Šport > Kolesarstvo
83696 ogledov

Kolesarski svet se zgraža nad nešportno potezo Jumbo-Visme

Jumbo-Visma Profimedia
Nizozemska ekipa, ki ima zaradi svoje dominance že številne nasprotnike, je po potezi na sobotni etapi izgubila še kakšnega navijača.

Prvih štirinajst etap letošnje dirke po Španiji se ne bi moglo končati bolj po načrtih "smrtonosnih čebel" Jumbo-Visme, saj ima nizozemska kolesarska ekipa dan pred prostim dnevom na prvih treh mestih v skupnem seštevku svoje kolesarje, prav tako pa je vsak kolesar izmed njihove zaščitene trojice Sepp Kuss, Primož Roglič in Jonas Vingegaard  že dobil po eno etapo.

Jumbo-Visma je že pred dirko napovedovala, da želi spisati zgodovino in postati prva ekipa na svetu, ki bi ji v istem letu uspelo slaviti na vseh treh velikih tritedenskih dirkah, potem ko je Roglič že dobil Giro, Jonas Tour, Vuelte pa so se lotili z eno najmočnejših ekip v zgodovini kolesarstva.

A tudi pri nizozemski ekipi si ob izjemno močni konkurenci, ko z izjemo Tadeja Pogačarja na španski pentlji nastopajo vsi najboljši kolesarji sveta, niso mogli niti predstavljati, da bodo po prvih dveh tednih dirkanja tako uspešni. A ravno zaradi svoje dominance si je Jumbo-Visma v zadnjih letih ustvarila številne nasprotnike, ki si želijo nekoliko zanimivejšega dirkanja.

Jumbo-Visma | Avtor: Profimedia Profimedia

Mnogi nevtralni navijači so se tako ob popolni dominanci Jumbo-Visme na dirki po Španiji obrnili proti nizozemski ekipi, medtem ko so Jumbo-Vismo naravnost raztrgali na socialnih omrežjih po njihovi nešportni potezi tekom 14. etape.

Etapo sta namreč zaznamovala ubežnika Remco Evenepoel in Romain Bardet, ki sta se najprej znašla v množičnem pobegu, kmalu pa se izkazala za daleč najmočnejša izmed ubežnikov ter večino dneva preživela skupaj v begu samo dveh kolesarjev. Etapa je bila izjemno naporna, saj so se kolesarji morali še drugi dan zapored spopasti z brutalnimi Pireneji, tekom 158 kilometrov pa so jih po neznosni vročini pričakali vzpon prve kategorije ter celo dva vzpona posebne "especial" kategorije.

Oba junaka sobotne etape sta se tako praktično sama lotila vseh najtežjih vzponov, obenem pa zelo trpela v nečloveških pogojih. Glede na to, da ni bilo v bližini nobenega kolesarja Jumbo-Visme, ki so bili oddaljeni vsaj pet minut, je tako Bardet tekom enega izmed vzponov zaprosil dva pomočnika te nizozemske ekipe, ki sta se nahajala na razdalji manj kot 200 metrov, če bi mu lahko podala plastenko z vodo, da se nekoliko osveži.

Toda oba pomočnika sta nemudoma umaknila svoji roki, ko sta videla, da ju Bardet prosi, če bi lahko dobil eno izmed njunih plastenk. Bardet in Evenepoel sta bila celo toliko na koncu s svojimi močmi, da sta storila nekaj, kar se v današnjem času kolesarstva praktično ne počne. Sprejela sta osvežitev s strani enega izmed navijačev. Kolesarji se namreč vedno bojijo, kaj bi se lahko nahajalo v podobnih plastenkah, zato se kaj takega načeloma ne počne.

Toda nesrečni Bardet je bil tako obupan, da je vseeno sprejel plastenko s tekočino s strani enega izmed navijačev, se najprej sam polil z vodo, nato polil z vodo še Evenepoela, mu omenil, kako se je dokopal do osvežitve ter mu ponudil, da na lastno tveganje zaužije nekaj požirkov neznane pijače, kar je izčrpani Remco na koncu tudi storil.

Poteza Jumbo-Visme, ki nesrečnemu, izčrpanemu in dehidriranemu kolesarju ne privošči požirka vode, je nemudoma postala ena glavnih tem med kolesarskimi navdušenci po celem svetu. Medtem ko eni ne morejo verjeti, kako je lahko kdo tako nečloveški, da izčrpanemu kolesarju, pa naj bo to kdorkoli, odkloni požirek vode, so nekateri še opozorili, da nesrečni Bardet sploh ni bil v igri za skupni seštevek ali nevaren kateremu izmed kolesarjev Jumbo-Visme, a so mu vseeno odklonili plastenko z vodo.

Pri tem incidentu pa smo se mnogi spomnili na dogodek z lanske dirke po Franciji, ko je šlo praktično za enak primer. V eni izmed gorskih etap se je namreč skupinica najboljših hribolazcev borila za zmago, v njej pa sta bila tudi Jonas in Kuss. Jumbo-Visma je prav tako imela ob cesti svoja pomočnika, ki sta čakala kolesarje s polnim naročjem plastenk. Kuss in Jonas sta nemudoma dala vedeti, da si ne želita osvežitve, je pa zato Geraint Thomas oba pomočnika prosil, če lahko dobi on eno plastenko. Oba sta nemudoma odmaknila roki, ko sta videla, da si želi Thomas njihovo plastenko. Lahko opazimo vzorec, ki si ga Jumbo-Visma nikakor ne more šteti v čast.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 21:30 10.september 2023.

    Lošem kurcu i dlaka smeta, pravjo uni od tam dol!!

  • munja 21:24 10.september 2023.

    Ne pisat neumnosti, Jumbo Visma zagotovo ni izgubila navijačev. V članku za lase privlečene izjave, za katere dvomim, da so resnične. Vse ekipe imajo podajalce pijače, zato ne pisat neumnosti. Novinarji ste res vedno večji poden.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 15:55 10.september 2023.

    Čudno, da se ob takšnem bedastem prispevku nihče ne vpraša, kam za vraga so se skrili pomočniki za osvežitev iz njunih ekip, ali pa ima le Jumbo -Visma tovrstno osebje porazdeljeno ob progah??? Po moje imajo ti pomočniki navodilo, da ...prikaži več lahko oskrbujejo le svoje kolesarje, da ne bi v primeru dopingškega škandala katerega od kolesarjev, prišlo do nepotrebnega obtoževanja katere od konkurenčnih ekip.

Sorodne novice