Šport > Kolesarstvo
111 ogledov

Skupno drugi z največjim uspehom in etapno zmago bližje Bernalu

Damiano Caruso Profimedia
Caruso do uspeha kariere, Bernal tik pred skupno zmago.

Italijan Damiano Caruso je zmagovalec predzadnje etape kolesarske dirke po Italiji. Od Verbanie do vrha na Alpe Motti je na zaključnem klancu ugnal dva Kolumbijca, Egana Bernala in Daniela Martineza. V rožnati majici je še naprej zanesljivo Bernal, ki mora preživeti le še nedeljski kronometer za drugo zmago na velikih tritedenskih preizkušnjah.

Bernal (Ineos Grenadiers) ima v skupnem seštevku zdaj 1:59 minute naskoka pred Carusom (Bahrain Victorious) in 3:23 pred Britancem Simonom Yatesom (BikeExchange). Slednji je v etapi končal na šestem mestu.

Edini preostali slovenski predstavnik Jan Tratnik je do vrha San Bernardina pazil na kapetana Carusa, nato pa popustil in končal v eni od skupin v ozadju. Z več kot 24 minutami zaostanka je v cilj prišel kot 64., v skupnem seštevku pa na 72. mestu zaostaja skoraj tri ure in pol. Nova priložnost za vidno uvrstitev 31-letnega Idrijčana bo v nedeljo v vožnji na čas.

V predzadnji etapi Gira je karavana sicer obiskala Švico in se že takoj povzpela na 23 km dolg prelaz San Bernardino (6,3 %). Etapnega zmagovalca je odločil predvsem spust po dolgem vzponu, ko sta se odlepila Caruso in Francoz Romain Bardet s pomočnikoma. Nato so nekaj časa sodelovali tudi z ubežno skupino, na predzadnjem vzponu na prelaz Splügen (8,9 km/7,3 %) pa so si privozili okoli 40 sekund naskoka pred rožnato majico.

Damiano Caruso | Avtor: Profimedia Profimedia

Na zadnjem vzponu na Alpe Motta (7,3 km/7,6 %) sta Caruso in Bardet ostala brez pomočnikov in počasi izgubljala prednost, potem ko je v ozadju narekovanje ritma prevzel Kolumbijec Martinez (Ineos Grenadiers). Francoz je popustil dva km pred ciljem, Caruso pa je nadaljeval sam do največjega uspeha v karieri. Pred tem je večinoma kot vrhunski pomočnik za druge kapetane dobil le dve dirki nižjega profesionalnega ranga. Tudi na tem Giru bi moral opravljati vlogo glavnega pomočnika Špancu Mikelu Landi, ki pa je odstopil po grdem padcu v peti etapi.

V cilj je Bernal pripeljal 24 sekund za Italijanom, Martinez je zaostal 35 sekund. "Zadovoljen sem z izidom, zelo dobro smo nadzirali položaj v etapi. Imamo dve minuti naskoka za jutrišnjo vožnjo na čas in smo v dobrem položaju. Seveda ni dobro videti drugouvrščenega, kako napada in si prikolesari skoraj minuto naskoka. Ampak imel sem še tri moštvene kolege in z njihovo pomočjo sem dokaj svež prišel do zadnjega vzpona. Čeprav je bilo težko, smo svoje delo dobro opravili," je Bernal v izjavi za organizatorja dirke pohvalil moštvo.

V nedeljo se bo Giro zaključil z vožnjo na čas od Senaga do Milana. Trasa bo dolga 30,3 km, na povsem ravninskem profilu pa bi lahko bile razlike vseeno velike. Ni pa pričakovati spremembe na vrhu, na katerem je trdno Bernal, sicer zmagovalec dirke po Franciji pred dvema letoma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice