Šport > Kolesarstvo
1406 ogledov

Po odličnem kronometru pred Primožem nov zahteven zaključek

Primož Roglič Profimedia
Po vožnji na čas znova zaključek navkreber.

Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na sporedu 11. etapa od Lerme do Lagune Negre (163,2 km). Gre za eno od dveh etap, ki sta kategorizirani kot ravninski z zaključkom navkreber, kar favoritom za skupno zmago znova omogoča boj za bonusne sekunde, če slednjih ne bodo odnesli ubežniki. Slovenski as Primož Roglič, ki blesti v podobnih zaključkih, bo etapo začel s četrtega izhodišča.

11. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

V skupnem seštevku je po torkovi vožnji na čas prišlo do nekaterih sprememb, na vrhu pa je ostal Američan Sepp Kuss, ki ima 26 sekund naskoka pred Špancem Marcom Solerjem. Glavni favoriti so še naprej tretjeuvrščeni Belgijec Remco Evenepoel (+1:09), četrti Roglič (+1:36), šesti Portugalec Joao Almeida (+2:16), sedmi Danec Jonas Vingegaard (+2:22), osmi Španec Juan Ayuso (+2:25) in nekateri drugi.

Ostali Slovenci bodo danes bodisi v službi svojih kapetanov bodisi bo kdo skušal priti v beg. V skupnem seštevku je Jan Tratnik 41., Domen Novak 114., Matevž Govekar pa 153.

11. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarje danes najprej čaka 156,7 km pretežno ravninske trase od Lerme do vznožja zadnjega vzpona do Lagune Negre. Zaključek bo potekal navkreber in bo dolg 6,5 km s povprečnim naklonom 6,8 %. Najtežji je prav v zadnjem kilometru in pol, medtem ko zadnjih 500 metrov naklon znaša kar 11,2 %. Roglič ima na ta klanec lepe spomine, saj je tam pred tremi leti v tretji etapi zasedel drugo mesto, kasneje pa tlakoval pot do skupne zmage, ene od treh na španski pentlji (2019, 2020, 2021).

Ker pa je 11. etapa na prvi pogled vendarle dosti prelahka, da bi lahko prinesla prave spremembe v skupnem seštevku, se pričakuje, da bodo glavni favoriti dirke boj za etapno zmago prepustili ubežnikom. Ob jezeru Laguna Negra so se ob njenem prvem obisku Vuelte sicer med seboj udarili vsi najboljši kolesarji dirke, Rogliča pa je uspel premagati le Irec Dan Martin. A takrat kolesarji še niso poznali omenjenega vzpona in njegove težavnosti. Zdaj pa že dobro vedo, da zadnji klanec ne bo prinesel dovolj velikih razlik, da bi bilo vredno ves dan dirkati na polno.

11. etapa Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Svojo priložnost bodo tako najverjetneje dočakali ubežniki. Po desetih dneh dirkanja imamo kar nekaj velikih kolesarskih imen, ki so si v skupnem seštevku privozila že tako velik zaostanek, da bi jim vodilne ekipe lahko brez strahu dovolile v beg. Kot glavne favorite se tako omenja predvsem kolesarje, kot so Jesús Herrada, Lennard Kämna, Romain Bardet, Geraint Thomas, Wout Poels, Thomas de Gendt, Juan Pedro López, David de la Cruz,  Bauke Mollema, Michael Storer, Einer Rubio, Andreas Kron in Sylvain Moniquet. Če bosta dobile proste roke, bi lahko teren ustrezal tudi našima asoma Tratniku in Novaku.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice