Šport > Kolesarstvo
1048 ogledov

To danes čaka Rogliča, izjemna priložnost tudi za mladega Slovenca

Primož Roglič Profimedia
Dan premora za favorite, težko delo za sprinterje ... Lahko preseneti mladi Govekar?

Danes bo na kolesarski dirki po Španiji na sporedu četrta etapa, ki bo potekala od Andorra la Velle do Tarragone (184,6 km). Glede na profil trase, bi ta lahko ustrezala sprinterjem, a bodo morali v drugi polovici premagati dva klanca tretje kategorije. A glede na to, da na španski pentlji niti nimamo klasičnih sprinterjev, temveč v sprinterskih zaključkih zelo močne kolesarje, ki pa se znajo tudi vzpenjati, bi se za zmago vendarle lahko udarili najhitrejši kolesarji letošnje Vuelte.

Slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo etapo začel z desetega mesta v skupnem seštevku. Izkušeni Kisovčan je v prvi gorski etapi letošnje španske pentlje v ponedeljek kljub bolečinam po nedeljskem padcu zasedel četrto mesto, za zmagovalcem, Belgijcem Remcom Evenepoelom pa je zaostal eno sekundo.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

V skupnem seštevku je 33-letnik napredoval na deseto mesto, za Evenepoelom (Soudal-Quick Step), lanskim zmagovalcem in svetovnim prvakom v vožnji na čas pa zdaj zaostaja 37 sekund. Od preostalih Slovencev je najvišje Jan Tratnik, sicer Rogličev pomočnik, ki zaseda 35. mesto (+ 2:34).

Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta bolj v ozadju, zasedata pa 171. oziroma 170. mesto. Predvsem mladi Govekar bi lahko danes iskal svojo priložnost v zaključku, če bi sodeloval v sprintu glavnine ali večje skupine, glede na to, da je zagotovo najmočnejši sprinter svoje ekipe Bahrain Victorious na tej dirki.

Matevž Govekar | Avtor: Epa Epa

Če bo do sprinta seveda sploh prišlo. Ne sme se zanemariti niti dejstva, da bi lahko ekipa Soudal-QuickStepa tudi prepustila majico vodilnega enemu od za skupni seštevek nenevarnih ubežnikov. A se vseeno zdi, da bodo zaradi na dirki zelo redkih pravih priložnosti za sprinterje, sprinterske ekipe dovolj nadzorovale dogajanje.

Etapa, na kateri bodo kolesarji skupaj premagali 1800 višinskih metrov, je namreč ena izmed lažjih na celotni dirki, medtem ko je zaključek povsem ravninski.V zadnjih 65 km bodo sicer morali kolesarji premagati dva kategorizirana klanca, ki pa med najboljšimi ne bosta povzročila premikov, lahko pa bi oklestila sprinterske vrste pred zaključkom v Tarragoni. Najprej bodo kolesarji premagali vzpon Belltall (9,1 km/3,7 %), medtem ko bo prelaz Lilla (5,2 km/4,9 %) na vrsti 30,6 km pred ciljem. Sledi le še spust in povsem položen del do cilja.

Trasa 4. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Tarragona je sicer nazadnje gostila cilj etape dirke po Španiji leta 2017, ko je dobil sprint glavnine Matteo Trentin, ki bi zagotovo bil tudi letos eden izmed favoritov, če bi ga njegova ekipa UAE Team Emirates vzela s sabo na špansko pentljo. Tako pa se kot favorite, ki bi lahko nasledili legendarnega Italijana omenja predvsem kolesarje, kot so Kaden Groves, Bryan Coquard, Sebastian Molano, Marijn van den Berg, Alberto Dainese, Hugo Hofstetter, Milan Menten in Edward Theuns, ki veljajo za najhitrejše kolesarje letošnje Vuelte. Nekako pa vsi pozabljajo na mladega Govekarja, ki je v preteklosti že dokazal, da mu podoben teren ustreza. Morda pa znova preseneti ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice