Šport > Kolesarstvo
17467 ogledov

Remco zadal prvi udarec, eden glavnih favoritov že v hudih težavah

Remco Evenepoel Profimedia
Evenepoelu tretja etapa dirke po Španiji in rdeča majica, Roglič na četrtem mestu izgubil nekaj sekund.

Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) je zmagovalec tretje etape dirke po Španiji, prve gorske preizkušnje na dirki. V zaključnem sprintu navkreber manjše skupinice je za eno sekundo premagal Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma) in Juana Ayusa (UAE Team Emirates), medtem ko je z enakim zaostankom na četrtem mestu končal tudi naš šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Kolesarje sta sicer na 158,5 kilometrih od Surie do Arinsala v Andori v samem zaključku pričakala dva zahtevna vzpona prve kategorije, na koncu pa je v zaključnem sprintu navkreber med seboj obračunala štirinajsterica najmočnejših kolesarjev, med katero pa izmed največjih favoritov dirke na veliko presenečenje ni bilo drugouvrščenega z letošnjega Gira Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers), ki je na 23. mestu izgubil kar 47 sekund. Vsi ostali največji favoriti so končali v skupini, ki je proti Remcu izgubila eno sekundo.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Prva gorska etapa dirke je prinesla tudi velike spremembe v skupnem seštevku, kjer se je Remco tudi zahvaljujoč desetim bonusnim sekundam na cilju dokopal do rdeče majice. Pred Enricom Masom (Movistar) ima pet sekund prednosti, medtem ko tretje mesto z enajstimi sekundami zaostanka drži Lenny Martinez (Groupama-FDJ).

Primož Roglič se je povzpel na deseto mesto, za Remcom pa zaostaja že za 37 sekund. Dosti bližje mu je recimo četrtouvrščeni Vingegaard, za katerim zaostaja le za šest sekund, za razliko, ki si jo je Jonas danes privozil z bonifikacijskimi sekundami. Med Jonasom in Rogličem se sicer nahajajo še Aleksander Vlasov in Cian Uijtdebroeks (oba Bora-Hansgrohe), Romain Bardet (dsm-firmenich), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) in Wilco Kelderman (Jumbo-Visma).

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Še dva velika favorita dirke se nahajata nemudoma za Rogličem, saj Juan Ayuso z 38 sekundami zaostanka za Remcom zaseda 11. mesto, Joao Almeida (oba UAE Team Emirates) pa z 42 sekundami zaostanka 13. mesto. Thomas na 21. mestu zaostaja že za minuto in 11 sekund. Še slabše kaže Hughu Carthyju (EF Education EasyPost), ki zaostaja za minuto in 24 sekund ter Mikelu Landi (Bahrain Victorious), čigar zaostanek znaša že minuto in 43 sekund. Že po prvi gorski etapi pa je iz vseh kombinacij izpadel kapetan ekipe Bora-Hansgrohe Sergio Higuita, ki zaostaja že skoraj za sedem minut.

Etapa je bila sicer eksplozivna od samega začetka, napadi pa so se vrstili z vseh strani. Po 33 kilometrih so si majhno prednost uspeli privoziti Kenny Elissonde, Eduardo Sepulveda, Julius Johansen in Eric Fagundez, ki pa so bili z izjemo Sepulvede kmalu ujeti. Argentincu so se nato v begu pridružili Emanuel Gehbreigzabhier, Pierre Latour, Damiano Caruso, Jasha Sütterlin, Lennard Kämna, Andrea Vendrame, Rune Herregodts, Jon Barrenetxea, Mathis Le Berre in Jose Manuel Diaz.

Vuelta | Avtor: Epa Prizor z Vuelte. Epa

Enajsterica si je privozila maksimalno prednost dobrih petih minut, medtem ko je vrh prvega izmed dveh zaključnih vzponov pred glavnino dosegla le še trojica Sepulveda, Caruso in Kämna. Sepulveda je napadel na spustu, a je bil zaradi predrte zračnice prvi ujet. Na zadnjem vzponu Kämna poizkusi s številnimi napadi, preden se v zadnjih petih kilometrih le reši Italijana.

