Šport > Kolesarstvo
21387 ogledov

Začenja se! Roglič že na prvi dan z bolečim udarcem za konkurenco?

Primož Roglič Profimedia
Za uvod Vuelte je na sporedu ekipni kronometer, na katerem velja Jumbo-Visma za glavnega favorita preizkušnje. Si lahko Jonas in Primož že na prvi etapi privozita prednost?

Kolesarska dirka po Španiji se bo danes začela s 14,8 km dolgo ekipno vožnjo na čas v Barceloni. Med favoriziranimi ekipami je tudi osmerica Jumbo-Visme, za katero dirkata dva od skupno štirih slovenskih kolesarjev na Vuelti, Primož Roglič in Jan Tratnik.

Prva ekipa (Caja Rural) se bo s slabih 15 km dolgo ravninsko, a s številnimi 90-stopinjskimi ovinki tehnično zahtevno traso spopadla ob 18.55. Vseh 22 ekip bo startalo s štiriminutnim intervalom. Zadnja ekipa, zbrana okoli lanskega zmagovalca Belgijca Remca Evenepoela (Soudal-Quick Step), se bo s startne rampe pognala ob 20.19.

Trasa 1. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Roglič in Tratnik se bosta skupaj s prvim favoritom za skupno zmago, Dancem Jonasom Vingegaardom, na pot podala ob 20.07. Jumbo-Visma se bo za etapno zmago bržčas borila z Ineos Grenadiers na čelu z Italijanom Filippom Ganno. Britanci se bodo na pot podali ob 19.55.

Jumbo-Visma je sicer potrdila odlično formo na nedavni dirki po Burgosu, kjer je na vsega 13 kilometrov dolgi trasi premagala najbližje zasledovalce Movistar za kar 19 sekund, medtem ko so vse ostale ekipe zaostale vsaj pol minute. Iz sedmerice, ki si je pokorila konkurenco v ekipni vožnji na čas po Burgosu, je kar četverica del Jumbo-Visme tudi na španski pentlji. Poleg Rogliča in Tratnika sta tu še Attila Valter in Robert Gesink.

Zadnji ekipni kronometer na kakšni izmed velikih tritedenskih dirk je bil na sporedu lansko leto na Vuelti. Tudi takrat se je španska pentlja odprla z ekipno vožnjo na čas, Jumbo-Visma pa je zadala prvi udarec, ko je za 13 sekund premagala ekipo Ineosa in za še dodatno sekundo ekipo QuickStep-Alpha Vinyl (današnji Soudal-QuickStep). Dirka Pariz-Nica pa je letos spomladi gostila zadnji kronometer svetovnega (WorldTour) nivoja. Tudi takrat je slavila Jumbo-Visma, pa čeprav takrat v svoji ekipi ni imela olimpijskega prvaka Rogliča.

Trasa 1. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Jumbo-Visma glede na svojo zvezdniško zasedbo (poleg že omenjene peterice so tu še Sepp Kus, Dylan van Baarle in Wilco Kelderman) tako nedvomno velja za prve favorite preizkušnje in prav lahko se zgodi, da si Jonas in Primož že na prvi dan privozita izdatno prednost pred nekaterimi največjimi konkurenti.

Na startu se bosta sicer poleg Rogliča in Tratnika pojavila še dva Slovenca. Mladi slovenski sprinter Matevž Govekar bo z moštvenimi kolegi pri Bahrain Victoriousu startal ob 19.31, naknadno vpoklicani član UAE Team Emirates, Domen Novak, pa bo na cesti od 20.11 naprej.

Katalonsko mesto bo šele drugič gostilo začetek španske pentlje, prvič ga je pred 61 leti. Kolesarji se bodo na pot podali iz bližine Barceloninega pristanišča, pričakala pa jih bo praktično povsem ravninska, a tehnično zelo zahtevna trasa s številnimi hitrimi in ozkimi zavoji. Kolesarji bodo cilj prečkali na Avenidi de la Reina Maria Cristina pod samim vznožjem Montjuica, ki se vzpenja nad mestom. Sam vzpon bo sicer kolesarje pričakal šele v nedeljski etapi. Edino merjenje vmesnega časa bo postavljeno po 9,6 kilometrih, ko bo že nekoliko bolj jasno, kako uspešno so na poti Primož Roglič in kompanija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice