Šport > Kolesarstvo
4654 ogledov

Nepredstavljive grozote: "Poskušali so pobegniti, a so jih zadele krogle"

Twitter
Kolesarsko skupnost pretresajo grozljive izpovedi in tragične usode mladih izraelskih kolesarjev.

Izraelsko-palestinski spopadi, ki so po napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas in izraelski protiofenzivi prerasli v vojno, so terjali že več tisoč žrev. V krvavih spopadih je bil ubitih ali huje poškodovanih tudi več elitnih športnikov.

Poročali smo, kako so palestinski skrajneži kar sredi rojstnodnevne zabave pokončali izraelskega nogometaša Liora Asulina, grozljiva usoda pa je doletela tudi dva košarkarja mladinske selekcije Hapoela iz Tel Aviva, Japetaha in Jonatana Kutza, za katera so bili usodni ognjeni zublji, potem ko so pripadniki Hamasa zažgali njuno domovanje s celotno družino vred.

sveča Tragedija Šport Prejšnji teden igrali z Olimpijo, zdaj Hamas umoril dva njihova košarkarja sveča Najboljši strelec Šport Sile Hamasa vdrle na zabavo in ubile vrhunskega nogometaša

Novo grozljivo poglavje večdesetletnega konflikta na Bližnjem vzhodu je zahtevalo več žrtev tudi med mladimi kolesarji. Kot je sporočila profesionalna ekipa Israel Premier Tech, je Hamasov sobotni teroristični napad zdesetkal vrste izraelskega kolesarskega podmladka.

"Umrl je triatlonec, ki je bil umorjen skupaj s celotno družino, na poti na trening so bili v zasedi pokončani gorski kolesarji, potem je tu mlada kolesarka, ki se je ure skrivala v grmovju, da bi se izognila teroristom, 15-letnik, ki je pred točo krogel komaj uspel rešiti svojega očeta. Več jih je še vedno pogrešanih, njihova usoda pa je neznana. Vsi, ki so preživeli, bodo brazgotine tistega sobotnega jutra nosili do konca živlenja," so zapisali na spletni strani izraelske ekipe.

"Doživeli smo takšno travmo, da ne bomo nikoli več enaki. Ne kot država ne kot posamezniki," je povedal Guy Niv, prvi izraelski udeleženec slovite dirke po Franciji, ki je v samo nekaj dneh prisostvoval pokopu večih prijateljev.

 | Avtor: Twitter Twitter
Izredno travmatično izkušnjo je doživela tudi izraelska kolesarka Aya Meydan, ki se je več ur skrivala v grmovju in se z nekaj sreče izognila smrti. Meydanova je bila na poti na poti h kolegu Liorju Weizmanu, ko se je nenadoma znašla v neposredni bližini teroristov, ki so preplavili območje. Znebila se je sončnih očal in druge kolesarske opreme, obdržala je samo čelado, in se skrila v grmovje, kar ji je rešilo življenje. Ko so jo rešile izraelske sile, je izvedela, da sta bila v napadu ubita njen bratranec in nečak, medtem ko so njenega brata in drugega nečaka zaradi poškodb odpeljali v bolnišnico. Weizmana, s katerim sta nameravala tisti dan skupaj trenirati, so kasneje našli mrtvega.

"Skrila sem se v trnovo grmovje, prav malo mar mi je bilo za trne. Smrtna tišina. Komaj sem dihala. Pošiljala sem sporočila družini, naj obvestijo policijo, da nas pridejo rešit. Slišala sem teroriste na cesti. Vozili so se z motorji, avtomobili, traktorji. Po zraku so letali helikopterji. Dim vsepovsod, streli so švigali v vse smeri. Čutila sem močan udarec eksplozije v neposredni bližini. Kasneje sem izvedela, da so odvrgli granato v zatočišče, kjer sem bila še pred nekaj trenutki. Ubila je vse, ki so ostali tam. Zrak je napolnil vonj po ognju. Mimo so švigale rakete in izstrelki. Vedela sem, da ne smem vstati. Vsako uro sem poslal sporočilo možu in ga obveščala, da sem še vedno živa. S pomočjo telefona sem bila na tekočem, kaj se dogaja. Molila sem za varnost družine. Razmišljala sem o vsemogočem  in se  poskušala umiriti. Nosila sem čelado za zaščito, snela pa sem očala, da bi se izognila odboju svetlobe. Sedem ali osem ur kasneje se je začela moja pot na varno," je povedala kolesarka.

Pretresljiva je tudi zgodba dveh 15-letnih izraelskih kolesarjev, Zoharja Shaharja and Itaya Cohena, ki sta med sobotnim treningom zaslišala rakete in hitro sedla v spremljevalni avtomobil Zoharjevega očeta. Trojica je nato na cesti naletela na skupino oboroženih moških. Ko so spoznali, da gre za teroriste, so vozilo obrnili, nanje pa se je vsula toča krogel.

"Poskušali so pobegniti, vendar jih je zadelo več krogel in potrebovali so operacije," poročajo izraelski mediji. "Naredili bomo vse, da podpremo njiju pa tudi vse druge, ki bodo potrebovali našo pomoč," je med obiskom poškodovancev povedal Ron Baron, soustanovitelj ekipe  Israel - Premier Tech.

 | Avtor: Twitter Twitter

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:55 14.oktober 2023.

    Do tega trenutka so v zadnjih treh dneh Izraelci pobili že okrog 1000 palestinskih otrok...In pravijo, da še dobro začeli niso...Bilo bi torej razumno, da bi tam v uredništvu pisali uravnoteženo, kar se te teme tiče..Očitno namerno ščuvate ljudi in ...prikaži večn sejete sovraštvo, kar je kaznivo poleg tega, da je dokaz vaše opranosti..

  • Ender3 10:54 14.oktober 2023.

    Ubogi Izraelci, zopet imajo razloge, da napadajo palestince, ki nimajo ne koles ne možnosti kolesarjenja. Umazana propaganda, ki so jo izraelci vešči..