Šport > Kolesarstvo
818 ogledov

Landa z vso silo napadel Pogačarja, tako se je končalo

Tadej Pogačar Profimedia
Tadej Pogačar je uspešno odbil napad Mikela Lande in slavil tudi na drugi gorski etapi dirke po Kataloniji. Z novo zmago je še povečal prednost v skupnem seštevku.

Potem ko je uspešno nevtraliziral pogumen napad Mikela Lande (Soudal-QuickStep), je Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) s protinapadom 7,4 kilometrov pred ciljem zaključnega klanca strl tudi žilavega Baska ter zmagoslavno prečkal ciljno črto tretje etape dirke po Kataloniji s kar 48 sekundami prednosti pred Lando, ki se je vsaj zaenkrat izkazal za največjega Pogačarjevega tekmeca.

Na današnji 176,7 kilometrov dolgi gorski etapi v Pirenejih s startom v Sant Joan de les Abadesses in ciljem na vrhu Port Ainé so sicer morali kolesarji premagati tri izjemno zahtevne vzpone, od tega najprej enega prvega kategorije (Port de Toses), medtem ko se je etapa zaključila z dvema vzponoma posebne "especial" kategorije, Port del Canto in Port Ainé.

Čeprav so se kolesarji na etapi povzpeli za kar 4000 višinskih metrov, je za pravo selekcijo poskrbel šele zaključni 18,5-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 6,8 % na Port Ainé, ko je narekovanje tempa prevzela ekipa Soudal-QuickStep in pripravila napad svojemu kapetanu.

Toda Pogačar ni napadu Lande uspel zgolj slediti, temveč ga je nemudoma napadel s protinapadom in se odpeljal novi zmagi naproti. Do cilja je svojo prednost le še povečeval, medtem ko so se preostali kolesarji lahko udarili le za drugo mesto.

Čeprav je v ozadju Lando ujelo nekaj kolesarjev, je Bask do konca vzpona le dokazal, da je "najmočnejših izmed ostalih" ter še drugo etapo zapored končal na drugem mestu, tokrat z 48-sekundnim zaostankom za nepremagljivim Pogačarjem. Za Lando je cilj z minuto in tremi sekundami zaostanka za Pogačarjem prečkala trojica Antonio Tiberi, Wout Poels in Sepp Kuss, izmed katere se je za najmočnejšega izkazal Italijan iz vrst Bahrain Victoriousa, ki je s tretjim mestom pobral še zadnje preostale bonusne sekunde.

Pogačar je z novo suvereno zmago še povečal svojo prednost v skupnem seštevku, zmago na dirki pa mu lahko vzame le še kakšna nesreča. Po novem ima Slovenec dve minuti in 27 sekund prednosti pred Lando ter dve minuti in 55 sekund pred Aleksandrom Vlasovom (Bora-hansgrohe), ki je današnjo etapo končal na šestem mestu, minuto in deset sekund za Pogačarjem.

To je bila že 66. zmaga v karieri za 25-letnika s Klanca pri Komendi, od tega tretja letos. Na prav vseh petih letošnjih nastopih je stal na stopničkah. Po Kataloniji mu lahko le še krizni trenutki odvzamejo 14. skupno zmago na večdnevnih dirkah, prvo po dobrem letu dni in Pariz-Nici 2023.

Izjemni Slovenec pa po treh etapah dirke po Kataloniji vodi še v dveh drugih seštevkih, saj je trenutno tudi najboljši v seštevku po točkah, saj jih je na cilju in vmesnih sprintih osvojil že 28, Landa jih ima na drugem mestu 12. Pogačar pa vodi tudi v seštevku za najboljšega hribolazca, saj je na gorskih ciljih pobral že 55 točk, medtem ko jih je Landa zbral 40.

Pred Pogačarjem je na poti do skupne zmage zdaj na vrsti "dan počitka", saj kolesarje v četrtek čaka edina prava sprinterska etapa od Sorta do Lleide (169 km), prav tako pa lahko med lažje prištejemo tudi razgibano petkovo etapo, ko bodo kolesarji prečkali "le" dva vzpona druge kategorije. Še najtežje delo bo nato imel v sobotni kraljevski etapi, ko pa bi glede na trenutno formo in ogromno prednost vendarle moral brez težav zadržati skupno vodstvo. Dirka se bo nato zaključila z nedeljsko etapo v Barceloni in mnogimi vzponi na Montjuïc, ki pa Pogačarju ne bi smeli povzročati prevelikih težav.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zokispoki
    Zokispoki 17:54 20.marec 2024.

    Gledal, že drugi dan zapored jih je "razbil" kot staro kanto! Bravo Pogi!!!

Sorodne novice