Šport > Kolesarstvo
2338 ogledov

Veliki slovenski kolesarski dragulj bo okrepil eno najmočnejših ekip na svetu

Žak Eržen Twitter
Žak Eržen od leta 2025 s poklicno pogodbo pri Bahrain Victorious.

Mladi slovenski kolesarski dragulj Žak Eržen je podpisal poklicno pogodbo z Bahrain Victorious, je ekipa objavila na spletni strani. Sedemnajstletni Eržen, ki velja za enega največjih talentov slovenskega kolesarstva po Tadeju Pogačarju, bo prihodnje leto dirkal za razvojno moštvo Bahraina, nato pa od 2025 za ekipo svetovne serije.

Petkov podpis pogodb s štirimi mladimi kolesarji je sicer del strategije, s katero zasedba Bahraina ponuja priložnost obetavnim kolesarjem, so zapisali na spletni strani. Eden od teh je tudi Eržen, zadnja leta član slovenske ekipe Adria Mobil. Na začetku prihodnjega leta bo postal del razvojne ekipe do 23 let, za 2025 pa si je že zagotovil profesionalno pogodbo.

Mladi slovenski kolesar je letos blestel na dirki mladincev na svetovnem prvenstvu v Glasgowu, kjer je zasedel deveto mesto. Na državnem prvenstvu je bil med mladinci četrti, na stopničkah pa je med drugim stal še na dveh belgijskih klasikah za mlade kolesarje.

Navdušil je že ob svojem debiju na tlakovanih spomladanskih klasikah, ko je lani osvojil 5. mesto na prestižni enodnevni kolesarski klasiki Danilith Nokere Koerse Juniores za mladince, ta rezultat pa je še izboljšal v letošnji sezoni, ko je dirko končal na tretjem mestu.

Prav tako je navdušil ob svoji prvi udeležbi na eni največjih klasik na svetu, ko je lani dirko Pariz-Roubaix Juniors za mladince končal na odličnem 12. mestu, v letošnji sezoni pa mu je za las ušla zmaga na še eni sloviti klasiki, dirki Kuurne-Brussel-Kuurne Juniors, ko je preizkušnjo končal na drugem mestu.

Žak Eržen | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Eržen, ki bo 19. oktobra dopolnil 18 let, sicer kariero gradi tudi na velodromu. Leta 2022 je na svetovnem prvenstvu v Tel Avivu osvojil zlato v dirki na izpadanje ter bron v disciplini scratch oziroma dirki na končni cilj. Srebro je v dirki na izpadanje osvojil tudi na letošnjem EP za mlajše kategorije v portugalski Anadii. Bron ima še z EP leta 2022.

"Resnično sem hvaležen za razvoj in podporo, ki sem jo prejel od Adrie Mobil. Ekipa me je oblikovala v kolesarja in osebo, kakršna sem danes. Navdušen sem in hvaležen za priložnost, da se zdaj še naprej razvijam z razvojno ekipo Bahraina, nato pa trdo delam, da se naučim čim več, preden vstopim v svetovno serijo z ekipo Bahrain Victorious," je po podpisu pogodbe dejal Eržen.

Žak Eržen | Avtor: Twitter Twitter

Pri Bahrain Victorious sicer že dirkata dva njegova rojaka, Matej Mohorič in Matevž Govekar. Prvi ta teden nastopa na Renewi Touru v Belgiji in na Nizozemskem, Govekarja pa v Španiji od sobote čaka debi na tritedenskih pentljah.

Poleg Eržena je Bahrain Victorious podpisal še pogodbi z Italijanom Albertom Bruttomessom in Britancem Finlayjem Pickeringom, ki bosta od prihodnjega leta dirkala za ekipo svetovne serije. Finec Kasper Borremans pa bo najprej dirkal v razvojnih ekipah, poklicno pogodbo pa bo predvidoma podpisal leta 2027.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice