Šport > Kolesarstvo
3106 ogledov

Roglič najboljši v osmi etapi, njegov kolega v rdeči majici

Primož Roglič Profimedia
Slovenski kolesarski as je slavil novo etapno zmago na dirkah po Španiji.

Kolesarji Jumbo-Visme so skozi večji del etape navijali tempo v glavnini in na začetku zadnjega vzpona ujeli tudi zadnjo četverico ubežnikov. Teh je bilo med etapo v begu tudi 30, nekaj časa pa je sam bežal tudi zimzeleni Belgijec Thomas De Gendt (Lotto–Dstny).

Nizozemsko moštvo se na zadnjem klancu sicer ni uspelo znebiti Remca Evenepoela, ki je uspel tudi nevtralizirati samostojen napad Seppa Kussa. Ta je po etapi sicer oblekel rdečo majico vodilnega, saj je za nekaj več kot minuto zaostal mladi Francoz Lenny Martinez.

V zadnji kilometer je skupaj prišlo še osem kolesarjev, poleg Belgijca in Američana tudi Primož Roglič in Jonas Vingegaard (oba Jumbo-Visma), Enric Mas (Movistar) ter trije kolesarji ekipe UAE Team Emirates - Juan Ayuso, Joao Almeida in Marc Soler.

Evenepoel je s prvega mesta krenil v zadnji sprint, a ga je Roglič brez večjih težav prehitel in kot prvi prečkal ciljno črto. Z istim časom sta v cilj prišla le Evenepoel in Ayuso, Vingegaard in ostali so zaostali za dve sekundi.

Rogliič je z 10 bonus sekundami v skupni razvrstitvi tudi prehitel moštvenega sokapetana in zmagovalca dirke po Franciji. Vingegaard je sicer z dvignjeno roko pozdravil uspeh Slovenca.

To je bila že 11. zmaga Kisovčana na dirki po Španiji, skupno pa 78. v karieri ter 13. v letu 2023. To sezono je 33-letni slovenski as še neporažen na večdnevnih dirkah, dobil je preizkušnjo od Tirenskega do Jadranskega morja ter dirke po Kataloniji, Italiji in Burgosu.

"Lepo je, zdaj sem še nekoliko bolj sproščen. Še najbolj pa sem vesel, da sem se pobral po padcu. Zdaj uživamo in gremo iz dneva v dan," je v prvem odzivu za organizatorje dejal Roglič in o taktiki ekipe in boju za etapno zmago dodal: "Ekipa je opravila sijajno delo ter ves čas lovila ubežnike, zato nismo imeli druge izbire, kot da poskusimo zmagati."

Zadnji vzpon je odpeljal prvič. "To je bil zelo zahteven vzpon, odvozil sem ga prvič, tudi sam zaključek. Nisem poznal terena, sprint pa je vedno loterija. Imel sem dobre noge in uspelo mi je. Zdaj imamo vsaj tri kandidate za skupni seštevek, morda pa se kdo še vključi," je še o moči ekipe Jumbo-Visma v šali dejal današnji etapni zmagovalec.

Kuss ima v skupni razvrstitvi zdaj 43 sekund prednosti pred Solerjem. in minuto pred Martinezom. Roglič na sedmem mestu zaostaja 1:38. Pred njim so še Wout Poels (+2:05), Mikel Landa (+2:29) in Evenepoel (+2:31). Osmi je Vingegaard (+2:42). Isti čas ima še Mas, Ayuso pa na deseti poziciji zaostaja 2:52 minute.

V nedeljo bo na sporedu še ena razgibana etapa od Cartagene do vrha vzpona druge kategorije na prelaz Caravaca de la Cruz (184,5 km).

 

Komentarjev 1
Sorodne novice