Šport > Kolesarstvo
7497 ogledov

Slovenec že v rumenem! Pogačar v gorah odpihnil vse konkurente

Tadej Pogačar Epa
Dylan Teuns (Bahrain Victorious) je po uspešnem begu dobil 8. etapo Dirke po Franciji, medtem ko je v ozadju Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) deklasiral vse največje konkurente in prepričljivo prevzel rumeno majico.

Belgijec Dylan Teuns je veliki zmagovalec prve gorske etape letošnjega Toura, potem ko se je izkazal za najmočnejšega izmed ubežnikov na 150,8 kilometrov dolgi etapi od Oyonnaxa do Le Grand-Bornanda.

Teuns je v cilju slavil s 44-sekundno prednostjo pred Ionom Izagirrejem (Astana) in 47 sekundami pred Michaelom Woodsom (Israel Start Up).

"Ni bilo lahko, na začetku je bilo veliko stresa. Zahtevno je bilo sploh priti med ubežnike. Na začetku sem bolj zasledoval ostale, nikoli mi ni bilo treba v ospredje in posledično sem prihranil nekaj moči. Dobro mi je uspelo priti nazaj med najboljše," je v prvi izjavi organizatorjem dejal 29-letni Belgijec.

Dylan Teuns | Avtor: Epa Epa

"Slišal sem, da imam nekoliko pred vrhom nekaj prednosti pred Pogačarjem, nekako sem vedel, da bi lahko zdržal, če bi imel prednost pred zadnjim vzponom. Uspelo mi je, v mislih sem imel predvsem dedka, ki je umrl tik pred Tourom. Zato sem pokazal proti nebu. Nekaj dni pred Tourom sem moral še na pogreb, zato je to zdaj toliko bolj čustven trenutek," je zmago preminulemu dedku namenil Mohoričev moštveni kolega.

Na etapi s kar petimi kategoriziranimi klanci, od tega treh prve kategorije, pa je znova v polnem sijaju zablestel Tadej Pogačar, ki se je v ozadju izkazal za daleč najmočnejšega izmed vseh favoritov za skupni seštevek.

V cilj je prikolesaril na četrtem mestu, vsega 49 sekund za Teunsom, medtem ko so najnevarnejši nasprotniki za skupno zmago končali 3 minute in 20 sekund za Pogačarjem.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Pogačar je tako prepričljivo prevzel rumeno majico za najboljšega kolesarja na dirki. Precej dobro se je na etapi odrezal Wout van Aert (Jumbo-Visma), ki sicer v gorah ne blesti, a je vseeno za Pogačarjem zaostal malo manj kot 5 minut, tako da v skupnem seštevku za mladim Slovencem zaostaja za minuto in 48 sekund.

Na tretjem mestu je po novem Aleksej Lucenko (Astana), ki pa ima že zaostanek 4 minut in 38 sekund. Eden izmed prvih favoritov dirke, Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), pa bo moral v boju za rumeno majico proti Pogačarju nadoknaditi že več kot 5 minut.

Etapa se je sicer začela eksplozivno, priča smo bili napadom od samega začetka in mnogi kolesarji so začeli izgubljati priključek po prvih kilometrih etape. Med takšnimi sta se znašla tudi dva glavna favorita dirke, ki pa sta tekom prvega tedna utrpela hude poškodbe, naš Primož Roglič in Valižan Geraint Thomas.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvo polovico dirke je medtem zaznamoval Wout Poels, ki je na gorskih ciljih ves čas pobiral maksimalno število točk, s čimer je na koncu tudi prevzel pikčasto majico od Slovenca in moštvenega kolega Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), obenem pa je bil tudi eden izmed 18 ubežnikov, ko se je ta po več kot polovici etape končno uspel oblikovati.

Po izjemno kaotičnem prvem delu etape pa je kolesarje pravi pekel pričakal v zadnjih 50 kilometrih etape, ko so morali prečkati kar tri vzpone prve kategorije. Na prvem izmed njih je bilo še vse mirno, na drugem, Colle de Romme, pa se je izmed ubežnikov v ospredje izstrelil Woods, medtem ko je v skupini favoritov začel zaostajati nosilec rumene majice Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix).

