Šport > Kolesarstvo
11120 ogledov

Dominacija Jumbo-Visme, Remco izpadel iz boja za rdečo majico

Primož Roglič Profimedia
Evenepoel izgubil bitko za zmago na dirki po Španiji. Roglič napredoval na skupno drugo mesto. Približal se mu je Vingegaard, še nekoliko oddaljil pa prvi Kuss.

V 13. etapi se je pričakoval boj najboljših za skupno zmago na Vuelti, a se je odvil presenetljivo zelo hitro. Nepričakovano je že na vzponu na Col d'Aubisque v velike težave namreč zašel branilec lovorike Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ki si je nabral velik zaostanek. Iz boja za skupno zmago je odpadel tudi Joao Almeida (Team UAE Emiretes), ki naj bi se že v etapo podal z načetim zdravjem.

Skupina z rdečo majico Seppom Kussom, družbo sta mu delala tudi moštvena kolega Primož Roglič in Jonas Vingegaard, je na vrh klanca prišla s skoraj minuto in pol prednosti pred Evenepoelom. Pri Jumbo-Vismi tudi na spustu niso spustili tempa, saj so se dokončno želeli odkrižati Belgijca.

V ospredje je tako že prihajalo vprašanje, kaj to pomeni za Rogliča. Če bi Kuss ostal brez pravega tekmeca, po nepisanih kolesarskih pravilih tudi Roglič in Vingegaard ne bi smela v naslednjih etapah ogrožati moštvenega prijatelja, še zlasti takšnega, ki jima je zelo pomagal pri skupnih zmagah na Giru in Touru.

Kuss se je nato presenetljivo povsem preselil na čelo ter se z Vingegaardom ter Damianom Carusom in Mikelom Lando (oba Bahrain-Victorious) odpeljal nekoliko naprej in si pred prelazom Spandelles (10,3 km/8,3 %), na vrhu katerega so delili tudi bonifikacijske sekunde, prikolesaril okoli 20 sekund prednosti. Roglič je ostal v skupini s preostalimi favoriti, ki je četverico kmalu na vzponu tudi ujela.

Šestdeset kilometrov pred ciljem je znova napadel Landa in za seboj potegnil tudi Kussa, Vingegaarda, skupno drugouvrščenega Marca Solerja (Team UAE Emiretes), Rogliča in Enrica Masa (Movistar). Tudi ta napad je bil nevtraliziran.

A skoki so se vrstili, naslednji je tempo navil Vingegaard, sledil mu je v tej etapi zelo aktivni Landa. Pri ekipi UAE Team Emirates so morali znova vleči v zasledovalni skupini. Ta je bila še enkrat več uspešna v lovu.

V ozadnju je v skupini z Evenepoelom kolesaril tudi Domen Novak (Team UAE Emiretes). Zaostanek je znašal že dve minuti in pol.

Na vrh klanca je v boju za majico najboljšega na gorskih ciljih prvi prišel Michael Storer (Groupama–FDJ). Pri Jumbo-Vismi, v skupini dvajsetih kolesarjev jih je bilo kar pet iz nizozemske ekipe, se z Avstralcem niso pretirano obremenjevali. Storer je tako spust začel s 15 sekundami naskoka, priboril pa si je tudi šest sekund bonusa. S štirimi se je zadovoljil Vingegaard, z dvema pa Juan Ayuso (Team UAE Emiretes).

Medtem je Evenepoel zaostajal že okoli šest minut.

Vse bolj se je bližal sloviti Tourmalet (18,9 km/7,4 %), ki predstavlja tudi najvišjo točko letošnje Vuelte z 2115 metri. Na ravnini se seveda nihče ni odločil za napad na tekmece v vodilni skupini. Tempo je vseskozi narekoval Robert Gesink (Jumbo-Visma).

Tudi prvi del vzpona ni ponudil boja za etapno zmago. V zadnjih osem kilometrov je skupaj vstopilo še 11 kolesarjev, ki jih je vodil še zadnji od pomočnikov Jumbo-Visme Wilco Kelderman. 

Prav osem kilometrov pred ciljem pa je napadel Vingegaard, a kmalu odnehal, saj je bil njegov skok pokrit. Nato je Danec poizkusil še enkrat. Sledili so mu Ayuso, Mas, Ayuso, Roglič in mladi Belgijec Cian Uijtdebroeks. Odpadel pa je Soler. Mas ni uspel uloviti Vingegaarda, ki se je odpeljal naprej.

Ta si je hitro prikolesaril pol minute naskoka. Do konca je bilo še šest kilometrov.

Mas je znova poizkusil vleči, Kuss mu je sledil, nato pa se je Američan za nekaj časa otresel Španca. Roglič je sledil Ayusu. Obe skupini sta se združili, Vingegaard pa si je nabral 50 sekund prednosti pred zadnjimi tremi kilometri.

Od zasledovalcev je prvi skočil Kuss, Roglič je še naprej nadzoroval preostale tekmece. 

Vingegaard je prvi prečkal ciljno črto, Kuss pa je precej zmanjšal razliko in s pribitkom natanko pol minute tako zanesljivo zadržal rdečo majico. Tudi Roglič se je v zadnjih metrih otresel nasprotnikov in osvojil tretjo mesto s 33 sekundami zaostanka. S tem je v skupni razvrstitvi napredoval na drugo mesto.

Kuss ima zdaj 1:37 prednosti pred Rogličem in 1:44 pred Vingegaardom. Ayuso na četrtem mestu zaostaja 2:37, Mas je peti (3:06), šesti Soler (3:10).

Na koncu je Evenepoel sicer v etapi zaostal kar 27:05 minute.

V soboto bo na sporedu še ena zahtevna gorska etapa od Sauveterre-de-Bearna do Larra-Belague (156,2 km). Kolesarji bodo morali premagati še dva vzpona izven kategorije in zaključni klanec prve kategorije (9,5 km/6,3 %).

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:46 09.september 2023.

    Če danes ne zmaga roglič,potem je to tako narejeno,da zmaga nekdo drug

  • Anja1956 18:06 08.september 2023.

    Rogliču bo verjetno onemogočeno startati na 1 mesto !??

  • Avatar Zoran
    StarMačk 17:50 08.september 2023.

    Jumbo -Visma so danes konkurenco razbili na koščke, Evenepoela pa na prafaktorje!

Sorodne novice