Šport > Kolesarstvo
6840 ogledov

Padec Slovencu odnesel visoko uvrstitev

Mathieu van der Poel Reševalni pas/Twitter
Začela se je 105. izvedba kolesarske dirke po Italiji.

Nizozemec Mathieu van der Poel je zmagovalec prve etape 105. kolesarske dirke po Italiji. Član ekipe Alpecin Fenix je v ciljnem sprintu 195 kilometrov dolge in ravninske preizkušnje med Budimpešto in Višegradom ugnal Eritrejca Biniama Girmaya, tretji pa je bil Španec Pello Bilbao.

Večinoma ravninska etapa se je končala s petkilometrskim vzponom v Višegradu, zaradi česar je tudi slovenski zvezdnik Primož Roglič, ki ga ni na tej dirki, Janu Tratniku napovedal možnost za odmeven začetek dirke, a se ni izšlo. Eden od dveh Slovencev na dirki Tratnik (vozi tudi njegov moštveni kolega iz ekipe Bahrain Victorious Domen Novak) je namreč dobrih šest kilometrov pred ciljem padel, tako da je visoka uvrstitev splavala po vodi.

Prvi je na klancu napadel Belgijec Lawrence Naesen, nato je skočil Nemec Lennard Kamna, a tudi njega je glavnina "požrla" manj kot kilometer pred ciljem. Nato so med seboj kolesarji obračunali v sprintu, kjer je vlogo favorita upravičil van der Poel, v času zmagovalca je končal tudi eden glavnih favoritov za skupno zmago, Ekvadorec Richard Carapaz.

Etapo je zaznamoval tudi dolg beg dveh članov ekipe Drone Hopper, Italijanov Mattie Biasa in Filippa Taglianija, ki sta zbežala takoj po začetku etape, si priborila tudi več kot deset minut prednosti, toda glavnina ju je vseeno imela pod nadzorom in ju ujela slabih 14 km pred ciljem po več kot 180 km bega.

V soboto bodo kolesarji v drugi etapi vozili 9,5 kilometra dolg kronometer v Budimpešti.

Giro d'Italia, 1. etapa:

1. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)           4:35:28
2. Biniam Girmay (Eir/Intermarche-Wanty-Gobert)
3. Pello Bilbao (Špa/Bahrain Victorious)
4. Magnus Cort (Dan/EF Education-EasyPost)
5. Wilco Kelderman (Niz/BORA-hansgrohe)
6. Richard Carapaz (Ekv/INEOS Grenadiers)
7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
8. Diego Ulissi (Ita/UAE Team Emirates)
9. Andrea Vendrame (Ita/AG2R Citroen)               +   0:04
10. Mattias Skjelmose Jensen (Dan/Trek-Segafredo)
...
158. Domen Novak (Slo/Bahrain Victorious)                5:15
175. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                9:08
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice