Šport > Kolesarstvo
21944 ogledov

Pogi besno udaril po motorju policista, a vseeno zanesljivo zmagal

Tadej Pogačar Epa
Dirka po Kataloniji znova v znamenju Tadeja Pogačarja.

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je pred šesto etapo napovedal, da bo lovil novo zmago, na tokratni preizkušnji je sicer že dobil dve gorski preizkušnji, vse tekmece je strl v drugi in tretji etapi. Njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku Mikelom Lando (Soudal - Quick-Step) je znašala skoraj dve minuti in pol.

Ekipi UAE se tako ni bilo potrebno ukvarjati z narekovanjem tempa, to so na vzponu 60 kilometrob pred ciljem najprej naredili v moštvu Visma - Lease a bike, vendar odnehali, ko je popustil njihov največji adut Sepp Kuss. Na vrh klanca se je vseeno pripeljala skupina okoli 15 kolesarjev, zasedba okoli Pogačarja pa je bila pravzaprav nenačeta.

Druga skupina, kjer so moral znova ritem narekovati pri nizozemskem moštvu, saj so želeli Kussa vrniti med najboljše, je pred zadnjimi 45 kilometrti zaostajala nekaj manj kot minuto.

Dobrih 11 kilometrov kasneje sta se skupini združili, a kmalu je sledil nov vpon. Kolona se je hitro razpotegnila, nato pa so številni kolesarji začeli zaostajati. Pogačar je mirno kolesaril v ospredju.

Tri kilometre pod vrhom se je odločil za napad. Močneje je pritisnil na pedala, sledil pa mu je lahko nekaj časa le Landa, vendar se je Slovenec po 500 metrih otresel tudi njega. Do cilja je ostalo 29 kilometrov.

Po spustu v dolino je imel Pogačar okoli pol minute prednosti pred Lando in nekaj manj kot minuto naskoka pred Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers), Kolumbijcu pa je z nekaj sekundami zaostanka sledila deseterica kolesarjev.

Šestnajst kilometrov pred ciljem je Bernal ujel Lando, dvojec je zaostajal 48 sekund. Kasneje se jima je skušal pridružiti še Enric Mas (Movistar). Španec se je paru približal na nekaj sekund, nato pa mu je zmanjkalo moči.

V ospredju je Pogačar zanesljivo kolesaril proti novi etapni zmagi, z zadnjim vzponom pa je začel dobrih 6 kilometrov pred ciljem. Njegova prednost je znašala okoli minute, razliko v skupnem seštevku pa je z bonus sekundami povečal še na letečem cilju, ki ga je seveda dobil brez boja.

V zadnjem kilometru sta v gneči med navijači Pogačarja ovirala policista na motorju, Slovenec je nekajkrat jezno zamahnil z roko, a ni pomagalo, nato pa je nekajkrat tudi udaril po motorju zadnjega policista. Ta se je naposled umaknil.

A tudi to ni preprečilo zanesljive zmage Slovenca, le razlika je bila na koncu nekoliko manjša. Ta se je spustila malce pod minuto.

 Bernal je sicer dobil dvoboj z Lando, oba sta zaostala za 57 sekund. Mas (+2:14) je za las zadržal četrto mesto v etapi.

Pogačar je skupno prednost povišal na 3:31 pred Lando, Bernal pa se je prebil na tretje mesto, zaostaja 4:53.

"Danes je bila res težka etapa. Na vzponu na Col de Pradell je zahteven ritem držala ekipa Visme, a smo njihove napade odbili. Izoblikovala pa se je skupina, s katero smo bili skupaj do vzpona na Collada de Sant Isidre, tam pa je napadel Movistar. Pokrili smo ga, nato pa sem šel v napad še sam. Nekaj kolesarjev mi je sledilo, a sem si rekel, da grem do konca. Prvi sem bil na vrhu, vse drugo je zgodovina," je organizatorjem dirke dejal Pogačar, ki je na dirki najboljši tudi po točkah.

Potem ko si je nabral prednost, sta ga čakala še nekaj ravnine in zadnji vzpon, ki pa ga je tudi gladko premagal: "Zadnjega vzpona sem se lotil taktično in previdno, a sem vseeno trpel. Pomagali pa so mi gledalci, v lepem vzdušju je bilo prijetno kolesariti."

Tadej Pogačar | Avtor: Epa Epa

Pogačarjev moštveni kolega Domen Novak, ki ima na dirki vlogo pomočnika, je v cilj prišel 141., zaostal je 26 minut in 36 sekund. V skupnem seštevku je z zaostankom ure, 58 minut in 53 sekund na zadnjem, 149. mestu.

Zadnja etapa bo imela start in cilj v Barceloni, čeprav ne bo lahka, pa Pogačarju skupno zmago najbrž lahko vzame le še kakšen padec.

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:56 24.marec 2024.

    Je pogi policajem naredil prosto pot,da so se lahko odpeljali naprej,ej ne moreš verjet

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:34 24.marec 2024.

    Namesto da policaja urejata promet,sta rajši ovirala pogačarja,proklet blesav svet

  • jakec1575 21:14 23.marec 2024.

    to so te umazaze fore. navijace naj odmaknejo s ceste. to je nevarno za kolesarje.

Sorodne novice