Šport > Kolesarstvo
320 ogledov

Dva Slovenca potrjena za prvi vrhunec sezone

Jan Tratnik Profimedia
Tratnik in Novak sta tudi uradno potrjena za Giro.

Kolesarsko moštvo Bahrain-Victorious je na družbenih omrežjih potrdilo, da bosta na 105. dirki po Italiji nastopila dva Slovenca, Jan Tratnik in Domen Novak. Giro se bo začel v petek v Budimpešti, prva etapa pa se bo končala v Visegradu.

Tratnik in Novak sta predvidena za pomoč kapetanoma Špancema Mikelu Landi in Pellu Bilbau. Ob njih bodo moštvo sestavljali še Kolumbijec Santiago Buitrago, Nizozemec Wout Poels ter Nemca Jasha Sütterlin in njihov sprinter za to preizkušnjo Phil Bauhaus.

"Na letošnji Giro prihajamo s ciljem osvojiti rožnato majico. Seveda pa želimo biti ob tem aktivni v vseh etapah Gira in iskati priložnost za etapne zmage v sprintih in pobegih," je ob tem na spletni strani dejal športni direktor, ki bo vodil ekipo na tej dirki, Slovenec Gorazd Štangelj.

Tratnik je sicer do svoje največje zmage v karieri prišel prav na Dirki po Italiji, potem ko je leta 2020 dobil najdaljšo etapo dirke od Vidma do San Daniele del Friulija.

Jan Tratnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Novak in Tratnik pa bosta tako edina od Slovencev na Giru. V ekipi BikeExchange-Jayco ne bo Luke Mezgeca, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) se pripravljajo na dirko po Franciji, Jana Polanca pa UAE ni izbral med osmerico za italijansko pentljo.

Domača javnost bo 27. maja še posebej pozorna na 19. etapo, ko bo Giro še drugo leto zapovrstjo zavil v Slovenijo. Na slovenskih cestah bo karavana dejavna dobrih 37 km. Dirka se bo dva dni kasneje sicer končala v Veroni s 17,4 km dolgo vožnjo na čas.

 

Potrjen tudi Cavendish

Moštvo Quick-Step Alpha Vinyl pa je sporočilo, da bo na dirki nastopil britanski kolesarski zvezdnik Mark Cavendish. Šestintridesetletnik z otoka Man se tako po devetih letih vrača na Giro, najverjetneje pa bo izpustil nastop na dirki po Franciji.

Ekipa Quick-Stepa je namreč že večkrat sporočila, da se bo na Touru osredotočila na etapne zmage z Nizozemcem Fabiom Jakobsenom. Cavendish je sicer na Touru v karieri zbral 34 etapnih zmag, s čimer je izenačen z belgijsko legendo Eddyjem Merckxom.

mark cavendish | Avtor: Epa Epa

"Mark je naš adut za ravninske etape v Italiji," je dejal športni direktor Davide Bramati. "Lahko bo računal na številčno pomoč svojih klubskih kolegov, ki ga bodo varovali in mu pomagali v zahtevnih in nepredvidljivih sprintih," je še dodal italijanski funkcionar.

Cavendish je doslej na Giru slavil 15 etapnih zmag, rekord pa drži domači as Mario Cipollini s kar 42. Izkušeni Britanec bo na italijanski pentlji tekmoval s številnimi odličnimi sprinterji, med njimi sta tudi Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal) in Francoz Arnaud Demare (Groupama-FDJ).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice