Šport > Kolesarstvo
1503 ogledov

Roglič, Kuss in Vingegaard z nasmehom prispeli v Madrid

Jonas Vingegaard Sepp Kuss Primož Roglič Epa Jonas Vingegaard, Sepp Kuss in Primož Roglič na cilju Vuelte.
Končana je 78. dirka po Španiji.

Američan Sepp Kuss je zmagovalec kolesarske dirke po Španiji. V skupnem seštevku sta mu na zmagovalnem odru družbo delala moštvena kolega pri nizozemski zasedbi Jumbo-Visma, drugouvrščeni Danec Jonas Vinegegaard ter tretji slovenski as Primož Roglič. Zadnja etapa po ulicah Madrida je pripadla Avstralcu Kadenu Grovesu.

Zasedba Jumbo-Visme je poleg trojne zmage postala sploh prva ekipa, ki je v isti sezoni slavila na vseh treh tritedenskih preizkušnjah. Roglič je maja dobil dirko po Italiji, Vingegaard pa je julija blestel na Touru, kjer je ugnal slovenskega asa Tadeja Pogačarja.

Sicer zvesti pomočnik Kuss se je na španskih cestah po taktični potezi ekipe v šesti etapi prelevil v še tretjega vodjo zasedbe črno-rumenih, rdečo majico vodilnega pa oblekel po osmi etapi. Čeprav navzven večkrat ni delovalo, da je nizozemska zasedba enotna pri branjenju Kussovega vodstva, sta v zadnjih dneh tudi slovenski in danski as pomagala Američanu obdržati rdečo majico.

Kuss je bil pred letošnjo Vuelto del vseh šestih zmag Jumbo-Visme v skupnem seštevku, štirikrat je do zmag pomagal Rogliču (Vuelta 2019, 2020, 2021, Giro 2023), dvakrat pa Vingegaardu (Tour 2022, 2023). Tokrat je pomočnik postal zmagovalec.

Ob koncu dirke je imel Kuss 17 sekund naskoka pred Vingegaardom, tretji Roglič je zaostal 1:08 minute. Vsi trije so skupaj s preostankom moštva nekoliko za najboljšimi objeti prepeljali ciljno črto v Madridu, že pred tem pa na cesti proslavili uspeh in se nastavljali objektivom fotografov.

Odlična sezona za Rogliča

Sepp Kuss Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Roglič se je sedmič uvrstilna stopničke v skupnem seštevku tritedenskih pentelj. Poleg tokratnega tretjega mesta in štirih zmag na Vuelti ima še tretje mesto z Gira 2019 in drugo mesto s Toura 2020.

To sezono je z izjemo Vuelte dobil vse dirke, na katerih je nastopil. Poleg Gira je slavil še na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, po Kataloniji in Burgosu.

Razburljiv konec

Zadnja etapa, ki se je začela na hipodromu Zarzuela in po 101,5 km končala v Madridu, je pričakovano pripadla Kadenu Grovesu (Alpecin-Deceuninck), a po nepričakovanem poteku, saj je bil vse do zadnjega Avstralec del ubežne skupine, ki jo je glavnina ujela 400 m pred ciljem. Najboljši Slovenec je bil Matevž Govekar (Bahrain Victorious) na 15. mestu.

Zeleno majico najboljšega po točkah je osvojil Groves, pikčasto majico najboljšega hribolazca pa Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), sicer lanski zmagovalec in eden favoritov pred začetkom preizkušnje. Po nekaj kriznih dneh je v seštevku na koncu zasedel 12. mesto. Danes je bil 23-letni Belgijec glavni pobudnik za pobeg, ki je skorajda zdržal do cilja.

Bela majica najboljšega mladega kolesarja je pripadla Špancu Juanu Ayusu (UAE Team Emirates), najboljša v razvrstitvi ekip, pri čemer štejejo izidi prvih treh kolesarjev iste ekipe v etapi, je pričakovano zasedba Jumbo-Visme.

Vuelto sta poleg Rogliča in Govekarja na 21 etap dolgi poti od Barcelone do Madrida zaključila še dva Slovenca, in sicer Jan Tratnik (Jumbo-Visma) ter Domen Novak (UAE Team Emirates), ki sta imela v svojih ekipah vlogo pomočnikov.

Vuelta, 21. etapa:

1. Kaden Groves (Avs/Alpecin Deceuninck) 2:24:13
2. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) isti čas
3. Nico Denz (Nem/Bora-hansgrohe)
4. Hugo Page (Fra/Intermarche-Circus-Wanty)
5. Ivan Garcia Cortina (Špa/Movistar)
6. Rui Costa (Por/Intermarche-Circus-Wanty)
7. Marijn van den Berg (Niz/EF Education-EasyPost)
8. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)
9. Dries Van Gestel (Bel/TotalEnergies)
10. Lennard Kämna (Nem/Bora-hansgrohe)
...
15. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious) isti čas
52. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) +0:26
55. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma) isti čas
56. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)
146. Domen Novak (Slo/UAE Emirates) 6:09
...

Skupni seštevek dirke:

1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) 76:48:21
2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) +0:17
3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 1:08
4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates) 3:18
5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious) 3:37
6. Enric Mas (Špa/Movistar) 4:14
7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-hansgrohe) 7:53
8. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-hansgrohe) 8:00
9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates) 10:08
10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious) 11:38
...
38. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma) 1:57:16
133. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious) 4:04:42
138. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates) 4:08:58
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • atamama 06:35 18.september 2023.

    Razen novinarjev nihče ni verjel, da je Primož št.1 ekipe. Premalo se novinarji informirajo pre tujcih....

Sorodne novice