Šport > Kolesarstvo
1051 ogledov

Rogličev veliki tekmec na Giru tokrat pobral vso slavo na Škotskem

Remco Evenepoel Profimedia
Belgijski kolesar Remco Evenepoel je veliki zmagovalec kronometra na svetovnem prvenstvu na Škotskem.

Remco Evenepoel, veliki tekmec Primoža Rogliča na letošnjem Giru (predčasno je moral zapustiti dirko po Italiji zaradi okužbe s covidom), je novi svetovni prvak v kronometru. S tem je v Sterlingu na Škotskem postal sploh prvi Belgijec v zgodovini, ki mu je uspelo ugnati prav vse nasprotnike. 

Drugo mesto oz. srebro je vzel še en veliki specialist za kronometre, Italijan Filippo Ganna (zaostanek 12 sekund). Zanj je to bila – tako kot za Evenepoela – četrta kolajna, svetovni prvak je bil v letih 2020 in 2021, bronast pa še pred štirimi leti.

Na tretjem mestu pa prijetno presenečenje oz. kar senzacija: Valižan Joshua Tarling (zaostanek 48 sekund), ki seveda nastopa pod britansko zastavo. Gre sicer za mladinskega svetovnega prvaka, a le malokdo je pričakoval njegovo kolajno že na prvem članskem prvenstvu.

Tadej Pogačar ni bil v ospredju, za zmagovalcem je zaostal dobre tri minute, osvojil je 22. mesto.  Pogačar, državni prvak s Pokljuke v tej disciplini, ni začel najhitreje. Po prvem ravninskem delu je bil 14. z zaostankom 36 sekund za Ganno. Pogačar je v nadaljevanju po ravnini vse bolj popuščal. Na drugem vmesnem času je bil 24. z 2:18 minute zaostanka, na tretjem pa je bil z zaostankom 2:54 minute 26.

Do konca je sicer na krajšem tlakovanem vzponu izgubil manj ter pridobil nekaj mest, višje od 22. mesta pa ni posegel. Za Evenepoelom je na koncu zaostal 3:06 minute. Za 24-letnika najboljša uvrstitev na kronometrih na SP ostaja šesto mesto iz lanskega Wollongonga.

"Nisem zadovoljen, sem kar razočaran. Mislim, da po vsej tej sezoni telo rabi počitek. To sem danes uvidel. Prejšnjo nedeljo sem še dal vse, kar sem imel v sebi. Videti je, da je to to za letos. Potrebujem malce oddiha, letos ga še nisem imel. Do avgusta je neslo," je za RTV Slovenija po koncu dejal Pogačar.

"V nedeljo sem imel cilj dobiti medaljo. Težka proga, težka dirka in dal sem res vse od sebe. Bil sem med kolesarji specialisti za takšne dirke. Danes mi kronometer ni bil pisan na kožo, a če bi imel dober dan, bi lahko bil v top 5. Treba je glavo spočiti in jo dati na 'off'," je dejal slovenski as in že namignil na konec tekmovalne sezone.

"Startal sem kar dobro, se mi je zdelo. Na vetru me je premetavalo levo in desno. Noge se nato niso vrtele tako kot prvih deset km in nisem več našel pravega ritma. Za nazaj sem skušal čez klance pritisniti, a videlo se je, da nimam prave eksplozivnosti," je še dodal in ocenil letošnjo sezono: "Če potegnem črto pod sezono, sem lahko zelo zadovoljen. Ob vseh vzponih in padcih imam za sabo sabo eno najboljših sezon, morda celo najboljšo sezono doslej."

Kronometer na SP v Glasgowu, izidi:

1. Remco Evenepoel (Bel) 55:19,23
2. Filippo Ganna (Ita) + 12,28
3. Joshua Tarling (VB) + 48,20
4. Brandon McNulty (ZDA) + 1:26,91
5. Wout van Aert (Bel) + 1:37,23 
...
22. Tadej Pogačar (Slo)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Anja1956 21:13 11.avgust 2023.

    Ker ni bilo Rogliča, je lahko zmagal !