Šport > Kolesarstvo
2130 ogledov

Van der Poel klonil v boju dveh svetovnih prvakov, poškodba Tratnika

Mads Pedersen Profimedia
Padersen na Gent-Wevelgemu v sprintu strl van der Poela.

Danski kolesarski as Mads Pedersen (Lidl-Trek) je zmagovalec enodnevne belgijske klasike Gent-Wevelgem. Na 253,1 km dolgi trasi od Ieperja do Wevelgema je v dvoboju za zmago v sprintu strl Nizozemca Mathieuja van der Poela (Alpecin-Deceuninck). Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je bil 13.

Dirka se je kot vselej razživela v bolj razgibani drugi polovici trase. Vnovič je bil zelo aktiven svetovni prvak van der Poel, ki je na zahtevnih odsekih s klanci in kockami skupaj z ostalimi ubežniki razbil glavnino.

Pred zadnjimi 50 km je imela skupina okoli van der Poela še pol minute naskoka pred glavnino, ob zadnjem prečkanju Kemmelberga pa je pospešil Pedersen, z van der Poelom pa sta se posledično znebila Novozelandca Laurencea Pithieja (Groupama-FDJ).

Hitro je postalo jasno, da bosta zmagovalec te dirke leta 2020 Pedersen in svetovni prvak van der Poel obračunala za zmago, potem ko je prednost pred zasledovalci zrasla na več kot minuto.

Sprint je prvi začel Pedersen, sicer tudi svetovni prvak iz leta 2019, van der Poelu pa je tik pred ciljem zmanjkalo moči, s čimer se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Pedersen je slavil 41. zmago v karieri in sedmo letos. Tretje mesto je zasedel Belgijec Jordi Meeus (Bora-hansgrohe).

"Pred ciljem nisem bil ravno samozavesten. Seveda moram zaupati svojemu sprintu, a ob meni je bil van der Poel ... Napadati eden drugega nisva smela, seveda pa ne moreš biti ravno prepričan, da boš premagal takšnega kolesarja, kot je Mathieu, sploh v formi, v kakršni je v zadnjih tednih," je za organizatorje dirke dejal 28-letni Pedersen.

"Ni lahko, tvegal sem, ker sem vedel, da bo zadovoljen, če pride glavnina spet skupaj, saj je bil tam njegov moštveni kolega (Jasper Philipsen, op. STA). Zato sem moral na čelo in ohranjati visok ritem," je še o zadnjih kilometrih dejal Pedersen.

Na 86. izdaji preizkušnje na poljih Flandrije so nastopili štirje Slovenci. Mohorič je bil na koncu 13. in je tako osvojil 50 točk za lestvico Mednarodne kolesarske zveze Uci. Preostali trije preizkušnje niso končali. 

Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) preizkušnje ni končal, potem ko je v prvi polovici trase grdo padel. Njegova ekipa o njegovem stanju za zdaj še ni sporočila novih informacij.

Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla) sta prav tako ostala brez uvrstitve.

Kolesarje naslednjo nedeljo čaka še prestižni spomenik po Flandriji, na katerem zaradi drugačnega programa lanske zmage ne bo branil slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates). Še prej bo v sredo na vrsti dirka skozi Flandrijo, ki prav tako spada v svetovno serijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice