Šport > Kolesarstvo
3412 ogledov

Pogi blizu samomorilske poteze, na koncu s 'čudovitimi' stopničkami

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar je tudi tokrat razmišljal o solo begu.

Tadej Pogačar je na dirki Milano - Sanremo osvojil tretje mesto in se prvič na tem kolesarskem spomeniku uvrstil na zmagovalni oder. Tega je delil z dobrima prijateljema, v sprintu sta bila od njega močnejša Belgijec Jasper Philipsen in Avstralec Michael Mathews, s slednjim se je Slovenec skupaj celo pripeljal na dirko, v Monaku sta namreč soseda.

"Michael in Jasper sta resnično moja dobra prijatelja, zato sem vesel, da sem izgubil prav proti njima. To je bil najbolj čudovit zmagovalni oder v mojem življenju. Naslednje leto se vračam in znova bom poizkušal zmagati," je po dirki dejal že petkratni zmagovalec spomenikov kolesarstva. Doslej je po enkrat slavil na dirkah Liege - Bastogne - Liege in po Flandriji, trikrat zapored pa je dobil tudi oktobrsko dirko po Lombardiji.

Od spomenikov se mu tako poleg Milano - Sanrema izmika še Pariz - Roubaix, ki pa je zelo specifičen zaradi odsekov z granitnimi kockami, za uspeh na 'severnem peklu' bi moral slovenski as predvsem pridobiti težo in moč.

Tokrat je dvakrat napadel na zadnjem vzponu na Poggio, a se predvsem zaradi Mathieuja van der Poela ni uspel otresti zasledovalcev, svetovni prvak se je obakrat uspel 'prilepiti' na njegovo kolo.

A Pogijev moštveni kolega Tim Wellens je razkril, da je Slovenec, ki je po dirki dejal, da je bila ta kljub kar 288 kilometom nekoliko prelahka za njegov okus in da je imel 'dobre noge', o napadu razmišljal že na vzponu na Cipresso, se pravi 27 kilometrov pred ciljem. Na podoben način, takrat je bil v solo begu kar 81 kilometrov, je dobil preizkušnjo Strade - Bianche. 

"Nekoliko smo prehitevali načrt. Ob njem je ostal le en sotekmovalec, predvidena sta bila dva. A to ni PlayStation," je po dirki za Sporzo o neuresničenem planu izjavil Wellens. Belgijec je bil edini, ki je na Poggiu narekoval tempo, na Cipressi sta to storila tudi Alessandro Covi in Isaac del Toro.

Isaac del Toro | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogi je bil ob nezadostni pomoči nekoliko nestrpen. "Tadej je na kratko vprašal, če lahko napade že na Cipressi, a to bi bila samomorilska poteza," je še povedal Wellens.

Taktično napako pred Cipresso je priznal tudi športni direktor moštva UAE Team Emirates Mauro Gianetti. Pred začetkom klanca si nekateri kolesarji ekipe niso izborili pravih pozicij. "To je pač šport. Isaac je opravil odlično delo, na Cipressi pa je moral vleči tudi Wellens, zaradi tega mu je zmanjkalo nekaj energije za Poggio. Na Cipressi smo računali tudi na Marca Hirchija in Diega Ulissija, a ju ni bilo tam," je izjavil Gianetti.

Pogačar se je ob koncu Poggia že malce otresel zasledovalcev, a je po manjšem oklevanju ostalih 'priključil' van der Poel, na spustu pa so se priključili še ostali. Med temi je prvi napadel zmagovalec iz leta 2022 Matej Mohorič, ki je na koncu osvojil šesto mesto.

Ciljni sprint je nato dobil Philipsen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice