Šport > Kolesarstvo
3440 ogledov

Rogliča napadali vsepovprek, toda ni se dal

Primož Roglić Epa
Slovenski kolesar Primož Roglič je zadržal skupno vodstvo na dirki po Baskiji.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič na dirki še naprej odbija napade tekmecev in še naprej vodi v skupnem seštevku. Za kolesarjem ekipe Jumbo-Visma je sicer težka četrta etapa, v kateri so ga spet napadali, toda ni se dal, v zaključku je v večji skupini celo sprintal za najvišja mesta in zasedel četrto mesto.

V skupnem seštevku ima še naprej pet sekund prednosti pred Belgijcem Remcom Evenepoelom.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia
Razgibano etapo s štirimi kategoriziranimi vzponi, dolgo 1885,6 kilometra, je v sprintu dobil Kolumbijec Daniel Martinez (Ineos Granadiers), ki se je v skupnem seštevku prebil na tretje mesto, Rogliču se je po zaslugi bonifikacij približal na 11 sekund, pred Slovencem pa sta bila še Francoz Julian Alaphilippe, nosilec zelene majice za najboljšega po točkah, in Italijan Diego Ulissi.

Slednji je imel veliko pomoč svoje ekipe UAE Emirates, tudi Jana Polanca, ki je poskrbela, da je skupina kilometer pred ciljem ujela zadnjega od skupine 14 ubežnikov Victorja Lafaya, kot pomočnik in na zadnjem vzponu za trenutek tudi kot napadalec je bil zelo opazen tudi Domen Novak. Tako kot Polanc sta v zadnjem kilometru popustila, prvi je z zaostankom 33 sekund zasedel 35., drugi pa z zaostankom 55 sekund 39. mesto.

Tim Merlier Za las Šport S skokom čez ograjo preprečil katastrofo, udeležen tudi Slovenec

Pred tem so v zadnjem delu etape številni kolesarji poskušali napasti Rogliča, a Martinezu, Alaphilipu, Enricu Masu, Perru Latouru na zadnjem vzponu Slovenca ni uspelo zlomiti, enako velja tudi za Evenepoela na spustu, čeprav Zasavec pri vseh teh napadih ni imel prave pomoči. Večino napadov je ubranil sam, pri zadnjih dveh pa mu je pomagal Jonas Vingegaard. Preostali člani nizozemske ekipe so se iztrošili pri lovljenju ubežnikov, najbrž tudi Rogličev najbolj zvesti pomočnik na Touru Američan s slovenskimi koreninami Sepp Kuss, ki zaenkrat ne kaže najboljše forme.

"Za zmago se je udarila močna ekipa fantov, nekateri so načeloma boljši sprinterji od mene. A imel sem močne noge in končno zabeležil zmago v sezoni. Pred tem sem dobil le kolumbijsko prvenstvo v kronometru. Vmes sem že na vzponu poskušal napasti, ko sem videl, da ne bo šlo, sem poskušal varčevati z močmi za sprint," je dejal Martinez, ki se je ozrl tudi na skupno razvrstitev: "Na vrhu smo izenačeni, zgodi se lahko marsikaj. Z Adam Yatesom sva v dobrem položaju, poskušala ga bova še izboljšati, zagotovo bomo v zadnjih dveh etapah še napadali, videli pa bomo, kako se bo izteklo."

Do konca dirke sta še dve zahtevni etapi z zaključnim vzponom.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:35 08.april 2022.

    "Razgibano etapo s štirimi kategoriziranimi vzponi, dolgo 1885,6 kilometra", a so dirkali do Moskve?!!! Tok ene površnosti,da vas je lahko samo sram!!! Bravo Primož!!!

Sorodne novice