Šport > Kolesarstvo
9145 ogledov

Roglič bi že lahko v prvi etapi prišel do prednosti, nato pa ...

Remco Evenepoel in Primož Roglič Profimedia
Roglič za četrto zmago na Vuelti proti zvezdniški zasedbi.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič bo na 78. kolesarski dirki po Španiji lovil četrto skupno zmago. Na poti do nje bo mu nasproti stala zvezdniška zasedba z zadnjim zmagovalcem španske pentlje, Belgijcem Remcom Evenepoelom, dvakratnim zaporednim zmagovalcem dirke po Franciji, Dancem Jonasom Vingegaardom ter številnimi drugimi.

Poleg Rogliča, Vingegaarda (oba Jumbo-Visma) in Evenepoela (Soudal-Quick Step) bodo na Vuelti nastopili še drugouvrščeni z italijanske pentlje, Valižan Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), domača upa Enric Mas (Movistar) in Juan Ayuso, Portugalec Joao Almeida (oba UAE Team Emirates) ter Rus Aleksandr Vlasov (Bora-Hansgrohe), najbližji Rogličev zasledovalec na zadnji pripravljalni dirki po Burgosu.

Slovenski as, zmagovalec Vuelte med letoma 2019 in 2021, v Barcelono prihaja neporažen. Dobil je preizkušnjo od Tirenskega do Jadranskega morja, nato še manjkajočo dirko po Kataloniji, tik pred špansko pentljo pa je zmagal še na dirki po Burgosu.

Ob zimski operaciji ramena in posledično ne najboljših pripravah na leto 2023 bi lahko Kisovčan sezono označil kot zelo uspešno. S slavjem na dirki po Italiji in veličastno predstavo na Svete Višarje pa bi španska pentlja predstavljala le še piko na i morebiti kar najboljši sezoni v karieri nekdanjega smučarskega skakalca.

sprejem Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dvoboj že znotraj Jumbo-Visme

V kolikor bo želel 33-letni Zasavec 17. septembra stati na najvišji stopnički, bo moral v prvi vrsti ugnati danskega moštvenega kolega Vingegaarda. Ta je na Touru povsem dotolkel tekmece, vključno s prvim zasledovalcem in v Španiji odsotnim slovenskim asom Tadejem Pogačarjem.

"Na papirju je vse lepo in prav. Kako nam bo šlo, pa bomo videli. Skušati moramo narediti čim boljše rezultate za ekipo. Najboljši bo na koncu zmagal in če bo to med nama, bo super," pred Vuelto razmišlja Roglič.

Dva kapetana ekipi omogočata več manevrskega prostora pri taktiki, obenem pa so Nizozemci v Barcelono pripeljali zelo močno zasedbo. V njej bo imel pomembno nalogo tudi Jan Tratnik. Izkušeni Slovenec bo eden glavnih pomočnikov tako Rogliča kot Vingegaarda na poti do edinstvenega dosežka Jumbo-Visme ter skupnih zmag na vseh treh tritedenskih pentljah.

Glede na smolo pred začetkom italijanske pentlje, ko ga je na treningu zbila voznica, posledično pa ga je poškodba kolena za več mesecev oddaljila od nastopanja, bo Tratnik upal na mirnejše dni pred sobotnim začetkom.

Trasa za eksploziven začetek

Tam kolesarje čaka 14,8 km dolga ekipna vožnja na čas. Favorizirani sta predvsem ekipi Jumbo-Visme in Ineos Grenadiers na čelu s svetovnim podprvakom v kronometru, Italijanom Filippom Ganno. Na drugi strani ekipa svetovnega prvaka v posamični vožnji na čas Evenepoela, ne spada med močnejše, a bi lahko ob vrhunski predstavi branilca lanske zmage mešala štrene pri vrhu.

Prva etapa bržčas zaradi dolžine ne bo prinesla večjih odstopanj med favoriti. Kot tudi ne druga, ki v zadnjih petih kilometrih prinaša razgiban zaključek z vzponom na Montjuic in nato sprintom rahlo navkreber do cilja, kar ustreza Rogliču.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

Bo pa med favoriti vroče že v tretji etapi. Ta po prečkanju špansko-andorske meje ponuja dva zahtevna vzpona v žepni državi ter prvi gorski zaključek do Arinsala (8,3 km/7,7 %).

Kot vselej Španija ne ponuja številnih priložnosti za sprinterje. Tistih najhitrejših bo na Iberskem polotoku zelo malo, eden izmed njih pa bo tudi mladi slovenski debitant na tritedenskih pentljah Matevž Govekar. Po napovedih sodeč bo 23-letni član ekipe Bahrain Victorious težko posegel v boj za etapne zmage.

Te bodo predvidoma v četrti, sedmi, 12., 19. in zadnji, 21. etapi lovili predvsem Kolumbijec Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates), Francoz Bryan Coquard (Cofidis), Italijan Alberto Dainese (DSM-Firmenich), Belgijec Gerben Thijssen (Intermarche-Circus-Wanty), Nizozemec Danny van Poppel (Bora-Hansgrohe) in še nekateri drugi.

Po razgibani peti etapi se bodo kolesarji povzpeli do observatorija Javalambre (10,9 km/8 %) v šesti, v osmi pa sledi spopad z zidom Xorret de Cati (3,9 km/11,4 %) s številnimi rampami nad 20 odstotkov naklona. Tudi deveta etapa se bo končala navkreber na stopničast klanec Caravaca de la Cruz (8,2 km/5,5 %).

Najprej vožnja na čas, nato kraljevska etapa

Drugi teden se bo po dnevu premora začel s 25,8 km dolgo ravninsko vožnjo na čas. To bo pravi preizkus razpoloženosti favoritov, počitka pa ne bo niti naslednji dan, ko po ravninskem začetku sledi zaključni vzpon na Laguno Negro (6,5 km/6,8 %).

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

Po sprinterskem dnevu v Zaragozi sledi ena ključnih etap. Kar 4100 višinskih metrov bo stisnjenih v vsega 135 km večinoma francoskih cest na poti od Formigala do vrha Tourmaleta (18,9 km/7,4 %). Pred tem bosta na vrsti še prelaza Aubisque (16,5 km/7,1 %) in Spandelles (10,3 km/8,3 %). Tudi naslednja etapa ponuja še dva vzpona zunaj kategorije ter nov ciljni vzpon na Puerto de Belagua.

Še pred koncem trpljenja na Angliru

Po razgibani in bržčas za ubežnike rezervirani 15. etapi sledi prost dan, v 16. pa znova ravninska trasa pred zaključnim vzponom oziroma zidom na Hermido (4,8 km/8,8 %). Vse to pa je le ogrevanje za predvidoma najtežji vzpon vseh tritedenskih pentelj, Angliru.

Peklenskih zadnjih šest kilometrov ima naklon več kot 13 odstotkov, po zahtevnih 17 etapah pa bo le še redkim ostalo kaj moči v nogah. Kljub temu organizatorji kolesarjem niso prizanesli niti z 18. etapo, ki se prav tako konča navkreber do Linaresa (8,3 km/8,6 %).

Po ravninski etapi bo skupni zmagovalec znan po predzadnjem dnevu med Manzanaresom in Guadarramo. Čeprav na najdaljši trasi letošnje Vuelte ni izstopajočega vzpona, bodo morali kolesarji premagati kar 4400 višinskih metrov.

Konec prinaša še sprintersko procesijo po Madridu in slavje najboljših po vsaj na papirju zelo zanimivi in presenetljivo zvezdniški španski pentlji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice