Šport > Kolesarstvo
826 ogledov

Sepp Kuss po mirnem dnevu na pragu uspeha kariere

Sepp Kuss Epa
V 19. ravninski etapi dirke po Španiji ni prišlo do sprememb pri vrhu. Etapne zmage se je po sprintu glavnine veselil Italijan Alberto Dainese (DSM-firmenich).

Italijan Alberto Dainese (DSM-Firmenich) je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Španiji. Na ravninski trasi od La Bazene do Iscarja (177,1 km) je bil 25-letni Italijan najboljši po sprintu glavnine. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, še naprej vodi Američan Sepp Kuss, njegov moštveni kolega, slovenski as Primož Roglič je tretji.

Roglič Mešani občutki Šport Roglič frustriran nad Jumbo-Vismo: "Imam svoj pogled na to, toda ..."

Američan Sepp Kuss je dve etapi pred koncem tik pred skupno zmago na španski pentlji, medtem ko bosta po vsej verjetnosti drugo in tretje mesto zasedla še njegova moštvena kolega pri Jumbo-Vismi, drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard in tretji Slovenec Primož Roglič. V seštevku zaostajata 17 sekund oziroma 1:08 minute.

Četrtouvrščeni Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) ima po 19 etapah natanko štiri minute zaostanka za vodilnim kolesarjem, kar pomeni, da bo težko posegel v boj za stopničke.

"Drugače je kot to, kar vidite na družbenih omrežjih. V ekipi držimo skupaj tudi v zadnjih dneh. Sam osebno potrebujem še nekaj časa, da dojamem, kaj vse nam je uspelo na tej Vuelti. Tudi če ne marate te ekipe, pišemo zgodovino. Seveda se bodo mnenja o tem, kako dirkamo, vselej med sabo razlikovala, ampak ponosen sem, da sem del te ekipe."

Attila Valter, kolesar Jumbo-Visme

Etapa je pripadla Daineseju, ki je izkoristil smolo Avstralca Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck). Ta je padel v zadnjem kilometru, potem ko se ni mogel izogniti prerivanju na sredini glavnine. Drugo mesto v etapi je pripadlo še enemu Italijanu Filippu Ganni (Ineos Grenadiers), tretje pa Nizozemcu Marijnu van den Bergu (EF Education-EasyPost).

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Najboljši Slovenec v etapi je bil Matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki je bil 19. Primož Roglič je kljub padcu, ki je razpolovil glavnino, končal v času zmagovalca in ohranil položaj v skupnem seštevku.

Današnja etapa je potekala pričakovano z manjšo skupino ubežnikov, ki jih je glavnina ves čas nadzorovala. Slabih 20 km pred koncem etape so zadnje ubežnike ujeli in nato obračunali za etapno zmago.

Prvi je ob odsotnosti Grovesa sprint začel Ganna, a ga je ugnal rojak Dainese. Van den Berg po nekoliko slabši poziciji ni mogel ogroziti obeh Italijanov. Za Daineseja je bila to šesta zmaga v karieri in tretja na tritedenskih dirkah. Dve zmagi ima še na domači pentlji po Italiji v letih 2022 in 2023.

"Po prvih dveh tednih smo popravili napake in se danes 100-odstotno držali načrta. Žal smo izgubili nekaj kolesarjev ob padcu, a do takrat sem bil v popolnem položaju. Tudi veter nam je pihal v hrbet, zato sem počakal na Ganno, da bo začel sprint, sam pa sem čakal na pravi trenutek, da se izpostavim vetru. Lepo je, želel sem končati sezono in dirkanje za ekipo na ta način. Poseben občutek je, čeprav sem bil pod pritiskom, ker je to ena zadnjih priložnosti za sprint. Zahvalil bi se ekipi, ki je opravila odlično delo v zaključku."

Alberto Dainese, kolesar DSM-Firmenich

Vingegaard Roglič Močno stališče Šport "Roglič v nobenem primeru ne bi osvojil Vuelte"

V soboto bo na sporedu zadnja zahtevna etapa, preden bo v nedeljo v Madridu padel zastor nad 78. izdajo te preizkušnje. Na trasi od Manzanares El Reala do Guadarrame (207,8 km) bodo morali kolesarji premagati kar deset kategoriziranih vzponov, a niti eden ne bo zahtevnejši od tretje kategorije.

Najdaljša etapa na letošnji španski pentlji se bo začela ob 12.02 in končala okoli 17.30.

* Izidi, 19. etapa, La Baneza - Iscar (177,1 km):
  1. Alberto Dainese (Ita/DSM-Firmenich)                 3:42:09
  2. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers)               isti čas
  3. Marijn van den Berg (Niz/EF Education-EasyPost
  4. Davide Cimolai (Ita/Cofidis)
  5. Ivan Garcia Cortina (Špa/Movistar)
  6. Maurice Ballerstedt (Nem/Alpecin-Deceuninck)
  7. Lewis Askey (VBr/Groupama-FDJ)
  8. Hugo Hofstetter (Fra/Arkea-Samsic)
  9. Fernando Barcelo (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
 10. Jonas Koch (Nem/Bora-hansgrohe)
...
 19. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)            isti čas
 70. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
141. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                        + 3:18
142. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)                     isti čas
...

- skupno (19/21):
  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        69:14:04
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:17
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:08
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     4:00
  5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:19
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                               4:30
  7. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 7:37
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  8:35
  9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                  10:20
 10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)            12:20
...
 32. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1:52:13
130. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 3:49:59
132. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             3:51:52
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.