Šport > Kolesarstvo
8627 ogledov

Noro, s čim je Pogačar primerjal odličnega Slovenca: "On je ..."

Tadej Pogačar in Domen Novak Profimedia
Pogačar tudi s pomočjo Domna Novaka do zmage na še drugi gorski etapi dirke po Kataloniji.

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Kataloniji. Na trasi od Sant Joana de les Abadessesa do Port Aineja (176,7 km) je 25-letnik za drugo zaporedno etapno zmago po Kataloniji tekmece ugnal na zadnjem vzponu in le še povišal prednost v skupnem seštevku.

Potem ko je prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze dan prej za skoraj minuto in pol ugnal konkurente, je tokrat z nekoliko bolj zmerno taktiko najprej pokril napad Španca Mikela Lande (Soudal-Quick Step), nato pa se po takojšnjem protinapadu odpeljal novi zmagi naproti.

Pogačar se je tekmecem odpeljal 7,4 km pred koncem, ciljno črto pa je na vrhu zadnjega vzpona na Port Aine (18,4 km/6,7 %) prečkal 48 sekund pred Lando in 1:03 minute pred Italijanom Antoniom Tiberijem, Nizozemcem Woutom Poelsom (oba Bahrain-Victorious) in Američanom Seppom Kussom (Visma-Lease a Bike).

Od samega začetka etape s 4000 višinskimi metri Pogačarjeva ekipa emiratov ubežnikov ni spustila predaleč v ospredje. Prednost deseterice kolesarjev namreč nikoli ni znašala več kot dobro minuto. Večinoma po zaslugi še enega odličnega Slovenca v vrstah UAE Team Emirates Domna Novaka.

Tadej Pogačar in Domen Novak | Avtor: Profimedia Profimedia

"Za nami je zahtevna etapa, saj so vsi želeli biti v begu, sami pa smo nekako skušali omejiti napore. Že tako smo brez enega moža (Jay Vine, op. p.), Felix Großschartner pa ima želodčne težave. Zato smo želeli ostati čim bolj skupaj na vrhu prvega vzpona, v dolini pa je bilo nato dokaj mirno, saj nas je vodil Domen Novak, naš Lamborghinijev traktor. Bil je izjemen," je prvi del etape za Eurosport ocenil Pogačar in pohvalil svojega rojaka.

Novak je po dobro opravljenem delu za svojega kapetana končal svojo nalogo in na koncu zasedel 164. mesto z zaostankom 33:37 minute. Tudi v skupnem seštevku, v katerem ima Pogačar po treh od sedmih etap zdaj 2:27 minute naskoka pred Lando in 2:55 minute pred danes šestouvrščenim Rusom Aleksandrom Vlasovom (Bora-hansgrohe), je 28-letni Novak 164.

Na drugem vzponu je nato večino časa presenetljivo ritem narekovala ekipa Visma-Lease a Bike, a na Port de Canto (25,5 km/4,2 %) ni posebej razredčila skupine. Po spustu in začetku vzpona pa je močan ritem na zadnjem vzponu narekovala ekipa Mikela Lande. Ta je 7,5 km pred koncem tudi napadel, a mu je Pogačar brez težav sledil, nato pa takoj pritisnil na pedala še sam in se sčasoma odpeljal tekmecem. Hitro si je nabral pol minute naskoka in zanesljivo slavil še drugi dan zapovrstjo.

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

"Na drugem vzponu smo bili kot ekipa enotni, Visma-Lease a Bike pa je narekovala močan ritem do konca klanca. Navzdol sta dobro delo opravila Marc Soler in Pavel Sivakov, zadnji vzpon pa je bil zelo dolg in naporen. Imel sem dokaj dobre noge. Ekipa je res trdo garala, zato sem vesel zmage, saj ji tako najbolje poplačam za vso opravljeno delo," je dodal slovenski as in znova izpostavil svoje moštvene kolege.

"Zame sta ti zmagi velika stvar, saj prvič dirkam tukaj. Ne vem, kolikokrat bom še dirkal po Kataloniji, zato skušam uživati. Sem v odlični formi in zato skušam izkoristiti moje noge za nekaj dobrega," je zaključil izjemni Slovenec.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:18 21.marec 2024.

    Človeški stroj,bravo, čestitke

Sorodne novice