Šport > Kolesarstvo
2958 ogledov

Pogi na stopničkah Milana - Sanrema, Mohorič šesti

Jasper Philipsen Profimedia
Na sporedu je bil prvi spomenik sezone, Tadej Pogačar je zaostal le za prijateljema. Matej Mohorič je bil šesti.

Dirka Milano - Sanremo sodi med pet najprestižnejših enodnevnih klasik, ki se jih v preteklosti prijel naziv spomeniki kolesarstva. Po prvi italijanski spomladanski preizkušnji bodo sicer sledile še dirka po Flandriji (31. marec), Pariz - Roubaix (7. april), Liege - Bastogne - Liege (21 april) in dirka po Lombardiji (12. oktober).

Milano - Sanremo velja za težko predvidljivo dirko, saj imajo možnost za zmago številni kolesarji, če jim uspe v prvi skupini prečkati zaključni vzpon na Poggio. Najmočnejši kolesarji tako s svojimi ekipami ponavadi že prej navijejo oster tempo ter se tako otresejo tekmecev, ki so močni v sprintu. Pri UAE Team Emirates so pred tokratno preizkušnjo nakazovali, da bi lahko do prvih odločitev prišlo že pri vzponu na Cipresso.

Med glavne favorite je namreč sodil tudi Tadej Pogačar, ki bi z morebitno zmago prišel že do svojega četrtega spomenika, pred tem je po enkrat slavil na dirki Liege - Bastogne - Liege in dirki po Flandriji, kar trikrat zapored pa je bil najboljši na oktobrski klasiki po Lombardiji. Za njegovega nejvečjega tekmeca je veljal Mathieu van der Poel, svetovni prvak in tudi lanski zmagovalec v Sanremu. V širši krog favoritov je bilo treba prišteti tudi Mateja Mohoriča, ki je pred dvema letoma prav na spustu s Poggia ugnal konkurenco in prišel do prve slovenske zmage na tem spomeniku.

Tokrat se je kmalu po začetku kar 288 kilometrov dolge preizkušnje odlepila deseterica kolesarjev, ki pa ji v glavnini niso dovolili, da bi se preveč oddaljila, razlika je bila vselej krepko pod tremi minutami. Pri ekipi UAE se niso ubadali z lovljenjem, moči so hranili za pomembnejše trenutke v dirki. Manjšo neprijetnost je sicer doživel van der Poel, ki je dokaj hitro po začetku že moral zamenjati svoje kolo.

Mathieu van der Poel | Avtor: Profimedia Profimedia

V živo:

  • 90 km do cilja: Ubežniki imajo 2:24 prednosti pred glavnino.
     
  • 60 km do cilja: Razlika se je naposled začela manjšati, na čelo so se postavili kolesarji ekipe Ineos Grenadiers. Največ možnosti za uspeh so v moštvu verjetno pripisali Filippu Ganni.
     
  • 52 km do cilja: Zaostanek glavnine se je spustil pod dve minuti, nato pa so se na čelo postavili Pogačarjevi pomočniki. med njmi tudi Domen Novak. Razlika se je začela hitro manjšati.
     
  • 40 km do cilja: Ubežna skupina je imela približno minuto in pol naskoka. Zasledovalci so nekoliko spustili ritem, a ga je moštvo UAE znova dvignilo pri vzponu na Capo Berta. Presenetljivo je odpadel adut moštva Visma - Lease a Bike Christophe Laporte, kmalu zatem tudi zmagovalec te dirke iz leta 2014 Alexander Kristoff ( Uno-X Mobility). 
     
  • 33 km do cilja: Na čelu je bilo še 9 ubežnikov, glavnina je zaostajala 1:24.
     
  • 27 km do cilja: Začel se je vzpon na Cipresso. Ubežniki so ga začeli le s 44 sekundami prednosti. Vse ekipe so si v ozadju želele svoje kapetane spraviti v dober položaj pred klancem, ki je dolg 5.6 kilometra.
     
  • 26 km do cilja: Od Pogačarjevih pomočnikov se je na čelo najprej postavil Alessandro Covi, nato Isaac Del Toro. Glavnina se je začela hitro redčiti. Pogi je nato kar hitro ostal brez pomoči, ob njem je bil le še Tim Wellens.
     
  • 21.7 km do cilja: Na vrh Cipresse je prva prišla peterica ubežnikov, a le še z okoli 10 sekund naskoka. Pri UAE so razredčili glavnino, vendar verjetno manj kot so si želeli. 
     
  • 19 km do cilja: V ubežni skupini je na spustu prišlo do padca, ki so se mu nato komaj izognili tudi v ostanku glavnine. Ta je štela le še okoli 30 mož, med njimi je bil še tudi sprinter Olav Kooij (Visma  - Lease a bike). V skupini je bila tudi večina favoritov, ob Pogačarju tudi Mohorič, kasneje pa se je glavnini priključilo še več odličnih sprinterjev.
     
  • 9.3 km do cilja: Začetek vzpona na Poggio (3.7 km/povprečni naklon 3.7 %, največji naklon 8%).
     
  • 8 km do cilja: Wellens je navil tempo, Pogačar mu je sledil.Sledil bo napad.
     
  • 6.6 km do cilja: Skok Pogačarja, a mu je van der Poel sledil.
     
  • 5.8 km do cilja: Pogi je skočil še enkrat, v ozadju so nekoliko oklevali, nato pa je kot edini razliko nadoknadil van der Poel. Začel se je spust. Bližal se je Tom Pidcock, ki je odličen na spustih, nato pa tudi Mads Pedersen (Lidl - Trek) in Mohorič. Iz boja je izpadel Ganna, ki je imel težave s kolesom.
     
  • 2.2 km do cilja: Napadel je Mohorič. Ujet je bil dober kilometer kasneje. 
     
  • Cilj: Poskusila sta še Matteo Sobrero (Bora-hansgrohe) in Pidcock (Ineos Grenadiers), a je o zmagovalcu odločil sprint v zadnjih metrih. V skupini je ostal tudi odlični sprinter Jasper Philipsen (Alpecin–Deceuninck). Ta je na ciljni črti za las premagal Michaela Matthewsa (Jayco–AlUla), tretji je v cilj prišel Pogačar za svoje prve stopničke na dirki Milano - Sanremo. Mohorič je osvojil šesto mesto.

    Pogačar je kot prvi čestital prijatelju Philipsenu, Matthews pa je sicer kolesar s katerim se v Monaku Pogi še največ druži. Zmagovalni oder je tako Slovenec delil z dobrima kolegoma.
     
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice