Šport > Kolesarstvo
5729 ogledov

Tako čudovito se je Kuss poklonil Rogliču in Vingegaardu

Profimedia
Sepp Kuss (Jumbo-Visma) je bil po koncu nedeljske etape v Madridu okronan za zmagovalca 78. dirke po Španiji.

V španski prestolnici so po treh tednih razburljivih cestnih spopadov in 21. etapah podelili nagrade najboljšim kolesarjem na letošnji Vuelti.

Zmagovalni oder je bil povsem v znamenju Jumbo-Visme, saj so se na njem od prvega do tretjega mesta zvrstili Sepp Kuss, Jonas Vingegaard in Primož Roglič.

Jonas Vingegaard Sepp Kuss Primož Roglič Vuelta Šport Roglič, Kuss in Vingegaard z nasmehom prispeli v Madrid

Čeprav je bil troboj pri vrhu odločen že pred dnevi, ko sta Roglič in Vingegaard javno 'izstopila' iz igre za zmago, so za popestritev zadnje etape poskrbeli ubežniki, med katerimi je bil najbolj aktiven lanski zmagovalec dirke Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep). 

Belgijcu se na koncu ni izšlo za etapno zmago, ta je pričakovano pripadla Avstralcu Kadenu Grovesu (Alpecin-Deceuninck). Evenepoel, 12. kolesar v skupni razvrstitvi, je dirko končal s tremi etapnimi zmagami, pikčasto majico za najboljšega hribolazca in nagrado za najbolj borbenega kolesarja na dirki.

Glavna zvezda zaključne slovesnosti je bil Kuss, ki se je končno otresel vloge 'večnega pomočnika' in stopil ob bok zmagovalcem tritedenskih dirk. V cilju so ameriškega asa preplavila močna čustva, vseeno pa bo potreboval še nekaj časa, da bo povsem dojel razsežnosti tega zgodovinskega dosežka.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
"To je čudovito. Mislim, da sem v tej etapi trpel bolj kot v katerikoli drugi. Vesel sem, da je vsega konec," je o eksplozivnem začetku etape z Evenepoelom in Filippom Gano v ubežni skupini dejal Kuss. "Trpel sem bolj kot na Angliruju, a vseeno je bila to lepa etapa za konec dirke," je dodal.

Na vprašanje, ali ga bo ta uspeh kakorkoli osebnostno zaznamoval, je Američan odvrnil: "Ne, nikakor. Vedno bom ostal takšen, kot sem. Zagotovo pa je ta zmaga nekaj, kar mi bo spremenilo življenje. Na to izkušnjo imam lepe spomine. Še vedno nisem povsem dojel. Zdaj je čas za slavje z družino, prijatelji, drugimi kolesarji in osebjem. "

Med podelitivjo nagrad se je Kuss na zelo lep način poklonil moštvenima kolegoma, ki sta mu nesebično "odstopila" zmago na Vuelti. 

"Običajno stojim nekje ob odru za zmagovalce in gledam slavje teh dveh fantov, ki stojita tukaj ob meni. Zelo sem ponosen in počaščen, da sem dirkal ob njima na Giru in Touru, zdaj pa še na Vuelti. Za mano so bizarni trije tedni in brez njune pomoči mi ne bi uspelo. Nista samo izjemna kolesarja, temveč tudi čudoviti osebi!"

Roglič V luči Vuelte Šport "Pri Jumbo-Vismi so prisotna trenja, Roglič mora oditi"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:43 18.september 2023.

    Kolesarstvo je ekipni šport, kjer niti vrhunski posameznik nima velikih možnosti za uspeh, če nima prave ekipe (npr. Evenepoel)! Prav je, da ekipa na tak način izkaže spoštovanje in zahvalo svojemu najpomembnejšemu pomočniku, kot so ga pri Jumbo - Visma ...prikaži več tokrat Seppu Kussu! Pomočnikom se tovrstna priložnost ponudi mogoče enkrat v karieri, večini nikoli! So pa, naj se sliši to še kako čudno, med najzaslužnejšimi za takšen razplet Vuelte 2023, pri Soudal–Quick-Stepu z Remcom Evenepoelom na čelu.

  • dare326 11:20 18.september 2023.

    Konec koncev, eden od Kussovih dedkov je Slovenec in zato je to tudi slovenska zmaga.