Šport > Kolesarstvo
3249 ogledov

Veliki tekmec in prijatelj: "Če me je strah Tadeja? Niti najmanj!"

Tadej Pogačar in Mathieu van der Poel Profimedia
Mathieu van der Poel bo skušal še drugič zapored osvojiti prvi spomenik sezone.

V soboto bo na sporedu prvi spomenik sezone - dirka Milano - Sanremo. Preizkušnjo je pred letom dobil izjemni Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je v letu 2023 postal tudi svetovni prvak v cestni vožnji, dobil pa je še enega od petih spomenikov, vso konkurenco je ugnal na dirki Pariz - Roubaix. Strokovnajki ga tudi tokrat uvrščajo med glavne favorite, ob bok pa mu postavljajo slovenskega kolesarskega šampiona Tadeja Pogačarja.

"Če bi lahko kaj spremenil, bi si pred dirko želel nekaj več miru. Sem pa zadovoljen s pripravami. Raje bi sicer videl, da bi za sabo že imel kakšno dirko. Sem sicer sposoben dobrih nastopov tudi brez pravih tekmovanj, čeprav se mi zdi, da lahko v nasprotnem primeru iz sebe iztisnem še malce več. Ampak če lahko katerega od spomenikov odvozim brez pravega ritma, je to Milano - Sanremo," je pred tokratno izvedbo dirke, ki poteka od leta 1907, dejal van der Poel.

Ta je zaradi težav s hrbtom tudi pred dvema letoma svojo prvo cestno dirko sezone odpeljal prav na tej preizkušnji in takrat osvojil tretje mesto. V tem letu se je večinoma posvetil tekmam v ciklokrosu, zanesljivo zmagoval na dirkah, na koncu pa na svetovnem prvenstvu še šestič postal svetovni prvak v tej disciplini.

Pogačar je v času njegove odsotnosti na začetku meseca sicer prepričljivo dobil Strade - Bianche, ko si je zmago zagotovil z 81 kilometrov dolgim solo pobegom. "Znova je navdušil, ampak, to, da bi me bilo strah? Ne, niti najmanj. Bila je kot kazen za tekmece, vendar me Pogačar ni šokiral. Vsi vemo, kaj je sposoben narediti. Strade Bianche ne moremo primerjati z dirko Mialno - Saremo. Je pa seveda favorit, to je na vsaki dirki na kateri se pojavi na startu," je o svojem velikem tekmecu, a tudi prijatelju, skupaj sta pred sezono opravila tudi eno izmed trening voženj, izjavil van der Poel.

Mathieu van der Poel | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta je na prizorišče dirke prišel pred nekaj dnevi ter si podrobneje ogledal traso, še posebej pa se je posvetil spustom, ki so v zadnjih letih že odločili zmagovalca, leta 2022 je na takšen način na primerslavil Matej Mohorič in tako zabeležil prvo in doslej seveda edino slovensko zmagona spomeniku Milano - Sanremo. "Še enkrat sem se posvetil temu. Spusta s Cipresse in Poggia je bilo potrebno osvežiti. Seveda mi to ni uspelo ob najvišji hitrosti, saj bi zašel v težave zaradi prometa. Bomo videli, kako se bo vse skupaj odvilo," je še izjavil Nizozemec.

Ta je lani osvojil dva spomenika, na preostalih treh pa je dvakrat slavil Pogačar (dirka po Flandriji in Lombardija), enkrat pa Remco Evenepoel (Liege - Bastogne - Liege).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice