Šport > Kolesarstvo
15171 ogledov

Kolesarski zvezdnik podpisal za Pogačarja in padel v nemilost ekipe

Pavel Sivakov in Tadej Pogačar Profimedia
Francoz, ki se bo v prihodnji sezoni pridružil moštvu UAE Team Emirates, je izpadel v iz Ineosove ekipe za dirko po Španiji.

Ruski kolesarski zvezdnik s francoskim potnim listom Pavel Sivakov je javno izrazil svoje razočaranje nad ekipo Ineos Grenadiers, potem ko ga njegova trenutna ekipa ni izbrala za nastop na dirki po Španiji, ko je postalo jasno, da po koncu sezone zapušča britansko ekipo in se seli k velikim tekmecem UAE Team Emirates.

Sivakov je sicer letos že nastopil na eni veliki tritedenski dirki, ko je bil eden najpomembnejših pomočnikov Gerainta Thomasa na Giru, ki ga je Valižan končal na drugem mestu, le za našim Primožem Rogličem. Vse od konca italijanske pentlje pa se je Sivakov pripravljal za nastop na Vuelti, saj so mu pri Ineosu obljubili nastop na zadnjem Grand Touru sezone.

Vmes pa ja postalo jasno, da Francoz po koncu sezone zapušča ekipo Ineosa in se seli k enim največjih rivalov, ekipi UAE Team Emirates, kjer bo še okrepil moštvo sestavljeno okoli Tadeja Pogačarja. Čeprav je praktično celotno poletje podredil višinskim pripravam z mislimi na Vuelto, so se na koncu pri Ineosu odločili, da ga črtajo z osemčlanskega seznama kolesarjev za nastop na Vuelti.

Pavel Sivakov | Avtor: Profimedia Profimedia

Sivakov se je tako po ekipnih navodilih moral ta teden pojaviti na startu dirke po Nemčiji, ki se prekriva z začetkom Vuelte. "Recimo le, da sem prejšnji teden doživel precejšen udarec, ko so mi sporočili, da ne bom nastopil na Vuelti. Bilo mi je resnično težko," je za sloviti L'Equipe odprl srce Rus, ki vse od ruskega napada na Ukrajino nastopa za Francijo.

"Mesec in pol poletja sem preživel na višinskih pripravah, tri tedne pa z ekipo, ki bo nastopila na Vuelti. Nato smo skupaj nastopili še na dirki po Poljski. Vse je potekalo po načrtih, celo zelo dobro. Nato sem se odpravil naravnost nazaj na višinske priprave, da bi se pripravil na začetek Vuelte. Bil sem v najboljši formi letošnje sezone, še boljši kot za Giro. Toda nato ..." se je glas zalomil kolesarskemu zvezdniku, ki je kljub komaj 26 letom nastopil že na osmih velikih tritedenskih dirkah, od tega je Giro leta 2019 ob svojem prvem nastopu končal na devetem mestu v skupnem seštevku.

Sivakov je bil v odlični formi na letošnjem Giru, kjer je vozil kot pomočnik svojih dveh kapetanov Thomasa in Tao Geoghegan Harta, a je vseeno dolgo časa držal celo mesto med prvo deseterico, na koncu pa je dirko predčasno zaključil po padcu in poškodbi, ko ni uspel dokončati 16 etape. V akcijo se je vrnil julija, ko je bil peti na dirki po Avstriji, medtem ko je dirko po Poljski končal na 16. mestu.

Nato pa je v začetku meseca odjeknila novica, da po šestih letih zapušča britansko ekipo in se seli k ekipi UAE Team Emirates. Mislil je, da ga bo njegova trenutna ekipa vseeno poslala v Španijo, kot je bilo dogovorjeno, a ga je vodstvo ekipe odstranilo s seznama in ga poslalo na dirko po Nemčiji, kjer trenutno drži tretje mesto v skupnem seštevku.

Pavel Sivakov Primož Roglič Vuelta | Avtor: Epa Epa

"Prejel sem telefonski klic, v katerem sem izvedel, da ne bo nič od Vuelte. Situacija je zelo komplicirana. Z ekipo sem preživel dolgih šest let in vsi vedo, da po koncu sezone odhajam. Toda takšno je kolesarstvo. Smo le številke, kmetje na šahovnici. Tako vsaj sam vidim celotno situacijo," je vse skupaj pojasnil Sivakov.

"Spoznaš, da mora včasih vodstvo ekipe sprejeti zahtevne odločitve. Novica me je sesula, a sem prišel k sebi. Želim izkoristiti vso to trdo delo, ki sem ga opravil poleti, in do konca sezone napraviti še kakšen odmeven rezultat," je zaključil Sivakov.

Sivakov je bil sicer član Ineosa vse od leta 2018, v šestih letih pri britanski ekipi pa se je veselil štirih odmevnih zmag, od tega je kar trikrat slavil v skupnem seštevku etapnih dirk. Najuspešnejša sezona je bila zagotovo 2019, ko je dobil skupni seštevek in etapo na dirki po Alpah ter skupni seštevek dirke po Poljski.

Svojo edino preostalo zmago je dosegel minulo sezono, ko je slavil skupno zmago na dirki po Burgosu. Minulo sezono je bil tudi blizu največjega uspeha svoje kariere, ko je slovito klasiko San Sebastian končal na drugem mestu, le za zmagovalcem Remcom Evenepoelom.

Komentarjev 3
  • silvester1 10:16 25.avgust 2023.

    Kolesar naj za prvo silo. Saj ga sedanja ekipa ne rabi več

  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 08:10 25.avgust 2023.

    Čudna logika, da ne pustiš voziti nekomu, ki bi ti letos lahko pomagal do ekipne zmage, zato, ker bo naslednje leto vozil za konkurenco.

Sorodne novice