Šport > Kolesarstvo
2572 ogledov

Vuelta ima novega kralja, znana tudi končna uvrstitev Rogliča

Jumbo-Visma Profimedia
Poelsu sprint peterice najmočnejših ubežnikov, Kuss potrdil skupno zmago, Roglič stopničke.

Na 20. etapi letošnje dirke po Španiji je o zmagovalcu odločal sprint najmočnejše peterice izmed ogromne skupine ubežnikov, ki je morala na 207,8 kilometrih od Manzanares el Reala do Guadarrame prečkati kar osem kategoriziranih vzponov. Wout Poels (Bahrain Victorious) je bil v sprintu močnejši od Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep) in Pelaya Sancheza (Burgos-BH).

V ozadju so z 10 minutami in 37 sekundami zaostanka na mestih od 34 do 36 ciljno črto združno in objeti prečkali vsi trije kapetani Jumbo-Visme, ki so tako osvojili tudi prva tri mesta v skupnem seštevku dirke. Novi kralj dirke po Španiji je tako postal Sepp Kuss, ki ima pred zadnjo ceremonialno etapo 17 sekund prednosti pred Jonasom Vingegaardom in minuto in 8 sekund prednosti pred Primožem Rogličem. Po Rogličevi zmagi na Giru in Vingegaardovi zmagi na Touru je tako Jumbo-Visma s Kussom postala prva ekipa v zgodovini, ki ji je v eni sezoni uspelo slaviti na vseh treh velikih tritedenskih dirkah.

20. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

Današnji beg je sicer sestavljalo kar 31 kolesarjev, ki so si skupaj privozili prednost 11 minut. Poels je bil najpogumnejši in je prvi uprizoril resen napad, ko je skočil na strmem tlakovanem odseku zadnjega vzpona. Prvi se je za njim pognal Lennert van Eetvelt, kmalu pa se jima je v ospredju pridružil še Marc Soler. Na čelo se je nato preselil še Evenepoel, ki je s seboj potegnil Sancheza.

Poels je nato znova napadel, a se je peterica v ospredju ponovno združila na spustu. Z napadi je poizkusil Evenepoel, ki pa se ni uspel otresti preostalih štirih. Na koncu je o zmagi odločal sprint peterice, s katerim je zelo zgodaj začel Poels, kateremu se je Remco nevarno bližal, a ga do cilja za las ni uspel prehiteti.

20. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

V ozadju so "trije mušketirji" Jumbo-Visme skupaj prečkali ciljno črto ter tako potrdili prva tri mesta v skupnem seštevku, morajo le še varno končati nedeljsko slavnostno etapo po Madridu. "To je bil zelo poseben trenutek. Da se lahko tako sprostiš v zadnjem kilometru razgibane etape skupaj z moštvenima kolegoma ... Še vedno nisem dojel vsega skupaj," je o skupnem prečkanju ciljne črte dejal Kuss.

Zvesti pomočnik Kuss se je na španskih cestah prelevil v enega od treh vodij zasedbe črno-rumenih. Potem ko je na velikih tritedenskih dirkah štirikrat do zmag pomagal Rogliču (Vuelta 2019, 2020, 2021, Giro 2023), dvakrat pa Vingegaardu (Tour 2022, 2023), je tokrat sam osvojil svoj prvi Grand Tour.

"Zelo sem si oddahnil, potrebujem še nekaj predaha zaradi hitrega zadnjega vzpona. Skoraj smo že na cilju. Vse smo imeli pod nadzorom, celotna ekipa je ves čas narekovala ritem in bila sijajna. Primož je opravil veliko dela zame na zadnjem vzponu in nato ves čas vlekel še na ravnini skupaj z Jonasom. Tega si nisem nikoli predstavljal," je bil za organizatorje po koncu etape skromni 29-letni Kuss.

20. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

Triintridesetletni Primož Roglič pa bo sedmič stal na stopničkah v skupnem seštevku tritedenskih pentelj. Poleg tokratnega tretjega mesta in štirih zmag ima še tretje mesto z Gira 2019 in drugo mesto s Toura 2020.

Med preostalimi Slovenci je najvišje končal Jan Tratnik (Jumbo-Visma) na 76. mestu. Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta skupaj ciljno črto prečkala na 137. oziroma 138. mestu. Skupno bo Tratnik Vuelto bržčas končal na 39. mestu, Novak na 134. in Govekar na 135. mestu.

V nedeljo bo na sporedu le še zadnja etapa v Madridu, ki pa bo namenjena predvsem proslavljanju in sprinterskem obračunu ob koncu 101,5 km dolge trase med Hipodromom Zarzuela in središčem Madrida.

 

* Izidi, 20. etapa, Manzanares El Real - Guadarrama (207,8 km):
  1. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                 4:59:29
  2. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)            isti čas
  3. Pelayo Sanchez (Špa/Burgos-BH)
  4. Lennert Van Eetvelt (Bel/Lotto Dstny)
  5. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)                   + 0:04
  6. Rui Costa (Por/Intermarche-Circus-Wanty)               0:26
  7. Antonio Tiberi (Ita/Bahrain Victorious)            isti čas
  8. Lennard Kämna (Nem/Bora-Hansgrohe)
  9. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich)
 10. Einer Rubio (Kol/Movistar)
...
 34. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       10:37
 76. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                         15:12
137. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)                        23:25
138. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)            isti čas
...

- skupno (20/21):
  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        74:23:42
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:17
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:08
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     3:44
  5. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:03
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                               4:14
  7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  8:19
  8. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 8:26
  9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                  10:08
 10. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)            12:04
...
 39. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1:57:16
134. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 4:03:15
135. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             4:05:08
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Zoran
    StarMačk 16:36 17.september 2023.

    Kolesarstvo je ekipni šport, kjer posameznik brez ekipe nima niti najmanjših možnosti za uspeh! Zato je prav, da ekipa tudi na tak način izkaže spoštovanje in zahvalo, kot je Jumbo - Visma tokrat Seppu Kussu, tekmovalcu, ki drugače rezultatsko ni ...prikaži več v prvem planu, je pa med najpomembnejšimi za uspehe svojih kapetanov. Pomočnikom se takšna priložnost ponudi mogoče enkrat v karieri, večini pa nikoli! Je pa, naj se sliši to še kako čudno, najzaslužnejši za takšen razplet Vuelte 2023, Remco Evenepoel.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:26 17.september 2023.

    Ne gledamo več,ker to ni več šport,ampak zakulisna kuhinja

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 18:58 16.september 2023.

    FARSA....

Sorodne novice