Toda glavnina je edinemu preostalemu ubežniku že dihala za vrat. Prvi je napadel Ayuso, a ni prišel daleč, sledil pa je takojšnji napad Seppa Kussa, kateremu je sprva sledil le Marc Soler, a sta bila vseeno kmalu ujeta. Ko je Soler vnovič napadel in se je nekoliko dvignil ritem, je iz skupine favoritov odpadel Thomas.

Ko so kolesarji dosegli zadnji kilometer, se je v ospredju nahajala le še štirinajsterica kolesarjev. Evenepoel je nekoliko nepričakovano začel s sprintom že dobrih tristo metrov pred ciljem, a je bil suvereno močnejši od vse konkurence. Do cilja si je uspel privoziti celo sekundo prednosti pred prvim zasledovalcem Vingegaardom. Roglič je pripeljal v cilj nemudoma za Jonasom in Ayusom.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je bil popoln taktični pristop ekipe. Na zadnjem spustu smo bili v ospredju, kar je bila dobra odločitev. Morali smo čakati, biti potrpežljivi, na zadnjem vzponu pa sem se počutil odlično ter poskusil z dolgim, a močnim sprintom. Zelo ponosen sem na to zmago, ki kaže na dobro pripravljenost in dobro delo pred Vuelto," je za organizatorje dogajanje po etapi ocenil 23-letni Belgijec.

Med ostalimi Slovenci je Jan Tratnik (Jumbo-Visma) dobro opravljal delo pomočnika, bil pa je 38. z zaostankom 1:58 minute. V skupnem seštevku je 35. (+2:34). Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) sta bila bolj v ozadju. Zasedla sta 133. oziroma 158. mesto, zaostala pa 21:23 minute.

V torek bo na sporedu četrta etapa, ki bo potekala od Andorra la Velle do Tarragone (184,6 km). V zadnjem delu bi lahko na svoj račun prišli sprinterji, v kolikor bodo 30 km pred koncem prestali vzpon tretje kategorije, prelaz Lilla (5,2 km/4,9 %).

 

* Izidi, 3. etapa, Suria - Arinsal, 158,5 km:
  1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)           4:15:39
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                 + 0:01
  3. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)               isti čas
  4. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
  5. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)
  7. Lenny Martinez (Fra/Groupama-FDJ)
  8. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)
  9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)
 10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)
...
 38. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                        1:58
133. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)                      21:23
158. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)          isti čas
...

- skupno (3/21):
  1. Remco Evenepoel (Bel/Soudal-Quick Step)           8:43:11
  2. Enric Mas (Špa/Movistar)                           + 0:05
  3. Lenny Martinez (Fra/Groupama-FDJ)                    0:11
  4. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   0:31
  5. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                0:33
  6. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)           isti čas
  7. Romain Bardet (Fra/DSM-firmenich)                    0:35
  8. Santiago Buitrago (Kol/Bahrain Victorious)       isti čas
  9. Wilco Kelderman (Niz/Jumbo-Visma)                    0:37
 10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                  isti čas
...
 35. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                        2:34
170. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             28:39
171. Domen Novak (Slo/UAE Emirates)                      29:22
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar pantani
    pantani 19:15 28.avgust 2023.

    Pa to je šele 3. etapa,vi pa že z bombastičnimi naslovi. Remco se spet,kot vedno do sedaj razmetava in duva,na koncu bo pa pomožnosti spet odstopil,če bo preveč zaostal!!!

  • Anja1956 18:49 28.avgust 2023.

    Seveda Roglič razmišlja o zamenjavi ekipe, samo tega vam javno ne bo povedal !

Sorodne novice