi na vrhu Côte de la Croix de la Liberation in osvojil še dve točki v boju za pikčasto majico ter se tako pri petih izenačil z dosedanjim nosilcem majice Idejem Schellingom. 

Petindvajset kilometrov pred ciljem so imeli Mohorič in Belgijca približno minuto in 20 sekund prednosti pred Nibalijem, še 20 sekund več je zaostajal van der Poel, Pogačar in Roglič pa 6:45. Sledil je nov vzpon, tokrat na Signal d'Uchon. Skupina z van der Poelom je še pred njim ujela Nibalija.

Matej Mohorič | Avtor: Epa Epa

Mohorič se je na najstrmejšem delu vzpona odpeljal tekmecema, v ozadju se je trojici skušal približati Patrick Konrad. Slovenec je bil prvi na vrhu klanca in si tako zagotovil pikčasto majico. 

Na omenjenem vzponu so se začeli tudi napadi v glavnini, Roglič, ki je ostal brez moštvenh kolegov, se je znašel v velikih težavah in zaostal. Pri Jumbo - Vismi so ga očitno že prečrtali v boju za skupno zmago, saj mu nihče ni priskočil na pomoč. Kasneje je napadel Richard Carapaz in se odpeljal naprej, Ekvadorca je 'izpustil' tudi Pogačar.

Medtem je imel Mohorič več kot minuto prednosti pred najbližjimi zasledovalci, sam je tudi krenil na zadnji vzpon in ga tudi prvi prečkal. Pet kilometrov pred ciljem je imel slovenski državni prvak še vedno minuto in pol prednosti pred najresnejšimi zasledovalci in se je nato mirno odpeljal proti zmagi, v zadnjih metrih so ga že oblile solze sreče. Pridružil se je elitni skupini kolesarjev, ki so dobili etape na vseh treh tritedenskih dirkah.

Matej Mohorič | Avtor: Epa Epa

Stuyven je zaostal minuto in 20 sekund, tretje mesto je v sprintu manjše skupine, v njej sta bila tudi van Aert in van der Poel, osvojil Magnus Cort Nielsen (+1:40). Carapaza je skupina s Pogačarjem ujela prav na ciljni črti. Slednji se je hitro pridružil Mohoriču in mu čestital za zmago. Ko so ju spremljale kamere ob ohlajanju, se je v cilj pripeljal tudi Roglič (+9:03).

Van der Poel ima v skupni razvrstitvi zdaj 30 sekund prednosti pred van Aertom, Mohorič je skočil na četrto mesto (+3:01), peti je Pogačar (+3:43). Pred Slovencema je še Kasper Asgreen (+1:49). Na šesto mesto se je povzpel Nibali (4:12).

Iz boja za vrh je izpadel Roglič. Ta je po sedmih etapah 33., njegov zaostanek za van der Poelom zdaj znaša devet minut in 11 sekund.

Matej Mohorič Mohorič Šport S solzami v cilj: To etapo sem si posebej označil

Slovenci z etapnimi zmagami na tritedenskih dirkah: 

  • dirka po Italiji:
    Primož Roglič (3 zmage), Jan Polanc (2 zmagi), Luka Mezgec, Matej Mohorič, Jan Tratnik
     
  • dirka po Franciji:
    Tadej Pogačar (4 zmage), Primož Roglič (3 zmage), Matej Mohorič
     
  • dirka po Španiji:
    Primož Roglič (5 zmag), Tadej Pogačar (3 zmage), Matej Mohorič, Borut Božič.
Komentarjev 1
  • malarin 07:02 03.julij 2021.

    Bravo, HEROJ MATEJ MOHORIČ, danes si napravil za našo ljubo, edino SLOVENIJO več, kot vsi naši politiki v TRIDESETIH LETIH ! ! ! HVALA TI ! ! !

Sorodne novice