Šport > Kolesarstvo
805 ogledov

Evenepoel še povišal prednost

Remco Evenepoel Profimedia
Grovesu še druga zaporedna etapa, Evenepoelu bonifikacije.

Avstralec Kaden Groves je zmagovalec pete etape kolesarske dirke po Španiji. Na trasi od Morelle do Burriane (186,2 km) je slavil po sprintu glavnine. Favoriti so preživeli miren dan v sedlu, je pa šest bonifikacijskih sekund na vmesnem sprintu vzel Belgijec Remco Evenepoel in povišal vodstvo v skupnem seštevku.

Za 24-letnega Grovesa je bila to druga zaporedna etapna zmaga na letošnji španski pentlji, skupno pa je v karieri dobil 15 dirk. Tokrat je bil član Alpecin-Deceunincka za las hitrejši od presenetljivo drugega Italijana Filippa Ganne (Ineos Grenadiers), tretje mesto pa je osvojil Belgijec Dries Van Gestel (TotalEnergies).

Nekateri sprinterji so ostali brez boja za etapno zmago, potem ko je v enem od številnih krožišč, teh je bilo v zadnjih 15 km kar 16, okoli 3 km pred koncem prišlo do padca in posledično preveč razpotegnjene glavnine.

Od Slovencev je na koncu najvišje posegel Matevž Govekar (Bahran Victorious) z 18. mestom. V času glavnine je etapo sklenil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma). Bil je 62., mesto pred njim je končal njegov moštveni kolega Jan Tratnik. Domen Novak (UAE Team Emirates) je etapo z zaostankom 2:29 končal na 144. mestu.

Roglič tako kot večina drugih kandidatov za skupno zmago ni sprintal na vmesnem cilju 11 km pred koncem etape, Evenepoel (Soudal-Quick Step) pa je tam ukanil nekatere sprinterje ter svojim najbližjim zasledovalcem vzel šest bonifikacijskih sekund.

S tem je vodstvo v skupnem seštevku 23-letnik še nekoliko povišal. Španec Enric Mas (Movistar) za njim zdaj zaostaja 11 sekund, Francoz Lenny Martinez (Groupama-FDJ) pa 17. Roglič je zaradi padca Francoza Romaina Bardeta (DSM-firmenich) pridobil eno mesto in je sedmi, zaostanek pa po novem znaša 43 sekund.

V etapi pravega razburjenja ni bilo. Po nekaj začetnih poskusih pobega se je kasneje od glavnine odlepil le Urugvajec Eric Antonio Fagundez (Burgos-BH). Ta je sam v ospredju vozil okoli 110 km, nato pa se mu je v lovu na točke na gorskih ciljih priključil še Argentinec Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny).

Oba je glavnina ujela 38 km pred ciljem, nekateri najboljši pa so sprintali za bonifikacijske sekunde 11 km pred koncem. Šest jih je osvojil Evenepoel in povišal prednost v skupnem seštevku. Sprinterji so nato v zaključku obračunali za etapno zmago. Znova je imel največ moči Groves, ki nadaljuje svojo tradicijo zmag na španskih tleh. Teh je doslej zbral že šest.

"Fantastičen občutek ob drugi zaporedni zmagi. Spet je bila hektična borba, podobno kot včeraj z veliko krožišči, toda ni bilo toliko vzpenjanja. Je pa zaradi vetra bilo še nekoliko bolj živčno," je v prvi izjavi za organizatorje dejal Groves.

Tudi sam je ob padcu v krožišču izgubil dva pomočnika za tovrstne zaključke. "Ekipa je kljub temu opravila sijajno delo, saj sem imel ob sebi še naprej nekaj pomočnikov in lahko smo se organizirali pred sprintom. Na vmesnem sprintu me je sicer ugnal Evenepoel, z ekipo pa smo se strinjali, da 11 km pred ciljem ne izgubljamo moči pred sprintom. Vseeno sem z drugim mestom osvojil pomembne točke za zeleno majico," je še dodal 24-letnik.

Kaden Groves | Avtor: Profimedia Profimedia

V četrtek bo na sporedu zahtevna etapa od La Vall d'Uixoja do Pica del Buitre (183,1 km) oziroma observatorija Javalambre. Slabih 11 km dolg zaključni vzpon je zelo zahteven s povprečnim naklonom 8 %. Najtežjih je zadnjih pet kilometrov s povprečjem okoli 10 %.

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 06:32 31.avgust 2023.

    Naduvani Remco se razmetava z svojo energijo,na koncu bo pa spet jok in stok!!!

Sorodne novice