Šport > Kolesarstvo
5173 ogledov

Nepričakovan zaostanek za Rogliča in Vingegaarda v prvi etapi

Jumbo-Visma, moštveni kronometer Profimedia
Nizozemskemu moštvu je načrte prekrižalo vreme.

Jumbo-Visma je bila favorit pred ekipnim kronometrom s katerim se je začela tokratna dirka po Španiji. A moštvom je načrte prekrižalo deževno vreme, na mokri stezi so se pripetili številni padci, pri Jayco AlUla so v istem ovinku padli skoraj vsi člani ekipe, nekatera moštva pa so se ob tem odločila za precej previdnejšo vožnjo.

Nekoliko boljše razmere, ki so bile ob začetku preizkušnje, so izkoristili kolesarji moštva Team DSM-firmenich, ki so dolgo vodili in na koncu prišli tudi do zmage.

Tudi rumrno-črni se jim niso uspeli približati, na povsem razmočeni cesti so za nekaj časa celo izgubili formacijo, najhitrejši pa so morali počakati drugi del skupine. Po prvih informacijah se je čakalo na Jonasa Vingegaarda, ki je imel težave s predrto zračnico.

Na koncu je Jumbo-Visma zaostala 32 sekund, kljub temu pa je bilo med kolesarji čutiti olajšanje, da so etapo prestali brez večjih nesreč. 

Movistar z Enricom Masom, ki si je tako prikolesaril dobre pol minute prednosti pred tekmecema za skupno zmago Primožem Rogličem in Vingegaardom, je le za 55 stotink zaostal za ekipo DSM-firmenich. Pri tej je sicer kot prvi na tokratni Vuelti rdečo majico oblekel Italijan Lorenzo Milesi.

Soudal Quick-Step je zaostal šest sekund, Remco Evenepoel pa ima tako pred drugo etapo nepričakovano 26 sekund naskoka pred dvojcem iz Jumbo-Visme.

Belgijec vseeno ni bil zadovoljen in se je takoj po prehodu ciljne črte glasno pritožil zaradi vremena in vožnje po temi. "Cel dan so imeli za izvedbo kronometra. Na dež ne moreš vplivati, ampak to je bilo smešno. Morali bi razmišljati o varnosti, nič se ni videlo. Čudno je, da so nas spistili dirkati v takšni temi," je dejal Evenepoel.

"Lahko bi se zavedali, da smo na limitu, da dirkamo za zmago in že tako veliko tvegamo. Da pa to počnemo v temi, je vsaj v mojih očeh nesmiselno. Seveda bodo zaradi tega moji sovražniki znova prišli na svoj račun, me kritizirali, ampak tako pač je. Organizatorji se morajo zavedati, da tole ni bilo varno. Vse favorizirane ekipe so šle počasi, saj niso ničesar videle," je še dodal Belgijec, ki je pred 15 dnevi postal svetovni prvak v vožnji na čas posameznikov v Glasgowu.

Izidi, Barcelona (14,8 km, ekipna vožnja na čas):
 1. DSM-firmenich                      17:30
 2. Movistar                        isti čas
 3. EF Education-EasyPost             + 0:06
 4. Soudal-Quick Step               isti čas
 5. Groupama-FDJ                    isti čas
 6. Bahrain Victorious                  0:10
    (Matevž Govekar)
 7. Astana Qazaqstan                    0:17
 8. Ineos Grenadiers                    0:20
 9. Cofidis                             0:22
10. Bora-Hansgrohe                      0:28
11. Jumbo Visma                         0:32
    (Primož Roglič, Jan Tratnik)
...
14. UAE Team Emirates                   0:37
    (Domen Novak)
Komentarjev 1
Sorodne novice