Šport > Kolesarstvo
1132 ogledov

Kakšna drama! Avstralec napadel, Pogačar iz metra v meter manjšal razliko

Nick Schultz in Tadej Pogačar Twitter
Nick Schultz je zmagovalec prve etape dirke po Kataloniji, potem ko je za vsega nekaj centimetrov premagal Tadeja Pogačarja. Avstralec je tudi prvi nosilec majice vodilnega v skupnem seštevku.

Avstralec Nick Schultz (Israel-PremierTech) je zmagovalec 174 kilometrov dolge razgibane prve etape po Kataloniji s startom in ciljem v Sant Feliu de Guíxols, potem ko je tik pred zaključnim sprintom rahlo navkreber sprožil pogumen napad kilometer pred ciljem. V ozadju se je za najmočnejšega kolesarja izkazal naš Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki pa se je za Avstralcem podal prepozno, tako da je ta zadržal nekaj centimetrov prednosti, ko je zmagoslavno prečkal ciljno črto in tudi prevzel skupno vodstvo. Schultz je sicer prišel do svoje prve zmage v svetovni seriji kolesarstva WorldTour.

Pogačar pa je že na prvi etapi dokazal, da je zelo verjetno najmočnejši kolesar na dirki, saj mu je etapna zmaga ušla zgolj zaradi taktične napake, v sprintu rahlo navkreber pa je deklasiral konkurenco, saj je ciljno črto v času zmagovalca prečkal le še tretjeuvrščeni Stephen Williams (Israel-PremierTech), vsi ostali kolesarji pa so zgolj v zadnjih metrih etape zaostali že za vsaj dve sekundi. Možno je sicer, da bodo ti dve sekundi razlike do ostalih kolesarjev v skupnem seštevku izbrisali, saj je prišlo v zadnjem kilometru do padca in bi lahko vsi kolesarji vodilne skupine na koncu dobili enak čas.

Da misli resno, je sicer Pogačar pokazal že na letečem cilju, ko je sprintal za bonusne sekunde in zaostal le za Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) ter si tako privozil dve bonusni sekundi odbitka, katerim je dodal še dodatnih šest z drugim mestom na cilju. Slovenec tako po prvi etapi zaostaja le za Schultzom, ki ima dve sekundi prednosti, medtem ko si je po zaslugi bonifikacijskih sekund že privozil osem sekund prednosti pred večino največjih konkurentov.

"Bil je lep dan, zelo sem užival na teh cestah, vremenu, dober peloton. Ekipa je trdno delala, vsi so opravili zelo dobro delo. Na koncu sem se uštel, razliko do Schulza bi moral pokriti takoj in ne čakati na nekoga drugega. Na žalost sem predolgo razmišljal. Nick si je zaslužil to zmago, kako je odvozil zadnji kilometer je bilo res impresivno. Uspel mi je zelo dober sprint, zelo dobro sem se počutil. Danes sem želel zmagati za ekipo, ampak sem bil malo prekratek," je za organizatorje dirke današnjo etapo pokomentiral Pogačar.

V Kataloniji nastopa tudi Domen Novak, ki pri UAE Team Emirates opravlja vlogo pomočnika svojemu rojaku. Današnjo etapo je sklenil na 151. mestu z zaostankom 15:01 minute.

Dosti več odgovorov o pravem razmerju moči bosta dali že naslednji dve etapi, ko se bodo kolesarji podali v Pireneje, obe etapi pa se bosta zaključili z gorskim ciljem. Torkova etapa s startom v Mataru se bo tako po 186,5 kilometrih zaključila z vzponom posebne kategorije na Vallter 2000, dan kasneje pa kolesarje poleg enega vzpona prve kategorije pričakata kar dva vzpona posebne kategorije, od tega zaključni na Port Ainé.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice