Šport > Kolesarstvo
21998 ogledov

Tratnik pokazal grozljive poškodbe ter sporočil žalostno novico

Jan Tratnik Profimedia
Spomenik po Flandriji bo minil brez Jana Tratnika.

Slovenski as Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) je odpovedal svoj nastop na eni največjih enodnevnih klasik v kolesarski karavani. Kot eden izmed tihih favoritov bi moral tekmovati na spomeniku po Flandriji, a so bile poškodbe in bolečine po grozljivem padcu na dirki Gent-Wevelgem prehude.

Potem ko se je lanski zmagovalec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) zaradi drugačnega programa odpovedal nastopu na tokrat 270,8 km dolgi preizkušnji med Antwerpnom in Oudenaardejem, bi morale biti slovenske oči uprte predvsem v Mateja Mohoriča (Bahrain-Victoriousa) in Tratnika, ki je bil na začetku sezone v izjemni formi, a smo tako tik pred zdajci izgubili še enega velikega aduta.

Tratnik je namreč grdo padel pretekli konec tedna na dirki Gent - Wevelgem, a je nato v sredo vseeno nastopil na dirki skozi Flandrijo, ko je moral zaradi bolečin predčasno sestopiti s kolesa in končati svoj nastop. Že takrat je bilo jasno, da je njegov nedeljski nastop pod velikim vprašajem.

V petek zvečer pa je slovenski kolesarski as dokončno potrdil, da izpušča enega izmed petih slovitih spomenikov kolesarstva. "Ni kaj za reči. Ne bo me na dirki po Flandriji. Padec je naredil preveč škode mojemu telesu. Zdaj je čas za duševni počitek in rehabilitacijo. V najboljši verziji se ponovno vidimo na Giru. Vso srečo Vismi-Lease a Bike v nedeljo! Kar pa se tiče Wouta van Aerta, vem, da se boš vrnil močnejši kot kdaj koli prej!"

Tratnik se je tako v svojem sporočilu spomnil tudi na zvezdniškega moštvenega kolega, ki si je pri grdem padcu v sredo na dirki skozi Flandrijo zlomil grodnico, nekaj reber in ključnico.

Wout van Aert padec | Avtor: PrtSc Wout van Aert po padcu. PrtSc

V istem padcu so jo skupili tudi Eritrejec Biniam Girmay, Francoz Arnaud Demare in Belgijec Jasper Stuyven (zlom ključnice), ki bi moral pri Lidl-Treku tvoriti udarni dvojec ob Dancu Madsu Pedersenu. Tudi letos izjemni Danec je sicer bil udeležen v padec, a bo vseeno lahko nastopil po Flandriji. Na Gent - Wevelgemu je sicer v nedeljo v sprintu premagal celo Mathieua van der Poela, ki bo ob odsotnosti Pogačarja in Van Aerta glavni favorit dirke.

V širšem krogu favoritov so še Belgijec Tim Wellens, Španec Oier Lazkano, Američan Magnus Sheffield, Italijan Alberto Bettiol in Švicar Stefan Küng, medtem ko sta neznanki Francoz Julian Alaphilippe in Danec Kasper Asgreen iz ekipe Soudal-Quick Step. Med izpostavljenimi kolesarji je tudi Američan Matteo Jorgenson, ki bo ob odsotnosti Van Aerta in Tratnika po sijajnem začetku sezone v vlogi kapetana Visme-Lease a Bike. V isti ekipi je dobro formo v zadnjih dneh pokazal še Belgijec Tiesj Benoot.

Od Slovencev bo Matevž Govekar pri Bahrain-Victoriousu pomagal Mohoriču in Britancu Fredu Wrightu, pri Jayco-Aluli pa bo Luka Mezgec skušal v dober položaj pripeljati Avstralca Michaela Matthewsa in Nemca Maxa Walscheida.

Sama trasa preizkušnje redko doživlja večje spremembe. Odločitev bo padla v drugi polovici, ko si bodo tlakovani odseki in klanci sledili eden za drugim. Običajno selekcijo naredijo predvsem Oude Kwaremont, Paterberg, Taaienberg in Koppenberg, pri čemer morajo kolesarji v zadnjih 55 km dvakrat prečkati Kwaremont in Paterberg, kjer je lani Pogačar tlakoval pot do uspeha.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice