Šport > Kolesarstvo
2536 ogledov

Od trojice kandidatov je doslej najmanj pokazal Roglič

Roglič Profimedia
Pred prihajajočo dirko po Baskiji je v središču pozornosti težko pričakovani troboj med Primožem Rogličem, Jonasom Vingegaardom in Remcom Evenepoelom.

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič bo svojo pot pri novi ekipi Bora-hansgrohe nadaljeval na prihajajoči dirki po Baskiji. Ta bo v šestih etapah na sporedu med 1. in 6. aprilom, na njej pa se bo Kisovčan udaril tudi z Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma-Lease a Bike) in Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal-Quick Step).

Preizkušnja po Baskiji bo največji približek spopada med glavnimi favoriti na dirki po Franciji. Od štirih glavnih tekmecev za zmago na Touru bo namreč manjkal le drugi slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Pogačar Vingegaard Slovito ime Šport Ne boste verjeli, kdo stiska pesti za Pogačarja

Petindvajsetletnik se trenutno mudi v Španiji na višinskih pripravah za dirko Liege - Bastogne - Liege (21. april) in dirko po Italiji (4. - 26. maj), obračun Rogliča, Evenepoela in Vingegaarda pa bo lahko spremljal prek televizijskih ekranov.

Šestdnevna dirka po razgibanih baskovskih cestah se bo začela z desetkilometrsko vožnjo na čas s krajšim klancem na sredini trase in strmim zaključkom v zadnjih nekaj 100 metrih v Irunu. Ponedeljkov kronometer se bo začel ob 14.10.

Jan Tratnik Naš kolesarski as Šport Tratnik pokazal grozljive poškodbe ter sporočil žalostno novico Wout van Aert Grozljiva prognoza Šport Zvezdniku se ne piše nič dobrega: "To je katastrofa!"

Nato sledi razgibana druga etapa od Iruna do Cambo-les-Bainsa v Franciji, ki je po trasi podobna spomladanskim klasikam. Nadaljevanje dirke bo zelo razgibano, etape pa si bodo podobne, a se ne bodo končale s ciljnimi vzponi. Zadnji kategorizrani klanci bodo namreč na vrsti nekoliko pred ciljem.

Zadnja etapa bo od lani nespremenjena, v njej pa bodo morali kolesarji premagati kar sedem kategoriziranih vzponov. Zadnji bo na vrsti 13 km pred ciljem zgolj 138 km dolge etape, najtežji od klancev pa je Krabelin (5 km/9,6 %). Celotna trasa tako ponuja teren za številne napade, v nepredvidljivem baskovskem vremenu pa lahko nastanejo tudi občutnejše razlike.

Vingegaard | Avtor: Epa Epa
Doslej je od kandidatov za skupno zmago po Baskiji največ v sezoni pokazal Vingegaard, ki je slavil na dirkah O Gran Camino ter od Tirenskega do Jadranskega morja. V 11 dneh na kolesu je zabeležil kar pet etapnih zmag ter zanesljivo dobil oba skupna seštevka omenjenih dirk. Tudi po Baskiji bo začel kot glavni favorit.

Evenepoel je sezono začel na Portugalskem in tam slavil tri zmage, vključno s skupnim seštevkom po Algarveju. Kasneje je nastopil še na dirki Pariz - Nica, a moral tam kljub eni etapni zmagi in še štirim uvrstitvam med najboljše štiri priznati premoč Američanu Matteu Jorgensonu (Visma-Lease a Bike).

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Od trojice kandidatov za zmago naslednji teden je še najmanj pokazal Roglič. Štiriintridesetletni Zasavec je nastopil na Pariz - Nici, a ni posegel v boj za skupno zmago. V hladnem vremenu se ni najbolje znašel in dirko sklenil na desetem mestu. V eni od gorskih etap je bil sicer tretji.

Rogliča zdaj čaka preizkušnja, na kateri je doslej slavil dvakrat. Prvič leta 2018 in nazadnje pred tremi leti, obakrat v dresu svoje nekdanje nizozemske ekipe. V novem dresu nemške Bore zmage še nima, a glavni cilj v sezoni ostaja lov na zmago na dirki po Franciji.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Lansko zmago po Baskiji brani Vingegaard, ki je v skupnem seštevku po šestih etapah najbližjega zasledovalca, Španca Mikela Lando, ugnal za 1:12 minute. Landa (Soudal-Quick Step) je bil na dirki po Kataloniji nedavno drugi, za štirikratnim etapnim zmagovalcem Pogačarjem pa je zaostal 3:41 minute. Tokrat bo izkušeni Bask pomočnik Evenepoelu.

Na startu bo še nekaj drugih kolesarjev, ki bi lahko posegli v boj za stopničke, denimo Britanec Simon Yates (Jayco-AlUla), Danec Mattias Skjelmose (Lidl-Trek), Avstralec Jai Hindley (Bora-hansgrohe), Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ) ter Španci Pello Bilbao (Bahrain-Victorious), Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) in Juan Ayuso (UAE Team Emirates).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.