Za van der Poelove težave je bila odgovorna prav Pogačarjeva ekipa, ki je navijala peklenski tempo, ko pa je porabil vse svoje pomočnike, se je več kot 30 kilometrov pred ciljem in 4 kilometre pred vrhom vzpona za napad odločil prav slovenski šampion.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Prvemu napadu je lahko sledil le Carapaz, ko pa je Pogačar pospešil še v drugo, je bil tudi Ekvadorec nemočen. Mladi Slovenec je v tem trenutku za ubežniki zaostajal za ogromnih 5 minut, a je bil že blizu virtualne rumene majice, saj je popolnoma odpadel van der Poel, ekspresno pa se je manjšala razlika tudi do van Aerta.

Vrh Colle de Romma je tako prvi prečkal Woods, ki je imel pred preostalimi najmočnejšimi ubežniki minuto prednosti, medtem ko je Pogačarsvoj zaostanek znižal na vsega 3 minute in 40 sekund, Carapaz pa je na vrhu za njim zaostajal že za minuto in 10 sekund.

Pred kolesarji je tako ostal le še Col da la Colombiere, na katerem je začel Woods popuščati, tako da ga je kilometer pred vrhom ujel in tudi prehitel Dylan Teuns, medtem ko je Pogačar na poslednjem vzponu prehitel vse kolesarje z izjemo Teunsa, Woodsa in Iona Izagirreja.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Teuns je z izjemnim spustom uspel zadržati prednost in se tako veseliti druge zaporedne zmage ekipe Bahrain Victorious po četrtkovem Mohoričevem slavju, medtem ko je Pogačar na vrhu vzpona pobral še nekaj bonusnih sekund, v cilj pa je pripeljal na četrtem mestu in z izjemno prednostjo pred najnevarnejšimi konkurenti.

"Zjutraj še nisem kaj o tem razmišljal, želeli smo le videti, kako se bo vse skupaj odvijalo. Začetek je bil zelo zahteven, kolesarji so bili povsod, vsi so želeli biti v begu. Na koncu sem se dobro počutil v tem vremenu, ki mi zelo ustreza. Pred zadnjimi tremi vzponi sem moštvenim kolegom dejal, da si želim razbiti dirko in to nam je uspelo," je samozavestno v izjavi za organizatorje Toura dejal 22-letni Pogačar.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Ko sem videl, da so vsi trpeli in da so Rui (Costa), Brandon (McNulty) in Davide (Formolo) opravili odlično delo, sam pa sam napadel in nadaljeval v svojem ritmu. Res sem zadovoljen z razpletom," je povedal novi vodilni v skupnem seštevku.

V etapi so preostali Slovenci veliko zaostali, med njimi tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma). Kisovčan še naprej trpi za posledicami padcev v prvih etapah letošnjega Toura. V cilj je skupaj z Luko Mezgecem (BikeExchange) prišel s 35 minutami zaostanka. Mohorič je bil v cilju dobrih šest minut prej.

V nedeljo bo na vrsti še ena zahtevna gorska etapa od Clusesa do Tignesa (144,9 km). V njej bo pet kategoriziranih vzponov, ciljni pa je dolg kar 21,1 km s povprečnim naklonom 5,6 %.

 

* Izidi, 8. etapa, Oyonnax - Le Grand-Bornand (150,8 km):
  1. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious)                  3:54:41
  2. Ion Izagirre (Špa/Astana-Premier Tech)                 + 0:44
  3. Michael Woods (Kan/Israel Start-Up Nation)               0:47
  4. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                    0:49
  5. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                      2:33
  6. Simon Yates (VBr/BikeExchange)                           2:43
  7. Aurelien Paret-Peintre (Fra/Ag2r Citroen)                3:03
  8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                       isti čas
  9. Mattia Cattaneo (Ita/Astana-Premier Tech)                4:07
 10. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       4:09
 11. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)            isti čas
 12. Enric Mas (Špa/Movistar)
 13. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
...
 69. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  28:41
137. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                          35:01
175. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                      isti čas
...

- skupni vrstni red:
  1. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)                29:38:25
  2. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                        + 1:48
  3. Aleksej Lucenko (Kaz/Astana-Premier Tech)                4:38
  4. Rigoberto Uran (Kol/EF Education-Nippo)                  4:46
  5. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                       5:00
  6. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)                   5:01
  7. Wilco Kelderman (Niz/Team DSM)                           5:13
  8. Enric Mas (Špa/Movistar)                                 5:15
  9. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ)                           5:52
 10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)                    6:41
...
 34. Matej Mohorič (Slo/Bahrain Victorious)                  27:15
 51. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                         39:45
101. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                        1:00:09
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice