Šport > Kolesarstvo
6584 ogledov

Šok! Eden Rogličevih največjih tekmecev odpovedal nastop na Vuelti

Richard Carapaz Profimedia
Zdravstveno osebje je razkrilo, da Richard Carapaz ne bo pravočasno zacelil poškodbe za nastop na letošnji Vuelti.

Ekvadorski kolesarski zvezdnik Richard Carapaz se je nazadnje pojavil na startu kakšne kolesarske dirke pred pred slabima dvema mesecema, ko je začel dirko po Franciji, a se je že na prvi etapi grdo poškodoval in bil prisiljen zapustiti dirko.

Sanj o dobrem nastopu na največji dirki na svetu je bilo konec, a je vseeno upal, da bo svoje poškodbe zacelil pravočasno, da bo lahko nastopil vsaj na zadnji izmed treh velikih tritedenskih dirk, španski Vuelti. A kot kaže tudi od tega ne bo nič.

Richard Carapaz | Avtor: Profimedia Profimedia

"Iz dneva v dan ocenjujemo njegovo delo in opravljamo potrebne teste. Glede na vse to lahko zatrdim, da Richard ne bo mogel nastopiti na dirki po Španiji," je za radijsko postajo La Red razkril Carapazov zdravnik José Reinhart.

"Naredili smo vse, kar je bilo potrebno, upoštevani so bili vsi koraki, toda preprosto se še ni sestavil. Na začetku smo upali, da bo lahko nastopil, toda temu ni tako. Pogovorili smo se z njim in njegovim trenerjem, oba sta sprejela naše priporočilo."

Carapaz je sicer junaško opravil s prvo etapo dirke po Franciji, ko je kljub grozljivi poškodbi vseeno uspel prikolesariti do cilja. Šele preiskave po koncu etape so pokazale, da si je zlomil levo kolensko kapico. Pred drugo etapo Toura je bil tako prisiljen zapustiti dirko.

Richard Carapaz | Avtor: Profimedia Profimedia

Športni direktor pri ekipi EF Education-EasyPost Juan Manuel Gárate je sicer ves čas napovedoval, da se bo njegov varovanec vrnil za zadnjo veliko tritedensko preizkušnjo leta, a svoje poškodbe preprosto še ni dovolj zacelil.

"Če bi nastopil na Vuelti, ne bi bil 100-odstoten. Lahko bi celo prišlo do poškodbe mišice. Najboljše zanj je, da se ustavi in do konca zaceli poškodbo, preden se vrne na cesto," je zaključil Reinhart.

Carapaz sicer velja za enega najboljših kolesarjev v boju za zmage na velikih tritedenskih dirkah. Aktualni olimpijski prvak je leta 2019 celo zmagal na Giru, na italijanski pentlji pa ima še tri etapne zmage in eno skupno drugo ter četrto mesto. Leta 2021 je bil tudi tretji na dirki po Franciji.

Richard Carapaz | Avtor: Epa Epa

Blestel je tudi že na Vuelti, na kateri ima kar tri etapne zmage ter majico za najboljšega hribolazca, medtem ko se slovenski ljubitelji kolesarstva najbolje spominjamo leta 2020, ko je bil izjemen boj z našim Primožem Rogličem za skupno zmago. Na koncu je Ekvadorec dirko zaključil na drugem mestu z vsega 24 sekundami zaostanka za našim asom.

Na letošnji Vuelti sicer ne bo manjkalo kolesarskih zvezdnikov, saj bo Jumbo-Vima na špansko pentljo poslala oba letošnja zmagovalca tritedenskih preizkušenj, zmagovalca Gira Primoža Rogliča in zmagovalca Toura Jonasa Vingegaarda, katerima bi moral biti najtežji tekmec lanski zmagovalec Vuelte Remco Evenepoel.

Zvezdniško postavo zaključujeta še kolesarja UAE Team Emirates Joao Almeida in Juan Ayuso ter prekaljeni Ineosov as Geraint Thomas. Svojo priložnost bosta iskala tudi Borin Aleksander Vlasov in Movistarjev Enric Mas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 07:28 21.avgust 2023.

    In zakaj bi bil to šok za Rogliča?!!! Šok bi bil,če bi kdo od njegovih boljših pomočnikov odpovedal nastop na Vuelti,tako ga pa prav malo briga,kdo bo odpovedal nastop!!!

Sorodne novice