Šport > Kolesarstvo
2058 ogledov

Remco v cilju s solzami, pridobil je skoraj osem minut in pol

Remco Evenepoel Epa
Štirinajsto etapo dirke po Španiji je po begu dobil Remco Evenepoel. Med najboljšimi v skupni razvrstitvi ni prišlo do sprememb.

Remco Evenepoel je v petkovi etapi zaostal za več kot 27 minut in tako ostal brez boja za rdečo majico. Po etapi je dejal, da preprosto ni imel 'polnega tanka' in tako priznal, da preprosto ni zmogel tempa kolesarjev Jumbo-Visme, ki so nato etapo končali z osvojitvijo prvih treh mest. Slavil je Jonas Vingegaard pred skupno vodilnim Seppom Kussom in Primožem Rogličem.

V 14. etapi se je Evenepoel odločil popraviti vtis, še s kopico kolesarjev, med njimi je bil tudi Romain Bardet, je uspešno pobegnil glavnini. Ob visokem zaostanku Belgijec ni predstavljal nevarnosti v skupni razvrstitvi, zato se pri Jumbo Vismi niso pretirano obremenjevali z lovljenjem.

V zadnjih 60 kilometrov sta Evenepoel in Bardet, pred tem sta se otresla soubežnikov, krenila z okoli štirimi minutami in pol prednosti pred glavnino. V tej je sicer na enem izmed spustov v težave zašel Jan Tratnik. Po prvih informacijah naj bi padel, vendar se je kasneje izkazalo, da je imel na srečo le težave s kolesom.

Med najboljšimi so tempo narekovali kolesarji moštva UAE Team Emirates, 53 kilometrov pred ciljem pa je z dvema skokoma poizkusil Juan Ayuso. A pri tem ni bil uspešen, njegov drugi napad je zlahka pokril Roglič, nato pa so se jima pridružili tudi ostali favoriti. Skupaj je ostalo še okoli 20 kolesarjev.

Na vrhu vzpona na Puerto de Larrau (14,9 km/8 %) sta imela ubežnika že okoli pet minut in pol naskoka. Do cilja je bilo še 47 kilometrov.

Razmerja moči se do zadnjih kilometrov nato niso pretirano spremenila. Bilo je povsem jasno, da bosta o zmagovalcu odločala Evenepoel in Bardet, ki sta v zadnjih osem kilometrov prišla z več kot osmimi minutami prednosti.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Štiri kilometre pred cilje se je Remco znebil Bardeta in se sam odpeljal proti etapni zmagi.

V ozadju do obračuna med favoriti še ni prišlo. Pri Jumbo-Vismi so bili verjetno zadovoljni s takšnim potekom, na potezi so bili kolesarji ostalih moštev. Ti preprosto morajo nekaj poizkusiti, če se želijo do konca dirke vsaj prebiti na zmagovalni oder.

Evenopoel je ciljno črto prečkal več kot minuto pred Bardetom. Belgijca so premagala čustva, potočil je nekaj solz, najverjetneje zaradi izgubljene priložnosti za ubranitev naslova.

Najboljši so skupaj prišli v cilj brez pravega boja, zaostanek je znašal 8:22. 

V skupnem seštevku je posledično še naprej v vodstvu Kuss. Sledita mu moštvena kolega Roglič in Vingegaard, zaostajata pa 1:37 oziroma 1:44 minute. Ayuso je prvi med ostalimi na četrtem mestu in zaostaja 2:37 minute.

V nedeljo bo na sporedu 15. etapa od Pamplone do Lekunberrija (158,3 km), ki pa ne bo tako zahtevna kot petkov in današnji pirenejski test. Kolesarji bodo morali kljub temu premagati tri kategorizirane vzpone. Na zadnjem od teh bodo vsega 8,5 km pred koncem etape delili tudi bonifikacijske sekunde.

Komentarjev 1
  • Idioti 22:35 09.september 2023.

    Ni telesno idealen za 3 tedenske dirke . Pretežek oz. ni suhec .

Sorodne novice