Šport > Kolesarstvo
2234 ogledov

Takšen podvig je uspel Rogliču z zadnjo zmago

Primož Roglič Epa
Slovenski kolesarski as je prišel do izjemnega dosežka.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je na dirki po Burgosu dobil tretjo etapo. V ciljnem sprintu je zanesljivo premagal Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe), Adama Yatesa (UAE Team Emirates) in Damiena Howsona (Q36.5), ki so na predzanjem vzponu z njim ušli preostalim kolesarjem. Zasavec je prevzel tudi majico vodilnega na preizkušnji.

Slovenski kolesarski as je prišel že do svoje 75. zmage med profesionalci, po številu prvih mest pa je trenutno sedmi najboljši med še aktivnimi kolesarji. Več zmag od njega so dosegli le Mark Cavendish (162), Peter Sagan (121), Arnaud Demare (93), Alexander Kristoff (88), Elia Viviani (87) in Edvald Boasson Hagen (81), gre torej za kolesarje, ki so v preteklosti blesteli v sprintih, v zadnjem obdobju pa so njihove zmage že zelo redke.

Roglič je tako najuspešnejši aktivni 'nesprinter', svoj izkupiček uspehov pa bi lahko zdaj povečal tudi s skupno zmago na dirki p Burgosu. Pred zadnjima etapama ima 34 sekund prednosti pred Vlasovom in 40 pred Yatesom.

Roglič bo tako pred četrto etapo še enkrat več nosil majico vodilnega. Takšnih dni je v svoji karieri zbral že kar 125, največ seveda na Vuelti, kjer je rdečo majico v štirh udeležbah nosil že 37 dni. Rumeno majico na Touru je oblekel 11-krat, a nato leta 2020 ostal brez končne zmage, na Giru pa je zbral sedem dni v rožnati majici, pet leta 2019 in dva letos, ko se je v predzadnji etapi skočil na vrh z zmago v vožnji na čas na Višarje.

 

Komentarjev 1
  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 09:17 18.avgust 2023.

    Za Demareja, Elio in Vivianija ne vem, ampak Cavendish, Sagan, Kristoff in Boasson Hagen so tipični šprinterji, ki niti v sanjah niso sposobni dobiti zmage v GC na etapnih dirkah z vzponi. To jim preprečuje že konstitucija. Gre za močne, ...prikaži več, nabite fante, ki so pretežki za dobro dirkanje na klanec.

Sorodne novice