Šport > Kolesarstvo
10634 ogledov

Izjemen nastop Mohoriča, odlično mu kaže tudi v skupnem seštevku

Joshua Tarling Profimedia
Tarling upravičil vlogo favorita na kronometru, Mohorič z desetim mestom ostaja v igri za visoko skupno uvrstitev.

Britanec Joshua Tarling je v kronometru, drugi etapi kolesarske dirke po Beneluksu imenovani Renewi Tour, upravičil vlogo prvega favorita. Kolesar ekipe Ineos Grenadiers, v vožnji na čas tretji z minulega svetovnega prvenstva v Glasgowu, je bil na 13,6 kilometra dolgi progi v Sluisu prepričljivo najboljši, Belgijca Tima Wellensa je premagal za 14 sekund. Tudi naslednja tri mesta so zasedli domači kolesarji, in sicer Yves Lampaert, Jasper Stuyven in Florian Veermeersch.

Tarling je z zmago postal najmlajši zmagovalec etape na dirkah svetovne serije. Trenutno je star 19 let in 190 dni, dozdajšnji rekorder je bil z 19 leti in 258 dnevi Čeh Mattias Vacek, ki je rekord postavil na dirki Po Združenih arabskih emiratih. Slovenski as Tadej Pogačar je na tej lestvici na petem mestu, mlajša zmagovalca od njega sta bila le še Belgijec Remco Evenepoel in Španec Juan Ayuso.

Joshua Tarling | Avtor: Profimedia Profimedia

Matej Mohorič, edini slovenski predstavnik na dirki, ki je v zadnjih letih spremenila številna imena in na kateri je gorenjski kolesar ekipe Bahrain-Victorious zmagal leta 2018, pred dvema letoma pa dobil dobil etapo, v skupnem seštevku pa takrat zaostal le za moštvenim kolegom Sonnyjem Colbrellijem, je zasedel deseto mesto, za najhitrejšim je zaostal 26 sekund. Mohorič je deseti tudi v skupnem seštevku, kjer so rezultati na vrhu enaki, kot so bili v kronometru.

A čeprav je Slovenec za Tarlingom zaostal za 26 sekund, mladi britanski specialist za kronometer ne velja za resnega kandidata v boju za skupni seštevek, Mohoriča pa od trenutno drugouvrščenega Wellensa loči le 12 sekund, tako da še vedno ostaja v igri za vrhunsko končno uvrstitev. Morda se lahko vključi celo v boj za novo skupno zmago, potem ko je pred tremi tedni že dobil dirko po Poljski.

O tem, kako izvrstno je ponovno s povsem ravninsko traso opravil Mohorič, najbolje govori podatek, da sta nekdanja članski in pa mladinski svetovni prvak v kronometru Tobias Foss in Mikkel Bjerg Slovenca prehitela za vsega dve, oziroma eno sekundo.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Renewi Tour se bo sicer končal v nedeljo, kolesarje pa čakajo še tri etape. Po eni sprinterski in eni kronometrski etapi so zdaj na vrsti še dve razgibani hriboviti etapi ter ponovno ena rezervirana za sprinterje.

Že v petek bo zelo zanimivo, ko bo tretja etapa dirke močno spominjala na največjo enodnevno klasiko na svetu, dirko po Flandriji. Po številnih tlakovanih vzponih se bo etapa zaključila s pol kilometra dolgim vzponom na "zid" Geraardsbergen. Četrta etapa bo ponovno rezervirana za sprinterje, dirka pa se bo zaključila z zelo razgibano peto etapo, na kateri se bodo kolesarji spopadli s kar 13 krajšimi, a strmimi vzponi. Za konec se bodo 5 kilometrov pred ciljem povzpeli še na Kleiberg, kjer se naklon povzpne vse do 12 %.

Predvsem tretja in zadnja etapa bi morali odlično ustrezati našemu junaku, ki se odlično znajde na podobnem terenu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice